MÜSNED-İ HANBEL

ÖLDÜRME, YARALAMA VE DİYETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

20- Hayvanı Hedef Tahtası Yaparak ve işkence Ederek Öldürmenin Yasaklanması

 

1. Enes b. Malik

 

16949 (1) Enes b. Malik: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hayvanların bağlanıp hedef tahtası yapılmasını yasakladı" demiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari 9/642 (5513), Müslim (5098), Ebu Davud (2816), Nesai 7/238 (4439) ve İbn Mace 2/1063 (3168) rivayet ettiler.

 

 

 

16950 (2)- Hişam b. Zeyd b. Enes b. Malik der ki: Dedem Enes b. Malik ile beraber Hakem b. Eyyüb'un evine girdiğimizde, bir topluluğun, bir tavuğu hedef tahtası yapıp ok attıklarını görünce, Enes: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hayvanların bağlanıp hedef tahtası yapılmasını yasakladı" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

16951 (3)- Enes b. Malik: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hayvanın bağlanıp hedef tahtası yapılmasını yasakladı" demiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

16951 (3)- Hişam b. Zeyd der ki: Dedem Enes b. Malik ile beraber valilik sarayına girdiğimizde, bir tavuğun hedef yapıldığını, her ok atışında da tavuğun bağırdığını gördük. Bunun üzerine Enes: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hayvanların bağlanıp hedef tahtası yapılmasını yasakladı" dedi.

 

[Sahih]

 

 

2. Cabir b. Abdullah

 

16953 (1) Cabir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hayvanların bağlanıp hedef tahtası yapılarak öldürülmesini yasakladı" demiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (5104) ve İbn Mace (3188) rivayet ettiler.'

 

 

 

16954 (2)- Cabir b. Ab diU ah: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hayvanların bağlanıp hedef tahtası yapılarak öldürülmesini yasakladı" demiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Müslim (1959) rivayet etti.

 

 

 

16955 (3)- Cabir b. Abdullah: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hayvanların bağlanıp hedef tahtası yapılarak öldürülmesini yasakladı" demiştir.

 

[Sahih]

 

 

3. İbn Ömer

 

16956 (1) Said b. Cübeyr der ki: İbn Ömer ve İbn Abbas ile beraber Medine yollarından birinden geçerken, bazı çocukların bir tavuğu bağlayıp hedef tahtası yaparak ok attıklarını ama bir türlü isabet ettiremediklerini gördük. İbn Ömer öfkelenip: "Kim bunu yaptı?" deyirıce çocuklar dağıldılar. İbn Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hayvanlara işkence yapanları lanetlemiştir" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (1973), Buhari (9/554-555), Müslim (2/116) ve Nesai (7/238) rivayet ettiler.

16976 (6)'da tekrar edecektir.

 

 

 

16957 (2)- Said b. Cübeyr bildiriyor: İbn Ömer canlı bir tavuğu bağlayıp hedef tahtası yaparak ok atan bir topluluğun yanından geçerken: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hayvanlara işkence yapanları lanetlemiştir" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

16958 (3)- Said b. Cübeyr bildiriyor: İbn Ömer canlı bir tavuğu bağlayıp hedef tahtası yaparak ok atan bir topluluğun yanından geçerken: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hayvana işkence yapılmasını lanetlemiştir" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

16959 (4)- Said b. Cübeyr der ki: İbn Ömer ile birlikte evinden çıktık, Kureyş'ten bazı gençlerin bir kuşu hedef tahtası yapıp ok attıklarını, isabet ettiremedikleri her ok için de kuşun sahibine bir şey verdiklerini gördük. Gençler İbn Ömer'i görünce dağıldılar. İbn Ömer şöyle dedi: "Bunu kim yaptı? Allah böyle yapanı lanetlemiştir. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah canlı bir şeyi hedef tahtası yapanı lanetlemiştir'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

 

 

16960 (5)- Ebu Salih el-Hanefi, İbn Ömer olduğunu zannettiğim bir sahabiden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Canlı bir şeye işkence yapıp tövbe etmeyene, Allah ta kıyamet günü aynı şekilde işkence yapar'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Heysemi (4/32) Ahmed'in ravilerinin güvenilir olduğunu söyledi.

 

 

 

16961 (6)- İshak b. Said, babasından bildiriyor: İbn Ömer, Yahya b. Said yanına girdiğinde oğullarından birinin bir tavuğu bağlayıp ok attığım gördü. İbn Ömer gidip tavuğu çözdü, tavuk ve çocukla Yahya'ya dönerek şöyle dedi: "Şu çocuğunuzun bu kuşu öldürmek için hedef tahtası yapmasına engelolun. Ben Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, hayvanın veya başka bir şeyin hedef tahtası yapılarak öldürülmesini yasakladığını işittim. Eğer bunu boğazlamak istiyorsamz (işkence etmeden) boğazlayın."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (9/554) rivayet etti.

 

 

 

16962 (7)- Said b. Cübeyr der ki: İbn Ömer ile beraber Medine yollarından birinden geçerken, bazı çocukların bir tavuğu bağlayıp hedef tahtası yaparak ok attıklarım, ancak bir türlü isabet ettiremediklerini gördü. İbn Ömer: "Kim bunu yaptı?" deyip kızınca, çocuklar İbn Ömer'i görüp dağıldılar. Sonra İbn Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, hayvanlara işkence yapanları lanetlemiştir'' buyurdu" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

16963 (8)- Ebu Salih el-Hanefi, İbn Ömer olduğunu zannettiğim bir sahabiden bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Canlı bir şeye işkence yapıp tövbe etmeyene, Allah ta kıyamet günü aynı şekilde işkence yapar'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

16964 (9)- Said b. Cübeyr der ki: İbn Ömer ile beraber evinden çıktık, Kureyş'ten bazı gençlerin bir kuşu hedef tahtası yapıp ok attıklarını, isabet ettiremedikleri her ok için de kuşun sahibine bir şey verdiklerini gördük. Gençler İbn Ömer'i görünce dağıldılar. Bunun üzerine İbn Ömer dedi ki: Bunu kim yaptı? Allah böyle yapanı lanetlemiştir. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah canlı bir şeyi hedef tahtası yapanı lanetlemiştir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

4. Ebu Hurayra

 

16965- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), hayvanın hedef tahtası yapılarak öldürülüp yenilmesini yasaklayıp, önce boğazlanmasını, sonra isterse hedef tahtası yapuılmasını emretti.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Müslim 3/1549 (1957), Tirmizi, 4/72 (1475 "hasen Sahih"), Nesai (7/238), İbn Mace (3187) ve Taberani, M. el-Kebir 11/445 (12262) rivayet ettiler.

 

 

5. Ebu Eyyub

 

16966 (1) Ebu Eyyub der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hayvanın bağlanarak hedef tahtası yapılmasını yasakladı. Eğer benim bir tavuğum olsaydı onu hedef tahtası yapmazdım."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Darimi (1974) rivayet etti.

 

 

 

16967 (2)- Ubeyd b. Ti'la der ki: Abdurrahman b. Halid b. el-Velid ile beraber bir savaşa katılmıştık. Bir ara önüne dört azılı düşman askeri getirdiler. Verdiği emir üzerine bunlar hedef tahtası yapılarak oklarla öldürüldü. Ebu Eyyub bunu öğrenince: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hedef tahtası yapılarak öldürmeyi yasakladığını işittim" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2687) ve İbn Hibban (5610) rivayet ettiler.

 

 

 

16968 (3)- Ubeyd b. Ti'la'nın bildirdiğine göre Ebu Eyyub: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hayvanın hedef tahtası yapılarak öldürülmesini yasakladı" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh meani'l-asar'da (3/182) ve Tayalisi (595) rivayet ettiler.

 

 

6. İbn Mes'ud

 

16969 (1) Abdullah b. Mes'ud'un bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Öldürürken bile en iyi davrananlar iman edenlerdir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2666) ve İbn Mace (2682) rivayet ettiler,

 

 

 

16970 (2)- Abdullah b. Mes'ud der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Öldürürken bile en iyi davrananlar iman edenlerdir'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

7. İbn Abbas

 

16971 (1) İkrime der ki: İbn Abbas, bir güvercini hedef tahtası yapıp ok atan bir topluluğun yanından geçerken: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) canlı bir şeyin hedef tahtası yapılmasıili yasakladı" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (5/398), İbn Mace (3187) ve Tirmizi (1475) ve Taberani, elMu'cemu'l-kebir'de (11717) rivayet etti.

 

 

 

16972 (2)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) canlı bir şeyin hedef tahtası yapılmasını yasakhdı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (5100) ve Nesai (7/238) rivayet ettiler.

 

 

 

16973 (3)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) canlı bir şeyin hedef tahtası yapılmasını yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2/334 "hasen Sahih") rivayet etti.

 

 

 

16974 (4)- Said b. Cübeyr'in, İbn Abbas'tan bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ‘‘Canlı olan şeyi hedef tahtası yapmayın'' buyurdu.

 

Şube der ki: Adiy b. Sabit'e: "Bu hadis Allah'ın Resulü'nden mi nakledilmiştir?" diye sorduğumda: "Allah'ın Resulü'nden" cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

16975 (5)- İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir güvercini hedef tahtası yapmış Ensar'dan bir grubun yanından geçerken: ''Canlı bir şeyi hedef tahtası yapmayın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16976 (6)- Said b. Cübeyr der ki: İbn Ömer ve İbn Abbas ile beraber Medine yollarından birinden geçerken, bazı çocukların bir tavuğu bağlayıp hedef tahtası yaparak ok attıklarını, ancak bir türlü isabet ettiremediklerini gördük. İbn Ömer öfkelenip: "Kim bunu yaptı?" deyince çocuklar dağıldılar. İbn Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hayvanlara işkence yapanları lanetlemiştir" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (1973), Buhari (5515), Müslim (5102-3) ve Nesai (7/238) rivayet ettiler.

16956 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

16977 (7)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Canlı bir şeyi hedef tahtası yapmayın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16978 (8)- Hişam, aynı rivayette bulunmuştur; ancak farklı olarak şu ibare vardır: Şu'be: "Bu hadis Allah'ın Resulü'nden mi nakledilmiştir?" diye sorunca: "Allah'ın Resulü'nden" cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

16979 (9)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Canlı bir şeyi hedef tahtası yapmayın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16980 (10)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Canlı bir şeyi hedef tahtası yapmayın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16981 (11)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Canlı bir şeyi hedef tahtası yapmayın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

8. Ya'la b. Murre

 

16982 (1) Abdullah b. Hafs, Ya'la b. Murre'den bildiriyor: Ziyad'ın yanında otururken şahitlik ettikten sonra tanıklığını değiştiren bir adam getirildi. Ziyad: "Dilini keseceğim" deyince, Ya'la dedi ki: "Sana Allah'ın Resulü'nden duyduğum bir hadisi söyleyeyim mi? Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Allah: ''Kullarımın canlı iken uzuvlarını kesmeyin (müsle yapmayın)'' buyurur" dediğini işittim." Bunun üzerine Ziyad adamı serbest bıraktı,

 

[Zayıf]

 

Heysemi (10490) der ki: "Hadisi Ahmed ve Taberani rivayet etmiştir. İkisinin de senedinde Ata b. es-Saib vardır ki bu şahsın ahir ömründe ezberi bozulmuştur,"

 

 

 

16983 (2)- Ya'la b. Murre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah: ''Kullarımın canlı iken uzuvlarını kesmeyin (müsle yapmayın)'' buyurdu. ''

 

[Zayıf]

 

 

SONRAKİ