MÜSNED-İ HANBEL

ÖLDÜRME, YARALAMA VE DİYETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

25- Hayvanları Sağarken Onlara Yumuşak Davranmanın Emredilmesi

 

1. Dirar b. el-Ezver

 

17019 (1) Dirar b. el-Ezver bildiriyor: Kendisi süt sağarken Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geldi ve: ''Sütü getirecek kadar bir miktar (memede) bırak'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (1997) ve İbn Hibban (5283) rivayet ettiler.

 

 

 

17020 (2)- Dirar b. el-Ezver der ki: Ailem beni sağmal bir deve ile Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gönderdi. -Ebu Muaviye rivayetinde: "Sütü bol sağmal bir deve ile" ibaresi geçmiştir- Yanına vardığımda onu sağmamı emretti ve: ''Sütü getirecek kadar bir miktar bırak'' buyurdu. -Ebu Muaviye rivayetinde: ''Bütün sütü sağmalı ibaresi geçmiştir-

 

[Sahih]

 

 

 

17021 (3)- Dirar b. el-Ezver der ki: Ailem beni sağmal bir deve ile Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gönderdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu sağmamı emretti. Ben de onu sağınaya başladım, ancak bana: ''Sütü getirecek kadar bir miktar (memede) bırak'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17022 (4)- Dirar b. el-Ezver der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir sağmal deve hediye ettik. Onu sağıp memedeki bütün sütü çıkarmaya çalıştığımda, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Süt'ü getirecek kadar bir miktar (memede) bırak'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

17023 (5)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

2. Sevade b. er-Rabi'

 

17024 (1) Selm b. Abdirrahman der ki: Sevade b. Rabi'a'nın şöyle dediğini işittim: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip kendisinden (yiyecek) istedim. Bunun üzerine bana bir kaç deve verilmesini emretti. Sonra: ''Evine döndüğün zaman ailene develerini iyi yemlemelerini ve sağarken tırmalayıp memelerine zarar vermesinler diye tırnaklarını kesmelerini söyle'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir 7/97 (6482) ve Beyhaki (8/14) rivayet ettiler.

Heysemi (8/196): "Ahmed rivayet etti. Senedi ceyyiddir" dedi.

 

 

SONRAKİ