MÜSNED-İ HANBEL

ÖLDÜRME, YARALAMA VE DİYETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

17- Sadece Siyah Köpek Öldürmenin Emredilmesi

 

1. Abdullah b. Muğaffel

 

16915 (1) Abdullah b. Muğaffel'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Eğer köpekler, ÜmmetIerden bir Ümmet olmasaydı öldürülmelerini emrederdim. Sadece saf siyah köpekleri öldürün.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (5656) ve Abd b. Humeyd (503) rivayet ettiler.

 

 

 

16916 (2)- Hasan'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Eğer köpekler, ÜmmetIerden bir Ümmet olmasaydı hepsinin öldürülmelerini emrederdim. Sadece saf siyah köpekleri öldürün. '' Bir adam: "Ey Ebu Said, Bu hadisi kimden duydun?" diye sorunca, Hasan: "Abdullah b. Muğaffel bunu yemin ederek falan vakit bana Allah'ın Resulü'nden duyduğu mecliste nakletti" cevabını verdi.

 

[Hasen]

 

 

 

16917 (3)- Abdullah b. Muğaffel'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şayet köpekler de şu (yaratılan) ÜmmetIerden bir Ümmet olmasaydı hepsinin öldürülmesini emrederdim. Siz onlar içinden saf siyah olanlarını öldürün. Ekini korumak, avlanmak veya hayvan sürüsü için olmadıktan sonra köpek besleyen kişilerin sevaplarından her gün bir kırat eksilir'' buyurdu. Ayrıca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), koyun ağıllarında namaz kılabileceğimizi söyler, ancak şeytanın yaratıldığı şeyden yaratıldıkları için deve ahırlarında namaz kılmamamızı emrederdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, sayd (2849), Tirmizi (1486 "hasen Sahih"), Nesai (7/158), İbn Mace (3205), ve Darimi 2/125 (2008) rivayet ettiler. 4021 (2)' de tekrar etmiştir.

 

 

 

16918 (4)- Abdullah b. Muğaffel'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şayet köpekler de şu (yaratılan) ÜmmetIerden bir Ümmet olmasaydı hepsinin öldürülmesini emrederdim. Siz onlar içinden saf siyah olanlarını öldürün'' buyurdu.

 

 

[Sahih]

 

 

 

16919 (5)- Hakem b. Atiyye der ki: Hasan'a evinde köpek besleyen kişinin durumunu sorduğumda şöyle cevap verdi. Abdullah b. Muğaffel'in bana bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Köpek besleyenin sevabından her gün bir kırat eksilir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16920 (6)- Abdullah b. Muğaffel'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Av köpeği, çoban köpeği veya ziraat köpeği dışında köpek besleyenin amelinden her gün bir kırat eksilir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16921 (7)- Abdullalı b. Muğaffel'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şayet köpekler de şu (yaratılan) ÜmmetIerden bir Ümmet olmasaydı hepsinin öldürülmesini emrederdim. Siz onlar içinden saf siyah olanlarını öldürün. Av köpeği, ziraat köpeği veya çoban köpeği dışında köpek besleyenlerin sevabından her gün bir kırat eksilir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16922 (8)- Abdullalı b. Muğaffel'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Av köpeği, ziraat köpeği ve çoban köpeği dışında köpek besleyenin sevabından her gün bir kırat eksilir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Cabir b. Abdillah

 

16923- Cabir b. Abdullah der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bütün köpekleri öldürmemizi emretti. Hatta bir kadın çölden köpeğiyle gelince o köpeği de öldürüyorduk. Sonra Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) köpeklerin öldürülmesini yasaklayıp: "Sadece saf siyah iki gözü üzerinde iki nokta olan köpeği öldürün. O, şeytandır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (4025) ve Ebu Davud (2846) rivayet ettiler.

 

 

3. İbn Ömer

 

16924- Abdullah b. Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) köpeklerin öldürülmesini emredince, çölden gelen bir kadının köpeğini bile öldürdük."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1570) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ