MÜSNED-İ HANBEL

ÖLDÜRME, YARALAMA VE DİYETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

36- Kulağın Bir Kısmını Kesmekten Dolayı Kısas

 

1. Hz. Ömer

 

17073 (1) Sehm oğullarından kendisine M:kide denilen bir adam der ki: Mekke'de bir köle ile tartıştım ve kulağımı ısırıp bir kısmını kopardı veya:- kulağını ısırıp bir kısmını kopardım. Ebu Bekr hacdan gelmişti, davalaşmak için yanına çıkarıldık. Ebu Bekr: "Onları Ömer b. el-Hattab'a götürün. Eğer yara kısas uygulanacak bir yara ise ona kısas uygulasın" dedi. Ömer'in yanına yetiştiğimizde bize baktı ve: "Evet, bu kısas miktarına ulaşmış. (Kısas yapması için) bana bir hacamatçı çağırın" dedi. Ancak, hacamatçıdan söz ettiğinde şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Ben teyzeme, kendisi için bereket olacağını umarak bir köle hediye ettim ve o köleyi hacamatçıya, kuyumcuya ve kasaba vermesini yasakladım.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3430-2) rivayet etti.

 

 

 

17074 (2)- Sehm oğullarından bir adam bildiriyor: İbn Madde es-Sehmi: "Ebu Bekr, hilafetinde hac yaptı." dedi ve bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Hasen]

 

 

2. İmran b. Husayn

 

17075 (1) İmran b. Husayn bildiriyor: Fakir kimselere ait bir köle zengin kimselere ait bir kölenin kulağını kesti. Kulağı kesenin yakınları Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Biz fakir kimseleriz" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara bir şey (ceza) Yüklemedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi, diyat 2/253 (2368), Ebu Davud, diyat 4/196 (4590), Nesai, kasame 8/25 (4751) ve Beyhaki, diyat (8/105), rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ