MÜSNED-İ HANBEL

HADLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

4- Hadler Günahların Kefaretidir

 

1. Huzeynıe b. Sabit

 

17197 (1) Huzeyme b. Sabit bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim bir suç işler ve kendisine bu suçtan dolayı had uygulanırsa bu (uygulanan had suçunun) kertireti olur'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (10596) der ki: "Hadisi Taberani ve Ahmed rivayet etmiştir. Ravilerden adı zikredilmeyen birisi vardır. Bu ravi İbn Huzeyme'dir. Diğer ravileri, güvenilir kimselerdir."

 

 

 

17198 (2)- İbn Huzeyme b. Sabit babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim bir suç işler ve kendisine bu suçtan dolayı had uygulanırsa bu (uygulanan had suçunun) kefareti olur'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

2. Abdullah b. Muğaffel

 

17199 (1) Abdullah b. Muğaffel bildiriyor: Adamın biri (İslam geldikten sonra) Cahiliye döneminde iken fahişe olan bir kadınla oynaşmaya başlayıp elini kadına uzatınca, kadın: "Yavaş ol, Allah şirki götürüp -Affan'ın bir rivayetinde: "Cahiliyeyi götürüp" ibaresi geçmiştir- İslam'ı getirdi" dedi. Bunun üzerine adam dönüp kaçmaya başladı. Kaçarken de yüzünü bir duvara çarptı. Sonra yüzü kanlı bir şekilde Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gidip durumu kendisine anlattı. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Sen, Allah'ın, hakkında hayır dilediği bir kulsun. Allah kulu hakkında hayır dilediği zaman onun günahının cezasında acele eder. Eğer kulu hakkında şer dilerse cezasını erteler, kıyamet gününe bırakır ve o kuluna orada çerçöp değerinde muamele eder. "

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (1/349, 4/376; "sahih") ve İbn Hibban, Mevarid 605 (2455) rivayet ettiler.

Heysemi (10/191): "Ravileri Sahih'in ravileridir" dedi.

 

 

3. Hz. Ali

 

17200 (1) Hz. Ali der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kim bir suç işler ve dünyada iken cezalandırılırsa, Allah, kuluna azabını iki defa çektimtekten çok daha adildir. Kim bir suç işler de Allah onu örter ve kendisini affederse, Allah affettiği bir şeyden dolayı cezalandırmayla dönüş yapmaktan daha çok kerem sahibidir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2626) ve Hakim (2/445) rivayet ettiler.

 

 

4. Ubade b. es-Samit

 

17201 (1) Ubilde b. es-Silmit der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), biatımızı kabul ederken kadınlardan: ''Hiç bir şeyi Aliah'a şirk koşmayacağınıza, hırsızlık yapmayacağınıza, zina etmeyeceğinize, çocuklarınızı öldürmeyeceğinize, asılsız yere birbirinize iftirada bulunmayacağınıza ve maruf (iyi) olan bir hususta bana itaatsizlik etmeyeceğinize dair'' buyurarak altı şey üzere söz aldığı gibi bizden de söz alıp şöyle buyurdu: "Sizden biri had (şeri ceza) gerektirecek bir suç işler de ona had uygulanırsa, bu had o suçunun kefaretidir. Eğer uygulanmazsa (suçunun cezası) Allah'a kalmıştır. Dilerse ona merhamet eder dilerse azap eder.''

 

[sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (4405) rivayet etti.

 

 

 

17202 (2)- Ubade b. es-Samit, Allah Resulü’nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir önceki hadisin aynısını zikretti.

 

[sahih]

 

 

 

17203 (3)- Ebu'l-Eş'as bildiriyor: Ubade b. es-Samit: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), biatımızı kabul ederken kadınlardan -veya: diğer insanlardan söz aldığı gibi bizden de söz aldı." dedi ve söz konusu hadisi aktardı.

 

[Sahih]

 

 

 

17204 (4)- Ubade b. es-Samit der ki: Biz bir mecliste Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında iken: ''Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmamak, hırsızlık yapmamak, zina etmemek ve çocuklarınızı öldürmemek üzere bana biat edin'' buyurdu. Sonra kadınların biatı hakkındaki: "Ey Nebi! İnanmış kadınlar, Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmamak, hırsızlık yapmamak, zina etmemek, çocuklarını öldürmemek, elleriyle ayakları arasında bir iftira uydurup getirmemek, iyi işi işlemekte sana karşı gelmemek hususunda sana bi at etmeye geldikleri zaman, biatlarını kabul et ve onlar için Allah'tan mağfiret dile. Şüphesiz Allah, çok bağışlayandır, çok esirgeyendir"[Mumtehine 12] ayetini okuyarak şöyle buyurdu: ''Sizden kim sözünde durursa ecri Allah'a aittir. Kim bunlardan birini yapar da dünyada iken cezasını çekerse bu, onun için kefaret olur. Kim de bunlardan birini yapar da Allah onu örtbas ederse (dünyada iken cezasını vermezse) artık o Allah'a kalmış bir şeydir. Dilerse onu azap eder, dilerse bağışlar.''

 

Süfyan der ki: Huzeli bana: "Bu hadisi aklında tut" dedi. Bu hadis Zühri'nin yanında bulunmaktadır. Huzelı: "Ebu Bekr -yani Zühri-bu hadis gibisini asla rivayet etmedi" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (18,3999, 7213), Müslim, hudad 3/1333 (1709), Tirmizi, hudad 4/45 (1439, "hasen sahih"), Nesai, iman 8/108 (5002), İbn Mace 2/868 (2603) ve Darimi, sire 2/290 (2453) rivayet ettiler.

 

 

 

17205 (5)- Ubade b. es-Samit der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) biatımızı kabul ederken kadınlardan -veya:- diğer insanlardan söz aldığı gibi Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmamak, hırsızlık etmemek, zina etmemek, gıybet etmemek, asılsız yere birbirimize iftira etmemek ve marUf (iyi) olan bir hususta itaatsizlik etmemek üzere bizden söz aldı ve: "Kim kendisine yasaklanan bu şeylerden birini yapar da kendisine had uygulanırsa bu, onun için kefaret olur. Kim de bunlardan birini yaparsa, artık o Allah'a kalmış bir şeydir. Dilerse onu azap eder, dilerse bağışlar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17206 (6)- Ubade b. es-Samit der ki: Bir grupla birlikte Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e biat ettim. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

''Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmamanızı hırsızlık etmemenizı zina etmemenizı gıybet etmemenizı elleriniz ve ayaklarınız arasında asılsız yere birbirinize iftira etmemeniz (gayri meşru bir çocuğu kocanıza nispet etmemeniz) ve maruf (iyi) olan bir hususta bana itaatsizlik etmemeniz üzere biatınızı kabul ediyorum. Sizden kim sözünde durursa sevabı(nı vermek) Allah'adır. Kim bunlardan birini yapar da dünyada iken cezasını çekerse bu, onun için kefaret olur. Kim de bunlardan birini yapar da Allah onu örtbas ederse (dünyada iken cezasını vermezse) artık o Allah'a kalmış bir şeydir. Dilerse onu azap eder, dilerse bağışlar.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (4483) rivayet etti.

 

 

 

17207 (7)- Abdurrezzak der ki: "(Kişi işlediği bir suçtan dolayı) dünyada iken cezalandırılırsa, bu ceza kendisi için temizlenme -veya:- kefaret olur."

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ