MÜSNED-İ HANBEL

HADLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

2- Mahzum'lu Bir Kadın

 

1. Hz. Aişe

 

17184 (1) Hz. Aişe anlatıyor: Mahztim'lu bir kadın, eşyayı ödünç alır ve sonra inkar ederdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu kadının elinin kesilmesini emredince, kadının ailesi Usame b. Zeyd'e gelerek onunla konuştular. Usame de kadının affedilmesi için Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile konuşunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Usame! Hala sen Allah'ın belirlediği cezalarla ilgili mi konuşuyorsun?'' dedikten sonra halka hitab etmek için kalktı ve şöyle buyurdu: ''Sizden öncekiler, eşraftan olanları çalınca onu bıraktıkları zayıf olan kişi çaldığı zaman elini kestikleri için helak oldular. Canım elinde olana yemin ederim kı; eğer Muhammed'in kızı çalmış olsaydı, onun da elini keserdim. '' Sonra Mahztimlu kadının elini kestierdi).

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, hudad 12/87 (6788), Müslim, hudad 3/1315 (1688), Ebu Davud, hudad 4/132 (4373), İbn Mace, hudad 2/851 (2547) ve Tirmizi, hudad 4/37 (1430, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

17185 (2)- Hz. Aişe bildiriyor: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir hırsız getirilince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elinin kesilmesini emretti. Bunun üzerine yakınları: "Bundan dolayı elinin kesileceğini bilmiyorduk" deyince: ''Eğer Fatıma (hırsızlık yapmış) olsaydı onun da elini keserdim'' buyurdu.

Sonra Süfyan: "(Eyyub b. Musa'nın hadisinin) nasılolduğunu bilmiyorum" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Burada Süfyan, Eyyub'un yazılı metinlerinde Zühri'nin olan bu rivayetin "bir erkek hırsız" ifadesiyle olduğuna dikkat çekmek istemiştir.

 

 

2. Mes'ud b. el-Acma'nın Kız Kardeşi

 

17186 (1) Muhammed b. Talha b. Yezid b. Rükane'nin teyzesi olan Mes'üd b. el-Acma'nın kız kardeşi bildiriyor: Babası, kırk ukiyye değerindeki kadife parçasını çalan Mahzümi kadın(ın elinin kesilmemesi) için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile konuşunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Temizlenmesi kendisi için daha hayırlıdır'' buyurdu ve eli kesildi. Bu kadın, Abdu'l-Esed oğullarındandır.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace 2/851 (2548) rivayet etti.

Heysemi (6/258)'de İbn İshak'ın müdellis olduğuna işaret etmiş ve başka bir şey söylememiştir.

 

 

 

17187 (2)- Muhmed b. Talha b. Yezid b. Rükane'nin teyzesi olan Mes'üd b. el-Acma'nın kız kardeşi bildiriyor: Babası, kırk ukiyye değerindeki kadife parçasını çalan Mahzümi kadınem elinin kesilmemesi) için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile konuşunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Temizlenmesi kendisi için daha hayırlıdır'' buyurdu ve emri üzerine eli kesildi. Bu kadın, Abdu'l-Eşhel veya Abdu'l-Esed oğullarındandır.

 

[Hasen]

 

 

3. Abdullah b. Amr

 

17188 (1) İbn Amr der ki: "Mahzumi bir kadın, eşyayı ödünç alır ve sonra inkar ederdi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu kadının elinin kesilmesini emretti."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4/241, 242) ve Nesai (2/256) rivayet ettiler.

 

 

 

17189 (2)- Abdullah b. Amr bildiriyor: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında bir kadın hırsızlık yaptı. Kendilerinden hırsızlık yaptığı kişiler onu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e getirip: "Ey Allah'ın Resulü! Bu kadın bizden (bir şeyler) çaldı" dedi. Kadının yakınları (onu kurtarmak için): "Biz onun fidyesini öderiz" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Elini kesin!'' buyurdu. Kadının yakınları: "Biz beşyüz dinar ile fidyesini öderiz" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Elini kesin!" buyurdu ve kadının sağ eli kesildi. Kadın: "Ey Allah'ın Resulü! Benim tövbem kabul edilir mi?" diye sorunca: ''Evet ediliri sen bu günahından dolayı bugün annenden doğmuş gibi günahsız birisin'' buyurdu. Bunun üzerine Allah: "Kim (bu) haksız davranışından sonra tövbe eder ve durumunu düzeltirse şüphesiz Allah onun tövbesini kabul eder. Allah çok bağışlayıcı ve esirgeyicidir"[Maide 39] ayetini indirdi.

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (6/276): "Ahmed rivayet etti. Senedinde zayıf olan İbn Lehl'a bulunmaktadır. Diğer ravileri güvenilir kişilerdir" dedi.

 

 

4. Cabir

 

17190 (1) Cabir bildiriyor: Malızum oğullarından bir kadın hırsızlık yaptı ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in katında sevilen kişi Usame b. Zeyd'in yanına sığındi. Bu kadın Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürülünce: "Eğer Fatima (hırsızlık yapmış) olsaydı, onun da elini keserdim'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Başka kanalla Buhari, Fethu'l-bari 8/25 (4304), Tirmizi, hudad 4/37 (1430), Nesai, kat'us-sarik (8/72) ve Abdurrezzak 10/202 (18831) rivayet ettiler.

 

 

 

17191 (2)- Cabir der ki: Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hırsızlık yapmış bir kadın getirildi. Kadın Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in üvey oğluna sığındi. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Vallahi eğer Fatıma (hırsızlık yapmış) olsaydı, onun da elini keserdim'' buyurdu ve kadının elini kestierdi).

 

İbn Ebi'z-Zinad der ki: "Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üveyoğlu Seleme b. Ebi Seleme ve Ömer b. Ebi Seleme idi. Kadın bunlardan birine sığındI."

 

[sahih]

 

Diğer tahric: Hakim (4/279) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ