MÜSNED-İ HANBEL

DİYETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

3- Azınlık Tebaanın Diyeti

 

1. Abdullah b. Amr

 

17133 (1) Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), iki Kitab ehlinin (azınlık tebaanın) diyetinin Müslümanların diyetinin yarısı kadar olduğuna hükmetti. Onlar, Yahudiler ve Hıristiyanlardır."

 

[sahih]

 

 

 

17134 (2)- Amr b. Şu ayb , babasından, o da dedesinden bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ehl-i Kitab'ın diyetinin Müslümanların diyetinin yarısı kadar olduğuna hükmetti. Onlar, Yahudiler ve Hıristiyanlardır."

 

[sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 4/313,314 (4564) rivayet etti.

 

 

4- Mukatebin Diyeti

 

1. Hz. Ali b. Ebi Talib

 

17135 (1) Hz. Ali b. Ebi TiUib bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Mukateb kölenin diyeti, borcundan ödediği miktar oranınca (hür diyeti olarak ve borcundan kalan miktar oranınca köle diyeti olarak) ödenir'' buyurdu.

 

[sahih]

 

Diğer tahric: Beyhaki (10/325, 326) rivayet etti.

28496 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

5- Babası Hata ile Öldürülen Kimsenin Ödenen Diyeti Müslümanlara Tasaddukta Bulunması

 

1. Muhammed b. Lebid

 

17136 (1) Muhammed b. Lebid der ki: Uhud gününde Müslümanlar kılıçlarıyla birbirlerine giriştikleri bir zamanda bilmeden (o kargaşada) Yemani Ebu Huzeyfe'yi öldürdüler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun diyetini ödemek istedi. Bunun üzerine Huzeyfe kendisine verilecek diyeti Müslümanlara sadaka olarak dağıttı.

 

[Hasen]

 

Heysemi (10723) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiştir. Senedinde bulunan Muhammed b. İshak müdellis olmasının yanında güvenilir ravidir. Diğer ravileri, Sahih'in ravileridir."

 

 

SONRAKİ