MÜSNED-İ HANBEL

ÖLDÜRME, YARALAMA VE DİYETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

21- Sebepsiz Yere Kuş Öldürmek

 

1. Abdullah b. Amr

 

16984 (1) Abdullah b. Amr bildiriyor: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Bir serçeyi hakkına karşılık olmaksızın boğazlayan veya öldürene, kıyamet günü Allah bunun hesabını sorar. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Darimi (2/84), Nesai (2/201-210), Hakim, Müstedrek (4/233) ve Beyhaki, Sünen'de (9/279) rivayet ettiler.

 

 

 

16985 (2)- Abdullah b. Amr el-As bildiriyor: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir serçeyi (hakkına karşılık olmaksızın) öldürene, kıyamet günü Allah bunun hesabını sorar'' buyurunca: "Ey Allah'ın Resulü! Onun hakkı nedir?" diye soruldu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu boğazlayarak kesmen ve boynunu kopararak öldürmemendir'' cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

16986 (3)- Abdullah b. Amr bildiriyor: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir serçeyi hakkına karşılık olmaksızın boğazlayana, kıyamet günü Allah bunun hesabını sorar'' buyurunca: "Onun hakkı nedir?" diye soruldu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O'nu boğazlayarak kesmen ve boynunu kopararak öldürmemendir'' cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

16987 (4)- Abdullah b. Amr bildiriyor: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bir serçeyi hakkına karşılık olmaksızın (kesici bir şeyolmadan) öldürene, kıyamet günü Allah bunun hesabını sorar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Şerid b. Süveyd

 

16988- Şerik b. Süveyd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Kim bir serçeyi boş yere öldürürse, kıyamet günü o serçe sesini yükselterek: ''Ey Rabbim! Falan kişi beni boş yere öldürdü. Faydalı bir şey için öldürmedi'' der.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai, dehaya 7/219 (4446) ve Taberani, M. el-Kebir 7/317 (7245) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ