MÜSNED-İ HANBEL

HADLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

3- Safvan Hadisi

 

1. Safvan

 

17192 (1) Safvan b. Abdullah b. Safvan, babasından bildiriyor: Safvan b. Umeyye b. Halefe: "Hicret etmeyen helak oldu" denilince şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e varıncaya kadar aileme varmayacağım" dedim ve bineğime binip yola çıktım. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına varıp: "Ey Allah'ın Resulü! Hicret etmeyenin helak olduğunu söylüyorlar" dediğimde: ''Hayır! ey Ebu Vehbi Mekke'nin geniş yataklı vadilerine geri dön'' buyurdu. (Yolda) uyurken bir hırsız gelip başımın altından giysimi çaldı. Onu yetişip yakalayarak Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) götürdüm ve: "Bu kişi giysimi çaldı" dedim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elinin kesilmesini ermetti. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! Ben öyle bir şey istemedim. Bu giysi ona sadaka olsun" deyince: ''Bu, bana gelmeden önceydi'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, hudad 4/138 (4394), Nesai, katu's-sarik 8/69 (4882), İbn Mace, hudad 2/765 (2595), Darimi, hudad 2/226 (2299) ve Malik, hudad 2/835 (28) rivayet ettiler.

 

 

 

17193 (2)- Tarık b. Murakka' bildiriyor: Bir adam Safvan b. Umeyye'nin abasını çaldı. Bunun üzerine Safvan hırsızı Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) götürdü. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hırsızın elinin kesilmesini emredince: "Ey Allah'ın Resulü! Ben onu affettim" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bunu bana getirmeden önce böyle yapsaydını ey Eba Vehb!'' buyurdu ve elini kesti(rdi).

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Nesai (8/68) rivayet etti.

 

 

 

17194 (3)- Safvan b. Umeyye der ki: Mescid'de abamın üzerine yatmıştım. Abam çalınınca hırsızı yakalayıp Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) götürdük. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hırsızın elinin kesilmesini emredince: "Ey Allah'ın Resulü! Otuz dirhem değerinde aba için mi (elini keseceksin)? Ben onu kendisine hibe ediyorum -veya: -ona satıyorum" dedim. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bana gelmeden önce böyle yapsaydın ya'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Ebu Davud (4394) ve Nesai (8/69) rivayet ettiler.

17196 (5)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

17195 (4)- Tavus bildiriyor: Safvan b. Umeyye'ye: "Cennete ancak hicret edenler girecektir" denilince şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip bu durumu sormadan evime girmeyeceğim" dedim. Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına varıp yanımdaki adamı göstererek: "Ey Allah'ın Resulü! Bu kişi benim abamı çaldı" dedim. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hırsızın elinin kesilmesini emretti. Ben de: "Ey Allah'ın Resulü! Ben abayı ona bağışladım" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bunu bana getirmeden önce böyle yapsaydın ya'' buyurdu. Ben: "Ey Allah'ın Resulü! ''Cennete ancak hicret edenler girecektir'' diyorlar" dediğimde şöyle buyurdu: ''Mekke'nin fethinden sonra hicret yoktur. Lakin cihad ve niyet vardır. (Allah yolunda) savaşa çağrıldığınız zaman hemen katılın. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (7/145; 8/70) rivayet etti.

 

 

 

17196 (5)- Safvan b. Umeyye der ki: Mescid'de abamın uzerıne yatmıştım. Abam çalınınca hırsızı yakalayıp Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) götürdük. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hırsızın elinin kesilmesini emredince: "Ey Allah'ın Resulü! Otuz dirhem değerinde aba için mi (elini keseceksin)? Ben onu kendisine hibe ediyorum -veya:- ona satıyorum" dedim. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bana gelmeden önce böyle yapsaydın ya'' buyurdu.

 

17194 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ