MÜSNED-İ HANBEL

DİYETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

6- Birinin Sebep Olmasıyla Ölenin Diyeti ve Çukura Düşenlerin Kıssası Hakkında

 

1. Hz. Ali

 

17137 (1) Hz. Ali anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni, Yemen'e vali olarak gönderdi. Yolculuk esnasında bir aslana tuzak yapmak için çukur açan bir topluluğa rastladık. Bu sırada birbirleriyle itişirken bir kişi o tuzağa düştü. Adam düşerken başka bir adama tutundu. Kendisine tutunulan kişi başka birine, o da başka birine tutundu. Böylece çukura düşenler dört kişi oldular ve çukurdaki aslan onları yaraladı. Nihayet adamın biri aslana mızrakla vurarak onu öldürdü. Daha sonra yaralanan adamların tümü yaralarından dolayı öldüler. İlk düşen kişinin akrabaları diğerlerinin akrabalarına karşı savaşmak üzere silahlarını çıkardılar. Bunun üzerine Ali yanlarına gelerek şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hayatta iken birbirinizle savaşmak mı istiyorsunuz? Eğer razı olursanız ben aranızda hüküm veririm ve hüküm bu olur. Yok, bu hükmü kabul etmezseniz Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına varıncaya kadar birbirinizle savaşmaktan geri durursunuz ve O, aranızda hüküm versin. Bundan sonra kim taşkınlık ederse onun hiçbir hakkı kalmaz. Kuyuyu kazan kabilelerden diyetin dörtte birini, diyetin üçte birini ve diyetin yarısını ve diyetin tamamını toplayın. Birinci adama diyetin dörtte birini verin. Zira o, üstündekinin ölümüne sebep oldu. İkinci adama diyetin üçte birini, üçüncü adama diyetin yarısını (ve dördüncü adama diyetin tamamını) verin." Ancak onlar Ali'nin verdiği hükmü kabul etmeyip Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gittiler. Geldiklerinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Makam-ı İbrahim'in yanında bulunuyordu. Olup bitenleri kendisine anlatınca: "Ben sizin aranızda hüküm vereyim" buyurdu ve oturdu. Bu sırada bir kişi: "Ali aramızda hüküm verdi" diyerek olanları anlattılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de Ali'nin verdiği hükmü tasvip etti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3582), Tirmizi (1331) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (8366) rivayet ettiler.

Heysemi, Mecma'uz-Zevaid (6/287) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiştir. Senedinde bulunan Haneş'i Ebu Davüd güvenilir saymıştır; ancak onda zayıflık vardır. Diğer ravileri, Sahih'in ravileridir."

 

 

 

17138 (2)- Haneş bildiriyor: Hz. Ali: "Dördüncü adama diyetin tamamını verin" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

17139 (3)- Haneş el-Kinani bildiriyor: Yemen'de bir topluluk bir aslana tuzak çukuru kazdılar. Aslan çukura düşüp insanlar ona bakmak için yaklaşınca adamın biri çukura düştü, Ancak düşerken başka birine tutundu. O da başka birine, o da başka birine derken dört kişi çukura düştü (ve öldüler). Düşenlerin yakınları tartışmaya başladı ve birbirlerine saldırmak için silahlandılar. Bunun üzerine Hz. Ali: "Dört kişi için iki yüz kişiyi mi öldüreceksiziniz? Ben sizin aranızda hüküm veririm. Eğer kabul ederseniz, birinci düşen kişiye diyetin dörtte birini, ikinci düşen kişiye diyetin üçte birini, üçüncü düşen kişiye diyetin yarısını ve dördüncü kişiye diyetin tamamını verin" dedi. Ancak Ali'nin verdiği hükmü kabul etmediler ve Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gittiler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben sizin aranızda hüküm veririm'' buyurunca, Ali'nin vermiş olduğu hüküm kendisine bildirildi ve Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) verilmiş hükmü tasvip etti.

 

[Sahih]

 

 

 

17140 (4)- Haneş b. el-Mu'temir anlatıyor: Hz. Ali, Yemen'de (vali) idi. Orada bir aslana tuzak çukuru kazdılaL Bir kişi çukura düştü. Ancak düşerken başka birine tutundu. O da başka, birine, o da başka birine derken dört kişi çukura düştü. Aslan onları yaraladı ve kimisi çukurda iken, kimisi de çukurdan çıkarıldıktan sonra öldü. Düşenlerin yakınları tartışmaya başladı ve birbirlerine saldırmak için silahlandılaL Bunun üzerine Ali yanlarına gelip: "Yazık halinize! Dört kişi için iki yüz kişiyi mi öldürecek siziniz? Gelin ben sizin aranızda hüküm vereyim. Eğer kabul ederseniz tamamdıL Kabul etmezseniz Allah Resulü'ne gidin" dedi. Sonra birinci düşen kişiye diyetin dörtte birinin, ikinci düşen kişiye diyetin üçte birinin, üçüncü düşen kişiye diyetin yarısının ve dördüncü kişiye diyetin tamamının verilmesine hükmetti." Ancak kimisi verilen hükmü kabul edip kimisi etmeyince diyeti tartışan topluluğun ödemesine hükmetti. - Behz der ki: Hammad: "Sanırım Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir tarafına yaslanmıştı kalkıp oturdu" dedi.- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ben sizin aranızda hüküm veririm'' buyurdu. Hz. Ali'nin bu konuda şöyle şöyle hüküm verdiği bildirilince Ali'nin vermiş olduğu hükmü tasvip etti. -Affan rivayetinde: ''Ben sizin aranızda hüküm veririm'' demiştir.-

 

[sahih]

 

 

SONRAKİ