MÜSNED-İ HANBEL

ÖLDÜRME, YARALAMA VE DİYETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

16- Köpeklerin Öldürülmesinin Emredilme Sebebi

 

1. Meymüne binti'l-Haris

 

16893- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımı Meymune anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) huzursuz bir şekilde sabahlayınca kendisine: "Neyin var, ey Allah'ın Resulü! Huzursuz olarak sabahladın?" diye soruldu. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Cibril benimle buluşacağını bana vaadetmişti ama görüşmedi. Halbuki bana verdiği hiçbir vaadinden dönmemiştir'' cevabını verdi. Cibril ne o gece, ne ikinci gece, ne de üçüncü gece gelmedi. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in aklına sedirin altındaki (ölü) köpek eniği geldi ve onu oradan çıkarmalarını emretti. Enik oradan çıkarıldıktan sonra Resulullah (sallallahu aleyhi ye selle m) eliyle su alarak eniğin yerine serpti. Cibril Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gelince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Geleceğini vaad etmene rağmen seni göremedim'' deyince, Cibril: "Biz, içerisinde köpek ve (canlı ya ait) resim bulunan eve girmeyiz" karşılığını verdi. O gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) köpeklerin öldürülmesini emretti. Hatta bahçeyi bekleyen köpeğin öldürülmemesi için kendisinden izin istenince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun bile öldürülmesini emrediyordu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2105), Ebu Davud (4157) ve İbn Hibban (5649) rivayet ettiler.

 

 

2. Ebu Hureyre

 

16895 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Cibril bana geldi ve şöyle dedi: ''Dün gece sana gelmiştimı senin yanına girmeye engelolarak evde bir insan resmi (olan bir perde) ve üzerinde resimler bulunan nakışIt duvar örtüsü vardı. Evdeki resmin başının koparılmasını emret. (O zaman başı) kesilir ve bir ağaç şekline girer. Örtü için de emir ver, kesilsin ve ondan yere atılıp çiğnenen iki minder yapılsın. Köpeğin de oradan çıkarılmasını emret.'' Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) denileni yaptı ve baktı ki, Hz. Hasan ile Hüseyin'in sedirinin altında onlara ait bir köpek eniği var.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4158), Tirmizi (2806) ve İbn Hibban (5854) rivayet etti.

 

 

 

16896 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Cibril, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelerek şöyle dedi: ''Dün gece sana gelmiştim, senin yanına girmeye engelolarak evde bir resim veya köpek vardı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4158), Tirmizi (2806), Nesai (8/216) ve İbn Hibban (5853-4) rivayet ettiler.

 

 

 

16897 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Cibril, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelerek şöyle dedi: "Dün gece sana gelmiştim, senin yanına girmeye engelolarak evde bir köpek ve kapının üzerindeki örtüde olan resimler vardı." Baktıklarında, Hasan veya Hüseyin'in sedirinin altında onlara ait bir köpek eniği olduğunu gördüler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) emredip köpeği çıkarttı. Örtünün üzerindeki resimlerin de başlarının kesilmesini emretti ve böylece resim, ağaca benzemeye başladı. Örtünün de yere atılıp çiğnenen iki minder yapılmasını emretti.

 

[Sahih]

 

20328 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

 

16898 (4)- Ebu Hureyre der ki: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ensar'dan bir ailenin evine devamlı uğrar, ama onlardan bir önceki eve uğramazdı. Bu durum onların gücüne gidince bir defasında: "Ey Allah'ın Resulü! Sübhanallah! Filanın evine gelirken bizim eve hiç gelmiyorsun" dediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Çünkü evinizde köpek var'' karşılığını verdi. Onlar: "Ama onlarda da kedi var" deyince, Nebiimiz (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ama kedi yırtıcı hayvanlardandır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

18569 (5)'te tekrar edecektir.

Heysem! (1585) der ki: "Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen İsa b. el-Müseyyeb zayıftır."

 

 

3. Hz. Aişe

 

16899 (1) Hz. Aişe der ki: Cibril, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geleceği bir saat hususunda onunla sözleşmişti. Cibril o saatten sonra gelince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Söz verdiğin saatte seni beklemiştim'' buyurdu. Cibril: "Evde bir köpek var. Biz köpek ve resim bulunan eve girmeyiz" karşılığını verdi. Hz. Aişe'nin sedirinin altında bir enik vardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) emredince eniği dışarıya çıkarttı ve sabah olunca da emretti öldürüldü.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, libas 3/1664 (2104) ve İbn Mace 2/1204 (3651) rivayet ettiler.

 

 

 

16900 (2)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iri gözlü köpeklerin öldürülmesini emretti."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (5/405) rivayet etti.

Heysemi (6099) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup, ravileri Sahih'in ravileridir. Ancak ravilerden İbrahim en-Nehai, her ne kadar Aişe'nin yanına gitmiş ise de ondan işitme yoluyla hadis aldığı sabit değildir."

 

 

 

16901 (3)- Hz. Aişe Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Saf siyah köpek, şeytandır'' buyurduğunu nakleder.

 

[Sahih]

 

Heysemi (6109) der ki: "Hadisi Ahmed ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiş olup, ravilerden Leys b. Ebi Süleym güvenilir kişidir. Ama tedlis yapardı. Ahmed'in diğer ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

 

16902 (4)- Hz. Aişe Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Saf siyah köpek, şeytandır'' buyurduğunu nakleder.

 

[Sahih]

 

 

4. Usame b. Zeyd

 

16903 (1) Usame b. Zeyd der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına girdiğimde sıkıntılı olduğunu gördüm ve neyi olduğunu sordum. Bana: ''Üç gündür Cibril bana gelmiyor'' cevabını verdi. Baktık ki, evlerinin (odalarının) arasında bir köpek yavrusu var. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) emredince onu öldürdüler, bunun üzerine Cibril geldi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu karşılayıp: ''(Zamanında) gelmedin'' buyurdu. Cibril: "Biz, köpek ve resim olan eve girmeyiz" karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Heysemi (6110) der ki: "Hadisi Ahmed ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani buna benzer lafızlarla rivayet etmiştir. Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir. Taberani'nin hadisi zayıf bir isnadla daha önce geçmiştr."

 

 

 

16904 (2)- Aynı manada bir hadis Usame b. Zeyd'den başka bir kanalla nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

5. Ebu Rafi

 

16905 (1) Ebu Rafi bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Ebu Rafi!

Medine'deki bütün köpekleri öldür'' buyurunca, Baki bölgesinin Savrayn denilen yerinde Ensar'dan bazı kadınların köpeği olduğunu gördüm. Onlar:

"Ey Ebu Rafi! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kocalarımızı gazveye gönderdi. Allah'tan sonra da bu köpek bizi koruyorlar. Vallahi, bizden biri bu köpeklerle aralarına girmeden, hiç kimse yanımıza gelemez. Bu durum Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlatılınca: "Ey Ebu Rafi! O köpeği öldür. Allah onları korur'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16906 (2)- Ebu Rafi bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) köpekleri öldürmemi emredince, çıktım ve gördüğüm köpeği öldürmeye başladım. Bir evde dolaşan bir köpek görünce öldürmek için gittim, evin içinden bir kişi: "Ey Allah'ın kulu! Ne yapmaya çalışıyorsun?" dedi. Ben: "Bu köpeği öldürmek istiyorum" deyince, içerideki ses: "Ben zavallı bir kadınım. Bu köpek bana (ilişebilecek) yırtıcı hayvanları kovar ve birirıin geldiğini haber verir. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e git ve bunu anlat" dedi. Hz. Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gidip anlattığımda, o köpeği öldünnemi emretti.

 

[Sahih]

 

Heysemi (6095) der ki: "Hadisi Bezzar ve Ahmed farklı senetlerle rivayet etmiş olup, birinin ravileri Sahih'in ravileridir. Aynı zamanda el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiştir."

 

 

6. Bureyde

 

16907- Abdullah b. Bureyde'nin, babasından bildirdiğine göre Cibril bir süre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelmeyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem); ''Neden geciktin?'' diye sordu. Cibril: "Biz içinde köpek olan eve girmeyiz" cevabını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (5/410; 8/480-1) rivayet etti.

 

 

7. İbn Ömer

 

16908 (1) Abdullah b. Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) köpeklerin öldürülmesini emredince, çölden gelen (Bedevi) bir kadının köpeğini bile öldürdük."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1570) rivayet etti.

 

 

 

16909 (2)- Abdullah b. Ömer der ki: "Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} köpeklerin öldürülmesi için adam gönderdi. Ben de gönderilenler arasındaydım. Bütün köpekleri öldürdük. Hatta çölden gelen bir kadının köpeğini bile öldürdük."

 

[Sahih]

 

 

 

16910 (3)- Abdullah b. Ömer der ki: "Resulullah'ın {Sallallahu aleyhi ve Sellem} köpeklerin öldürülmesini emrettiğini duydum."

 

[Sahih]

 

 

 

16911 (4)- Abdullah b. Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizi Medine uçlarına gönderir ve köpekleri öldürmemizi emrederdi. Hatta, çölden gelen kadının köpeğini bile öldürürdük."

 

[Sahih]

 

 

 

16912 (5)- Abdullah b. Ömer der ki: "Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} Medine' deki köpeklerin öldürülmesini emredince kendisine Medine ucundaki bir kadının köpeği olduğu bildirildi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adam gönderip onu da öldürttü."

 

[Sahih]

 

 

8. Cabir

 

16913- Cabir el-Ensari der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'deki köpeklerin öldürülmesini emredince İbn ümmü Mekttim gelip: "Benim evim (diğer evlerden) uzakta ve bir köpeğim var" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona birkaç gün izin verdi, sonra emredince onun da köpeği öldürüldü.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Ya'la (1804) rivayet etti.

 

 

9. Osman b. Affan

 

16914-z Hasan der ki: "Hz. Osman'ın, hutbesinde köpeklerin öldürülmesini ve güvercinlerin kesilmesini emrettiğine şahit oldum.,

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (19733) rivayet etti.

27438 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ