MÜSNED-İ HANBEL

ÖLDÜRME, YARALAMA VE DİYETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

24- Hayvanları Aç Bırakmanm, Onları Yormanın ve Onları Oturak Edinmenin Yasaklanması

 

1. Abdullah b. Cafer

 

17009 (1) Abdullah b. Cafer der ki: Bir gün Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni terkisine aldı ve bana sır olarak bir söz söyledi. Ben de onu hiç kimseye söylemem. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in abdest bozmak için arkasına gizlenmeyi en uygun bulduğu yer, yerden yüksek bir şeyin veya sık hurma ağaçlarının arkası idi. Bir gün Ensar'dan bir adamın bahçesine girdi ve bir deve gördü. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), devenin yanına yaklaşınca deve inledi ve gözlerinden yaşlar aktı." -Behz ve Affan rivayetlerinde: "ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu görünce şefkatle gözlerinden yaşlar aktı" ibaresi geçmiştir- Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun yanına gelip kulaklarının arkasını ve hörgücünü okşadı. Bunun üzerine de deve sakinleşti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu devenin sahibi kimdir?'' diye sorunca, Ensar'dan bir genç gelip: "Ey Allah'ın Resulü! O benim" dedi. Bunun üzerine Hz, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın, sana mülk olarak vermiş olduğu şu hayvan hakkında Allah'tan korkmuyor musun? Bu hayvan senin kendisini aç bıraktığını ve onu yorduğunu bana şikayette bulundu'' buyurdu,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (663, 755), Müslim (700, 6351), Ebu Davud (2549) ve İbn Mace (340) rivayet ettiler.

25950 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

17010 (2)- Abdullah b. Cafer anlatıyor: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) katırına bindi ve beni terkisine aldı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in abdest bozmak için arkasına gizlemneyi en uygun bulduğu yer, yerden yüksek bir şeyin veya sık hurma ağaçlarının arkası idi. Ensar'dan bir adamın bahçesine girdi. Bu kişinin sulamakta kullandığı bir devesi vardı. Deve Allah Resulü'nü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) görünce inledi ve gözlerirıden yaşlar aktı. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) katırından irıip onun kulaklarının arkasını ve hörgücünü okşadı. Bunun üzerine deve sakinleşti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu devenin sahibi kimdir?'' diye sorunca, Ensar'dan bir genç gelip: "(Onun sahibi) benim" dedi. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''AIlah'ın, sana mülk olarak vermiş olduğu şu hayvan hakkında Allah'tan korkmuyor musun? Bu hayvan senin kendisini aç bıraktığını ve onu yorduğunu bana şikayette bulundu'' buyurdu. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bahçede gidip hacetirıi giderdi. Sonra abdest aldı. Geldiğirıde su sakalından göğsüne damlamaktaydı. Bana gizlice bir şey söyledi. Ben de bunu kimseye söylemem."

Hasan b. Sa'd der ki: Bu şeyi bize söylemesi için kendisine ısrarda bulunduğumuzda: "Allah'a kavuşuncaya kadar Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sırrını ifşa etmem" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

2. Muaz b. Enes

 

17011 (1) Sehl b. Muaz, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birıekleri ve yük hayvanları üzerinde bekleyen bir grupla karşılaştı. Bunun üzerine: ''Onlara güzelce binin ve güzelce inip (rahat) bırakın. Onları yollarda ve çarşılarda sohbet etmek için oturaklar edinmeyin. Nice binilen hayvan vardır ki kendisine binenden daha hayırlıdır ve Yüce Allah'ı ondan daha çok zikretmektedir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

17012 (2)- İbn Muaz b. Enes, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından olan babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu bineklere güzelce binin ve güzelce inip (rahat) bırakın. Onları (sohbet etmek için) oturaklar edinmeyin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2668-9) ve İbn Huzeyme (2544) rivayet ettiler.

 

 

 

17013 (3)- İbn Muaz b. Enes babası kanalıyla Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir önceki hadisin aynısını aktardı.

 

[Hasen]

 

 

 

17014 (4)- İbn Muaz b. Enes, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile sohbeti olan babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu bineklere güzelce binin ve güzelce inip (rahat) bırakın. Onları (sohbet etmek için) oturaklar edinmeyin'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17015 (5)- Sehl b. Muaz, babasından bildiriyor: Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} binekleri ve yük hayvanları üzerinde bekleyen bir grupla karşılaştı. Bunun üzerine: ''Onlara güzelce binin ve güzelce inip (rahat) bırakın. Onları yollarda ve çarşılarda sohbet etmek için oturaklar edinmeyin. Nice binilen hayvan vardır ki kendisine binenden daha hayırlıdır ve Yüce Allah'ı ondan daha çok zikretmektedir''buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

17016 (6)- İbn Muaz b. Enes, babasından bildiriyor: Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Binekleri (sohbet etmek için) oturaklar edinmeyin. Nice binilen hayvan vardır ki Yüce Allah'ı kendisine binenden daha çok zikretmektedir'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

17017 (7)- Sehl b. Muaz, babasından bildiriyor: Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Bu bineklere güzelce binin ve güzelce inip (rahat) bırakın. Onları (sohbet etmek için) oturaklar edinmeyin''buyurdu.

 

[Sahih]

 

27252 (3)'te tekrar edecektir.

 

 

3. Ebu'd-Derda

 

17018 (1) Ebu'd-Derda bildiriyor: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Eğer hayvanlara yaptıklarınız bağışlanacak olsaydı çok şeyiniz de bağışlanırdı'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi (17468) der ki: "Ahmed, merfu' olarak, oğlu Abdullah ise mevküf olarak rivayet ettiler. Senedi ceyyiddir." Beyhaki, Şuabu'l-iman'da (5188) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ