MÜSNED-İ HANBEL

ÖLDÜRME, YARALAMA VE DİYETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

30- Kadına Karşı Erkeğin Öldürülmesi, Kadına Karşı Kadının Öldürülmesi ve Öldüren Kişiyi Kısas Yaparak Öldürdüğü Şeyle Öldürmek

 

1. Enes b. Malik

 

17046 (1) Enes b. Malik bildiriyor: "Yahudilerden bir adam Ensar'dan bir cariyeyi üzerindeki ziyneti için öldürdü. Sonra onu kuyuya atıp başını taşlarla ezdi. Bu adam yakalanıp Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürülünce, Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın recmedilerek öldürülmesini emretti ve adam taşlanarak öldürüldü."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, Fethu'l-bari 12/204 (6879 ve Müslim, kasame 3/1299 (1672) rivayet ettiler.

 

 

 

17047 (2)- Enes b. Malik bildiriyor: Yahudilerden bir adam üzerindeki ziyneti için bir cariyeyi öldürdü. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona karşılık onu öldürdü.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric. Katade kanalıyla Buhari (2413,2746,6876,6884-5), Müslim (4380), Ebu Davud (4527,4535), İbn Mace (2665), Tirmizi (1394) ve Nesai (8/22) rivayet ettiler.

 

 

 

17048 (3)- Enes b. Malik bildiriyor: Yahudinin biri bir cariyenin ziynet eşyalarını alıp başını iki taş arasında ezdi. Kadın ölmeden ona yetiştiler ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürdüler. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Seni filan mı katletti?'' diye sorunca, kadın başıyla: "Hayır" diye işaret etti. İkinci defa (başka bir ismi) sorduğunda yine başıyla: "Hayır" diye işaret etti. üçüncü soruşunda başıyla: "Evet" diye işaret etti. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu (n yani katilinin başını) iki taş arasında ( ezerek) öldürttü.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (5295, 6877, 6879), Müslim (4376-7), Ebu Davud (4529), İbn Mace (2666) ve Nesai (8/35) rivayet ettiler.

 

 

 

17049 (4)- Enes b. Malik bildiriyor: "Yahudinin biri bir cariyenin başını iki taş arasında ezerek öldürdü. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu kişinin başını iki taş arasında ezerek öldürttü."

 

[Sahih]

 

 

 

17050 (5)- Enes bildiriyor: Bir cariye başı iki taş arasında ezilmiş olarak bulundu. Kendisine "Sana bunu yapan kimdir? Filan mıdır, filan mıdır?" diye isim saymaya başladılar. Ancak Yahudinin ismini söyleyince kadın başı ile: "Evet" diye işaret etti. Yahudi yakalanınca itirafta bulundu ve Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) emri üzerine başı taşlarla ezilerek öldürüldü.

 

[Sahih]

 

 

 

17051 (6)- Enes b. Malik bildiriyor: Bir cariye üzerinde ziynet eşyaları ile çıktı. Yahudinin biri onu tutup başını ezdi ve üzerindekileri aldı. Kadın daha ölmemişti, onu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e getirdiler. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Seni kim katletti, filan mı?'' diye sorunca, kadın başıyla: "Hayır" diye işaret etti. ''Filan mı?'' diye sorduğunda yine başıyla: "Hayır" diye işaret etti. ''Filan Yahudi mi?'' diye sorunca başıyla: "Evet" diye işaret etti. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) o Yahudiyi alıp başını iki taş arasında ezdirdi.

 

[Sahih]

 

 

 

17052 (7)- Enes, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kanalıyla Şu'be'nin hadisinin aynısını aktardı. Ancak Katade rivayetinde: "Yahudi suçunu itiraf etti" ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

17053 (8)- Enes bildiriyor: Yahudi biri bir cariyenin ziynet eşyalarını aldı ve başını ki taş arasında ezdi. Kadın ölmeden önce ona yetiştiler ve kendisine: "(Sana bunu yapan) filan mıdır, filan mıdır?" diye sormaya başladılar. Ancak onu bu hale koyan adamın adını saydıklarında başı ile ima ederek: "Evet" dedi. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in emri üzerine bu kişinin başı iki taş arasında ezildi.

 

[Sahih]

 

 

 

17054 (9)- Enes bildiriyor: Bir cariye başı iki taş arasında ezilmiş olarak bulundu. Ona: "Seni bu hale koyan kimdir? Filan mı, filan mı?" diyerek isim saymaya başladılar. Yahudinin ismini söylediklerinde başı ile: "Evet" diye işaret etti. Bunun üzerine Yahudiyi getirdiler ve adam suçunu itiraf etti. Sonra Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) emri üzerine bu kişinin başı iki taş arasında ezildi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ