MÜSNED-İ HANBEL

ÖLDÜRME, YARALAMA VE DİYETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

29- Müslüman, (Kısas Olarak) Kafire Karşı Öldürülmez

 

1. Hz. Ali

 

17039 (1) Ebu Cuhayfe der ki: Hz. Ali'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Kur'an'dan başka sizde bırakmış olduğu bir şey var mıdır?" diye sorduğumuzda: "Tohumu yaran ve canlıyı yaratan Allah'a yemin olsun ki yoktur. Ancak Allah kişiye, Kitab'ında ve şu sahifede olanları anlama kabiliyeti verdi" karşılığını verdi. Ona: "Sahifede ne var?" dediğimizde:

"Diyet, esirlerin fidyesinin ödenmesi ve kafiri öldüren Müslümana kısas yapılmaması hakkında bilgiler vardır" cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, (111,3047,6915), İbn Mace (2658) ve Tirmizi (1412) rivayet ettiler.

 

 

2. Abdullah b. Amr

 

17040 (1) Amr b. Şuayb'ın, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Müslümanın (kısas olarak) kafire karşılık öldürülemeyeceğine hükmetmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2/312), İbn Mace (2/75) ve Ebu Davud 4/304 (4531) rivayet ettiler.

 

 

 

17041 (2)- Amr b. Şuayb'ın, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Mümin, Kafir mukabilinde öldürülmez. Anlaşmalı olan kişi (zımmi) de anlaşma müddeti devam ettikçe öldürülmez'' buyurmuştur.

 

[Scı.lıilı]

 

 

 

17042 (3)- Amr b. Şuayb'ın, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müslüman, Kafir mukabilinde öldürülmez. Anlaşmalı olan kişi (zımmi) de anlaşma müddeti devam ettikçe öldürülmez'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

17043 (4)- Amr b. Şuayb'ın babasından bildirdiğine göre dedesi: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbe verip sırtını Kabe'ye yasladı..." dedi ve bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Sahih]

 

 

 

17044 (5)- Amr b. Şuayb'ın, babasından, onun da dedesinden bildirdiğine göre Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hutbesinde sırtını Kabe'ye yaslayıp:

''Müslüman, kafir mukabilinde öldürülmez. Anlaşmalı olan kişi de anlaşma müddeti devam ettikçe öldürülmez'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

17045 (6)- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor:

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sırtını Kabe'ye dayamış bir şekilde bizlere bir konuşma yaptı ve şöyle buyurdu: "İkindi namazından sonra akşama kadar, sabah namazından sonra da güneş doğana kadar namaz kılınmaz. Müslümanları kanı aynı değerdedir. Konum olarak en aşağıda olan kişi de diğerleri adına zimmet (eman) verebilir. Müslümanlar kendilerinden olmayanlara karşı tek el gibidir. Müslüman, kafir mukabilinde öldürülmez. Anlaşmalı olan kişi de anlaşma müddeti devam ettikçe öldürülmez.''

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ