MÜSNED-İ HANBEL

DİYETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

8- En Yakını Olsa Bile Kişi Başkasının Suçundan Dolayı Sorumlu Tutulmaz

 

1. Ebu Rimse et-Teymi

 

17161 (1) Ebu Rimse et-Teymi der ki: Babam ile birlikte Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gittik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), babama: ''Bu oğlun mudur?" diye sorunca: "Evet" cevabını verdi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu sever misin'' diye sorunca da babam yine: "Evet" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bilmiş ol ki, ne oğlun senin suçundan dolayı, ne de sen onun suçundan dolayı sorumlu tutulursun'' buyurdu.

 

[sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4208) rivayet etti.

 

 

 

17162 (2)- Ebu Rimse der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gittiğimde Rabia kabilesinden bazılarının kan davası sebebiyle davalaştıklarını olduklarını gördüm. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Annenı babanı kızkardeşin, erkek kardeşin ve bu şekilde yakından uzağa olan akrabalarındır'' buyurduğunu işittim. Sonra bana: ''Beraberindeki bu kişi kimdir ey Ebu Rimse!'' diye sordu. Ben: "Oğlumdur" deyince: ''Bilmiş ol ki ne o senin suçundan dolayı, ne de sen onun suçundan dolayı sorumlu tutulursun'' buyurdu. Baktığımda omuzunda deve kığısı veya güvercin yumurtası gibi bir et parçası olduğunu gördüm. Kendisine: "Ey Allah'ın Resulü! Seni tedavi edeyim mi? Biz tabiblik eden bir aileyiz" dediğimde: ''Onu oraya koyan tedavi eder'' karşılığını verdi.

 

[sahih]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd, Tabakat (1/2/132) rivayet etti.

 

 

 

17163 (3)- Ebu Rimse der ki: Babamla birlikte Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e doğru gittik. Hz. Nebi'i (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gördüğüm zaman babam bana: "Bunun kim olduğunu biliyor musun?" diye sordu. Ben: "Hayır" deyince, babam: "Bu, Resulullah'tır" dedi. Babam öyle deyince ürpermiştim. çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in insanlara benzemediğini samrdım. Oysa o saçları kulak memeleri hizasında olan bir beşerdi. -Affan rivayetinde: "Saçları kulak memeleri hizasında olan bir kişiydi" ibaresi geçmiştir.- Saçlarında kına lekeleri vardı. üzerinde iki yeşil cübbe bulunmaktaydı. Babam kendisine selam verdi ve sonra oturduk. Bir müddet sohbet ettikten sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), babama: ''Bu oğlun mudur?'' diye sordu. "Babam: "Kabe'nin Rabbine yenıin olsun ki oğlumdur! dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hakikaten mi?'' buyurunca: "Şehadet ederim oğlumdur" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) babamın yemini ve benim babama benzerliğimin fazlalığı sebebiyle tebessüm etti ve: "Bilmiş ol ki ne o senin suçundan dolayı, ne de sen onun suçundan dolayı sorumlu tutulursun'' buyurdu ve: "Hiçbir günahkar, başkasının günahını yüklenmez"[En'am 164] ayetini okudu. Sonra babam, ResuluIIahlın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) omuzları arasındaki et parçasına (mühre) bakıp: "Ey AIIah'ın Resulü! Ben insanlar içinde tabiblik yapan biriyim. İstersen sana onu tedavi edeyim" dedi. Bunun üzerine ResuluIIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu tabibi onu yaratandır'' buyurdu.

 

[sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2388-9), İbn Sa'd, Tabakat (1/2/132), Ebu Davud, (4065,4206,4/4495, 91/137,138,287), Tirmizi (4/23) ve Nesai (1/233) Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra (8/23, 345) rivayet ettiler.

 

 

 

17164 (4)-Z Ebu Rimse et-Teymi der ki: Oğlumla birlikte AIIah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gittim. Oğlum bana AIIah Resulü'nü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gösterince oğluma: "Bu, ResuluIIah'tır" dedim. Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) heybetinden dolayı ürkmüştü. ResuluIIah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey AIIah'ın Resulü! Ben tabib sülalesinden gelme bir tabibim. Bana sırtını göster, eğer bir yara varsa onu tedavi ederim. Eğer başka bir şey ise sana söylerim. Yaraları benden daha iyi bilen kimse yoktur" dedim. Bunun üzerine AIIah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O'nun tabibi Allah'tır'' buyurdu. üzerinde iki yeşil erulunmaktaydı. Saçlarının akları belli olmuştu. Akı da kırmızı (kınalı) idi. Bana: ''Bu, oğlun mudur?'' diye sorunca: "Kabe'nin Rabbine yemin olsun ki oğlumdur" dedim. Bana:

''Bu öz oğlun mudur?'' diye sorunca: "Şahadet ederim ki öz oğlumdur" cevabını verdim. Bunun üzerine: "(Bilmiş ol ki) ne o senin suçundan dolayı, ne de sen onun suçundan dolayı sorumlu tutulursun'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Sa'd, Tabakat (1/2/132, 133), Nesai (2/298) ve Hakim, Müstedrek (2/607) rivayet ettiler.

17167 (7)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

17165 (5)-Z Ebu Rimse anlatıyor: Babamla birlikte Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gitmek için yola çıktık. Yolda Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile karşılaştık ve babam: "Evladım! Bu, Resulullah'tır" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in insanlara benzemediğini sanırdım. Oysa o saçları kulak memeleri hizasında olan bir beşerdi. Saçlarında kına lekeleri vardı. üzerinde iki yeşil cübbe bulunmaktaydı. Sanki şimdi baldırlarına bakar gibiyim. Babama: ''Beraberinde olan kişi kimdir?'' diye sorunca: "Vallahi oğlumdur" cevabını verdi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) babamın yemin etmesi sebebiyle güldü ve: ''Doğru söyledin. Bilmiş ol ki ne o senin suçundan dolayı, ne de sen onun suçundan dolayı sorumlu tutulursun" buyurdu. Sonra da: "Hiçbir günahkar, başkasının günahını yüklenmez"[En'am 164] ayetini okudu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Darakutni (4/20) rivayet etti.

 

 

 

17166 (6)-Z Ebu Rimse et- Teymi der ki: Oğlumla birlikte Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gittim. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bana: ''Bu oğlun mudur?'' diye sorunca: "Oğlum olduğuna şahadet ederim" dedim. Bunun üzerine: "Ne o senin suçundan dolayı, ne de sen onun suçundan dolayı sorumlu turulursun'' buyurdu. Ancak aklarının kırmızı (yani kınalı) olduğunu gördüm.

 

[Sahih]

 

 

 

17167 (7)-Z Ebu Rimse der ki: Ben çocuk iken babamla birlikte çıktık. Sıcağın şiddetli olduğu zamanda evinin gölgesinde oturan bir adamın yanına vardık. üzerinde iki yeşil cübbe vardı. Saçları aklaşmıştı ve başında kına lekeleri bulunmaktaydı. Babam bana: "Bunun kim olduğunu biliyor musun?" diye sorunca: "Hayır" dedim. Babam: "Bu, Resulullah'tır" dedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uzun süre bizimle konuştu. Babam ona:

"Ben tabib sülalesinden gelen bir tab ib im. Bana omuzların arasını göster, eğer bir yara varsa onu tedavi ederim. Eğer başka bir şey ise sana söylerim." dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onun tabibi Allah'tır'' buyurdu. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana bakıp: "Bu oğlun mudur?'' diye sorunca, babam: "Şahadet ederim ki oğlumdur" karşılığını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ne dediğine dikkat et'' buyurunca: "Kabe'nin Rabbine yemin olsun ki oğlumdur" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) babamın yemini ve benim babama benzerliğimin fazlalığı sebebiyle tebessüm etti ve: "Ey sen! Ne o senin suçundan dolayı, ne de sen onun suçundan dolayı sorumlu tutulursun'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17168 (8)-Z Ebu Rimse anlatıyor: Medine'ye geldim, daha Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i görmemiştim. Çıktığında üzerinde iki yeşil giysi vardı. Oğluma: "Vallahi bu, Resulullah'tır" dedim. Bunun üzerine oğlum Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) heybetinden dolayı titremeye başladı. Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Allah'ın Resulü! Ben tabiblik yapan biriyim. Babamda tabiblik yapardı. Biz tabiblik yapan bir sülaledeniz. Vallahi bize cesetten ne bir damar, ne de bir kemik gizli kalmaz. Şu omuzundakini bana göster. Eğer yara ise onu kesip tedavi ederim" dedim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır! onun tabibi Allah'tır'' dedi. Sonra: ''Beraberinde olan bu kişi kimdir?'' diye sorunca: "Kabe'nin Rabbine yemin olsun ki oğlumdur" dedim. ''Oğlun mudur?'' buyurduğunda: "Oğlum olduğuna şahadet ederim" dedim. Bunun üzerine bana: "Ne bu oğlun senin suçundan dolayı, ne de sen onun suçundan dolayı sorumlu tutulursun'' buyurdu.

 

[sahih]

 

 

 

17169 (9)-Z Ebu Rimse anlatıyor: Babamla birlikte Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e doğru yola çıktık. Onu gördüğüm zaman babam: "Bunun kim olduğunu biliyor musun?" diye sordu. Ben: "Hayır" deyince: "Bu, Allah'ın Resulü Muhammed'dir" dedi. Babam öyle dediği zaman ürpermiştım. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in insanlara benzemediğini sanırdım. Oysa o saçları kulak memeleri hizasında olan bir beşerdi. Saçlarında kına lekeleri vardı. üzerinde iki yeşil cübbe bulunmaktaydı. Babam kendisine selam verdi ve yanına oturduk. Bir süre bize bir şeyler anlattı. Sonra babama: ''Bu oğlun mudur?'' diye sordu. Babam: "Kabe'nin Rabbine yemin olsun ki oğlumdur" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hakikaten mi?'' buyurunca. Babam: "Şahadet ederim ki oğlumdur" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) babamın yemini ve benim babama benzerliğimin fazlalığı sebebiyle tebessüm etti ve: "Bilmiş ol ki ne o senin suçundan dolayı, ne de sen onun suçundan dolayı sorumlu turulursun'' buyurdu. Sonra: "Hiçbir günahkar. başkasının günahını yüklenmez"[En'am 164] ayetini okudu. Sonra babam omuzları arasındaki et parçasına (mühre) baktı ve: "Ey Allah'ın Resulü! Ben adamları tedavi eden biriyim. Onu sana tedavi edeyim mi?" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır! onun tabibi onu yaratandır'' buyurdu.

 

[sahih]

 

 

 

17170 (10)- Ebu Rimse et-Temimi der ki: Oğlumla birlikte Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gittim. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu oğlun mudur?'' diye sorunca: "Evet, oğlum olduğuna şahadet ederim" dedim. Bunun üzerine: "Ne o senin suçundan dolayı, ne de sen onun suçundan dolayı sorumlu tutulursun'' buyurdu. Ancak aklarının kırmızı olduğunu gördüm.

 

[sahih]

 

20675 (5)'te tekrar edecektir.

 

 

 

17171 (11)- Ebu Rimse der ki: Babamla birlikte Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gittim. Babam, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sırtındaki (eti) görünce: "Ey Allah'ın Resulü! Ben tabibim, onu sana tedavi edeyim mi?" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen şefkatli birisin. (Onun) tabib(i) Allah'tır'' buyurdu. Sonra: ''Beraberinde olan bu kişi kimdir?'' diye sorunca: "Oğlum olduğuna şahadet ederim" dedim. Bunun üzerine bana: "Bilmiş ol ki ne o senin suçundan dolayı, ne de sen onun suçundan dolayı sorumlu tutulursun'' buyurdu.

Abdullah der ki: Babam: "Ebu Rimse'nin adı Rifa'a b. Yesribrdir" dedi.

 

[sahih]

 

25747 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

17172 (12)- Ebu Rimse et-Temimi der ki: Babamla birlikte Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gittim. Başında kına lekeleri gördüm. Omuzunda da elma gibi bir şey gördüm. Babam: "Ben tabibim, onu sana tedavi edeyim mi?" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O'nun tabibi onu yaratandır'' buyurdu. Sonra babama: ''Bu, oğlun mudur?'' diye sorunca, babam: "Evet" cevabını verdi. Bunun üzerine: "Bilmiş ol ki ne o senin suçundan dolayı, ne de sen onun suçundan dolayı sorumlu tutulursun" buyurdu.

 

[sahih]

 

 

 

17173 (13)- Ebu Rimse der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gittiğimde hutbe verdiğini ve şöyle buyurduğunu gördüm: "Veren elı üstün olan eldir. Bunu almaya en layık olan da annenı babanı kız kardeşin, erkek kardeşin ve bu şekilde yakından uzağa olan akrabalarındır.'' Bu sırada Sa'lebe b. Yerbu oğullarından bir grup girince, Ensar'dan bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Bunlar, falanı öldüren Yerbululardan bir gruptur" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki defa: "Hiç kimse başkasının işlediği suç sebebiyle cezalandırılamaz'' buyurdu.

 

[sahih]

 

9437 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

17174 (14)-Z İyad b. Lakit bildiriyor: Ebu Rimse şöyle dedi: "Ben de çocuk iken babamla birlikte çıktım. Öğle sıcağında bir evin gölgesihde oturan bir adamın yanına geldik. üzerinde iki yeşil giysi vardı. Saçları kulak memesi hizasındaydı. Başında kına lekeleri bulunmaktaydı. Babam bana: "Bunun kim olduğunu biliyor musun?" diye sordu. Ben: "Hayır" deyince şöyle dedi: "Bu, Resulullah'tır..." sonrasında Ebu Rimse söz konusu hadisi aktardı.

 

[sahih]

 

20672 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

17175 (15)-Z İyad b. Lakit, Ebu Rimse'den bildiriyor: Kendisi oğluyla birlikte Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girdi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu, oğlun mudur?'' diye sorunca: "Evet" cevabını verdi. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bilmiş ol ki ne o senin suçundan dolayı, ne de sen onun suçundan dolayı sorumlu tuıulursun" buyurdu.

 

[sahih]

 

 

2. Haşhaş el-Anberi

 

17176 (1) Haşhaş el-Anberi der ki: Oğlumla birlikte Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gittim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu, oğlun mudur?'' diye sordu. Ben: "Evet" cevabını verince: "Ne o senin suçundan dolayı, ne de sen onun suçundan dolayı sorumlu tulursun'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2671) rivayet etti.

 

 

 

17177 (2)- Haşhaş el-Anberi der ki: Oğlumla birlikte Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gittim. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu, oğlun mudur?'' diye sordu. Ben: "Evet" cevabını verince: "Ne o senin suçundan dolayı, ne de sen onun suçundan dolayı sorumlu tutulursun'' buyurdu.

Huşeym'in bir rivayetinde bildirdiğine göre Yunus: "Bir kişi bana Husayn b. Ebi'lHurri'den bildirdi" şeklinde rivayet etmiştir.

 

[Sahih]

 

 

3. Bir Adam, Babasından Bildiriyor

 

17178 (1) Ebu'n-Nadr, Temim oğullarından olan bir adamdan bildiriyor:

Hz. Osman zamanında bir adamın bildirdiğine göre babası, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile karşılaşıp: "Ey Allah'ın Resulü! Başkasının işlediği bir suçtan dolayı sorumlu tutulmamam için bana bir yazı yaz" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu durum hem senin için, hem de her müslüman için geçerlidir'' buyurmuştur.l

 

[Hasen]

 

Heysemi (10703) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiştir. Senedinde adı zikredilmeyen bir ravi bulunmaktadır. Diğer ravileri, Sahih'in ravileridir."

 

 

4. Amr b. el-Ahvas

 

17179 (1) Süleyman b. Amr b. el-Ahvas der ki: Babam bana, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Veda haccında bulunduğunu ve Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Her suç işleyen mutlaka cezasını kendisi çekecektir. Hiç bir baba çocuğunun suçundan dolayı sorumlu tutulamayacağı gibi hiç bir çocuk ta babasının suçundan dolayı sorumlu tutulmaz'' buyurduğunu söyledi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace, diyat 2/890 (2669) ve Taberani, M. el-Kebir 17/32 (59) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ