MÜSNED-İ HANBEL

HADLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

1- Haddi (=Şeri Cezayı) Uygulamaya Teşvik Etmek ve idareciye Çıktıktan Sonra Ona Şefaatçi Olmayı Yasaklamak

 

1. Ebu Hureyre

 

17180 (1) Ebu Hureyre bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

ITeryüzünde uygulanan bir hadı insanlar için kendilerine otuz veya kırk sabah yağmur yağmasından daha hayırlıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (8/76) ve İbn Mace 2/848 (2538) rivayet ettiler.

 

 

 

17181 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yeryüzünde uygulanan bir hadı o yerdeki kişiler için kendilerine otuz sabah yağmur yağmasından daha hayırlıdır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Abdullah b. Amr

 

17182 (1) Eyyub b. Selman, San'a ahalisinden bir adamdan bildiriyor: Mekke'deyken Mescid'in duvarının dibinde Ata el-Horasani'nin yanında oturduk. Ona bir şey sormayınca kendisi de konuşmadı. Daha sonra şu an oturduğunuz gibi İbn Ömer'in yanında oturduk. Ona da bir şey sormayınca kendisi de konuşmadı. Sonra şöyle dedi: "Neden konuşmuyor, Allah'ı zikretmiyorsunuz? ''Allah büyükler büyüğüdür! Allah'a hamd ederiz! Allah'ı hamd ile tesbih ederiz'' deyin. Bunu bir defa diyen kişi karşılığını on katıyla, on defa diyen kişi de karşılığını yüz katıyla alır. Daha fazla diyen kişiye de Allah daha fazlasını verir. Susan kişiyi de bağışlar."

Daha sonra: "Size Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittiğim beş şeyi söyleyeyim mi?" diye sordu. "Tabi ki söyle" karşılığı verilince de şöyle dedi:

"Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Her kim şeri cezadan daha hafif olan bir cezanın düşmesi için birine aracılık ederse, Allah'a kendi mülkünde karşı gelmiş olur. Kişi bir davada taraflardan birine haksız yere yardım ederse, bundan geri duruncaya kadar Allah'ın öfkesine maruz kalır. Mümin bir erkek veya bir kadına iftirada bulunan kişiyi Allah, Cehennem ahalisinin irinIerinden oluşan çamurun içinde bırakır. Kim borçlu olarak ölürse (ahirette) ödemesini iyiliklerinden yapar. Zira orada ne dinarı ne dirhem vardır. Sabah namazının iki rekat sünnetini de kılmaktan geri durmayın. Zira bu iki rekatta çok hayırlar vardır.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3598) ve İbn Mace (2320) rivayet ettiler.

17466 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

3. Hz. Aişe

 

17183 (1) Hz. Aişe bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İyi haslet sahiplerinin haddi (şeri cezayı) gerektirenler dışındaki hatalarını bağışlayın'' buyurmuştur.

 

[sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (7294) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ