MÜSNED-İ HANBEL

ÖLDÜRME, YARALAMA VE DİYETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

12- Zararlı Hayvanları Öldürmek

 

1. İbn Abbas

 

16833 (1) İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şu beş şey, zararlı olduklarından dolayı ihramlı kişi tarafından ve Harem'in içinde öldürülürler: Fare, akrep, yılan, kuduz köpek ve karga. ''

 

[Zayıf]

 

Heysemi (5406) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. Ebu Ya'la'da "yılan" kelimesi yerine "kertenkele" sözcüğü geçmektedir. Bezzar ve Taberani ise el-Mu'cemu'levsat ve el-Mu'cemu'l-kebir'de her ikisini rivayet etmiştir. İsnadında yer alan Leys b. Ebi Süleym isimli kişi, güvenilir olması yanında müdellistir."

 

 

 

16834 (2)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şu beş şey zararlı olduklarından dolayı ihramlı kişi tarafından ve Harem'in içinde öldürülürler: Fare, akrep, yılan, kuduz köpek ve karga.''

 

[Zayıf]

 

 

2. Ebu Hureyre

 

16835- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), namazdayken iki siyahın (yılan ve akrebin) öldürülmesini emretti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric:Ebu Davud (921), İbn Mace (1245), Tirmizi (390) ve Nesai (3/10) rivayet ettiler.

5661 (1)' de tekrar etmiştir.

 

 

3. İbn Ömer

 

16836 (1) İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), fare, karga ve kurdun öldürülmesini emretti." İbn Ömer'e: "Peki yılanla akrep?" diye sorulunca: "Öyle denirdi" cevabını verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric:Darakutni (2/232) rivayet etti.

 

 

 

16837 (2)- Zeyd b. Cübeyr: "İbn Ömer'e sordum" deyip hadisi aktardı ve şöyle devam etti: Bir adam da, hayvanlardan hangisinin öldürülebileceğini sorunca, İbn Ömer şöyle cevap verdi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımlarından birinin bana bildirdiğine göre Hz. Nebi {Sallallahu aleyhi ve Sellem)  farenin, akrebin, kuduz köpeğin, çaylağın ve karganın öldürülmesini emretti.

 

[Sahih]

 

 

 

16838 (3)- Zeyd b. Cübeyr der ki: Bir adam İbn Ömer'e, ihramlının hangi hayvanları öldürebileceğini sorunca, İbn Ömer şöyle cevap verdi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in hanımlarından birinin bana bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) farenin, akrebin, kuduz köpeğin, çaylağın ve karganın öldürülmesini emretti.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ