MÜSNED-İ HANBEL

ÖLDÜRME, YARALAMA VE DİYETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

37- Bir Adamın Elini Isırıp da Ön Dişi Yerinden Sökülen Kimse Hakkında

 

1. Ya'la b. Umeyye

 

17076 (1) Safvan b. Ya'la b. Umeyye'nin bildirdiğine göre babası şöyle demiştir: Benim işçim bir adam ile kavga etti ve adam işçimin elini ısırdı. İşçim elini sert bir şekilde çekince ısıran kişinin ön dişlerinden biri yerinden söküldü. Bunun üzerine adam Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çıkınca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın bu dişini heder saydı ve: ''Erkek devenin ısırması gibi ısırman için elini ağzında mı bıraksaydı!''buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, Fethu'l-bari 6/125 (2973), Müslim, kasame 3/1301 (1674), Ebu Davud, diyat 4/194 (4584) ve Nesai, kasame 8/30 (4766) rivayet ettiler.

 

 

 

17077 (2)- Ya'la b. ümeyye ile (kardeşi) Seleme b. ümeyye anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Tebuk gazvesine çıktık. Beraberimizde bir arkadaşımız vardı. Bu kişi Müslüman biri ile kavga etti. O da bizim arkadaş ın elini ısırdı. Arkadaşımız adamın ağzından elini sert bir şekilde çekince ön dişlerinden biri yerinden söküldü. Bunun üzerine adam diyet istemek için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e çıktı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizden biri kardeşine gidip onu erkek devenin ısırması gibi ısırıyor, sonra da (düşen dişinin) diyet (ini) istemek için geliyor. Sana verilecek bir diyet yoktur'' buyurdu ve davayı reddetti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (8/30), İbn Mace (2657), Taberani, M. el-Kebir (7/63), Darakutni (4/222) ve Hakim (3/424) rivayet ettiler.

 

 

 

17079 (3)- Ya'la b. ümeyye der ki: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Zorluk Ordusu içinde savaşa çıktım. Bu savaş benim en sağlam amellerimden biridir. Bir işçim vardı ve bu işçi başka biriyle kavga etti. İçlerinden biri diğerinin elini ısırdı. Isırılan kişi parmağını sert bir şekilde çekince ısıran kişinin ön dişlerinden biri yerinden söküldü. (Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldiklerinde ısıran adama): ''Isırman için elini ağzında mı bıraksaydı'' buyurdu. Sanırım: ''Erkek devenin ısırması gibi'' buyurmuştu.

 

[Sahih]

 

 

 

17078 (4)- Ya' la, Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Katade'nin Zürare kanalıyla İmran'dan ısırılan biri hakkında naklettiği hadisin aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

2. imran b. Husayn

 

17080 (1) İmran b. Husayn der ki: Ya'la b. Munye -veya: İbn Umeyye- bir adam ile kavga etti. Biri diğerinin elini ısırdı. ısırılan kişi elini sert bir şekilde çekince ısıran kişinin ön dişlerinden biri yerinden söküldü." -Haecae rivayetinde: "Ön dişlerinden ikisi yerinden söküldü" ibaresi geçmiştir.- Davalaşmak için Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldiklerinde: ''Sizden biri kardeşini erkek devenin ısırması gibi ısırıyor. Bunun diyeti olmaz'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2376), Buhari (6892), Müslim (1673), Nesai (8/29) ve Tirmizi (1416) rivayet ettiler.

 

 

 

17081 (2)- İmran b. Husayn bildiriyor: Adamın biri bir adamı elinden ısırdı. lsırılan kişi elini sert bir şekilde çekince ısıran kişinin ön dişlerinden biri yerinden söküldü. -İbn Numeyr rivayetinde: "lsırılan kişi elini sert bir şekilde çekince ısıran kişinin ön dişlerinden ikisi yerinden söküldü" ibaresi geçmiştir.- Davalaşmak için Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldiklerinde Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) davayı red edip: ''Erkek deve gibi kardeşinin etini parçalamak mı istiyorsun!'' diye çıkıştı.

 

[Sahih]

 

 

 

17082 (3)- İmran b. Husayn der ki: Adamın biri bir adamı elinden ısırdı ve (ısırılan kişi elini sert bir şekilde çekince ısıran kişinin) ön dişlerinden biri yerinden söküldü. (Davalaşmak için geldiklerinde) Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) davayı reddedip: ''Erkek deve gibi kardeşinin elini parçalamak mı istiyorsun!'' diye çıkıştı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (4385) ve Nesai (8/28) rivayet ettiler.

 

 

 

17083 (4)- İmran b. Husayn bildiriyor: Adamın biri bir adamı elinden ısırdı ve ısırılan kişi elini sert bir şekilde çekince ısıran kişinin ön dişlerinden biri -veya:- ikisi yerinden söküldü. Davalaşmak için Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldiğinde: ''Sizden biriniz kardeşini erkek devenin ısırması gibi ısırıyor. Sana verilecek bir diyet yoktur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ