MÜSNED-İ HANBEL

ÖLDÜRME, YARALAMA VE DİYETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

13- Evlerde Görülenler Dışındaki Yılanların Öldürülmesi

 

1. İbn Mes'ud

 

16839 (1) Abdullalı (b. Mes'ud) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile Mina'dayken önümüze bir yılan çıktı. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu öldürün!'' buyurunca onu öldürmek için koşuştuk ama yılan kaçtı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1830, 4934), Müslim (2234-5) ve Nesai (5/208) rivayet ettiler.

 

 

 

16840 (2)- Ebu Ubeyde, babasından bildiriyor: Arefe gecesinden bir gece önce Arafat'ta Hayf mescidindeyken bir yılan sesi duyduk ve ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onu öldürün!'' buyurdu. Onu öldürmek için kalktığımızda yılan bir deliğe girdi. Yılan bir deliğe girince, biz bir sopanın yardımıyla deliği açtık ve hurma yapraklarını yakarak o deliğe tütsü verdik, ama yılanı bulamadık. Bunun üzerine ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu bırakını Allah, sizi onun şerrinden koruduğu gibi; onu da sizin şerrinizden korudu'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai (5/209) rivayet etti.

 

 

 

16841 (3)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bir mağaradayken Mürselat Suresi nazil olunca, onu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ağzından dinlemeye başladık. Bu sırada bir yılan, deliğinden çıkınca peşinden koştuk, ama bizden kaçıp deliğine girdi. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizin onun şerrt'nden korunduğunuz gibi; o da sizin şerrinizden korundu'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric:Buhari (1657) ve Nesai (3/120) rivayet ettiler.

 

 

 

16842 (4)- Bu hadis başka bir kanalla Abdullah'tan nakledilmiştir ancak farklı olarak: "Henüz yeni, nazil olmuş olan süreyi Allah'ın Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dinliyorduk" ibaresi vardır.

 

[Sahih]

 

 

 

16843 (5)- Abdullah (b. Mes'üd) der ki: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bir mağaradayken Mürselat Süresi nazil olunca, onu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ağzından dinleyip öğrenmeye başladım. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) süreyi okurken "Onlar artık bundan (Kur'an'dan) sonra hangi söze inanacaklar"[Mürselat 50] ayetine mi, yoksa, "Onlara ''Rüku edin'' denildiğinde rükua varmazlar,,[Mürselat 48] ayetine mi yetişti bilmiyorum, bir yılan önümüzden kaçarak bir deliğe girdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hem siz onun şerrinden korundunuz gibi, hem o sizin şerrinizden korundu'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (707) ve Hakim (2/251) rivayet ettiler.

 

 

 

16844 (6)- Abdullah (b. Mes'üd) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bir mağaradayken Mürselat Süresi nazil olunca, onu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ağzından dinleyip öğrenmeye başladık. Bu sırada mağaranın kenarından bir yılan çıkınca Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu öldürün!'' buyurdu. Öldürmek için davrandık, ama elimizden kaçtı. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizin onun şerrinden korunduğunuz gibi, o da sizin şerrinizden korundu'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16845 (7)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bir mağaradayken bir yılan çıkınca onu öldürmek için davrandık, ama elimizden kaçıp deliğe girdi. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizin onun şerrinden korunduğunuz gibi; o da sizin şerrinizden korundu'' buyurdu. A'meş, rivayetine: "Sureyi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ağzından dinleyerek öğreniyorduk" cümlesini ilave etmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

16846 (8)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bir mağaradayken Mürselat Suresi nazil olmuştu ve onu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ağzından dinleyerek öğreniyorduk. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) henüz sureyi okuyorken bir yılan çıkınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu öldürünrı buyurdu. Öldürmek için davrandık, ama elimizden kaçtı. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizin onun şerrinden korunduğunuz gibi; o da sizin şerrinizden korundu'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buharl (1830, 4934, 3317, 4931), Müslim (5896-99) ve Nesai (51208) rivayet ettiler.

 

 

 

16847 (9)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bir dağın eteğindeyken, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılıyordu, sahabe ise uyuyordu. Bu sırada Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanından bir yılan geçince uyandık. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizi ondan koruyanı onu da sizden korudu'' buyurdu. Bu sırada Mürselat Suresi nazil oldu ve onu okurken ben ağzından dinleyerek öğrendim.

 

[Sahih]

 

 

 

16848 (10)- Abdullah (b. Mes'ud) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bir mağaradayken, kendisine Mürselat Suresi nazil olmuş, biz onu ağzından dinleyerek öğreniyorduk. Bu sırada bir yılan çıkınca Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu öldürün!'' buyurdu. Öldürmek için davrandık, ancak elimizden kaçtı. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah, sizi onun şerrinden koruduğu gibi, onu da sizin şerrı"nizden korudu'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16849 (11)- Abdurrahman b. el-Esved b. Yezid en-Nehai, babasından bildiriyor: Abdullah b. Mes'ud: "Yılan gecesi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Mürselat Suresi nazil oldu" deyince: "Yılan gecesi nedir, ey Ebu Abdirrahman?" diye sorduk. Abdullah şöyle cevap verdi: Bir gece Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile Hira'dayken, dağdan bir yılan çıkınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu öldürmemizi emretti. Onu öldürmek istedik, ama başaramadık. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Onu bırakın. Allah, sizi onun şerrt'nden koruduğu gibi, onu da sizin şerrinizden korudu'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16850 (12)- Abdullah b. Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mina'da, bir yılanın öldürülmesini emretti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (10151) rivayet etti.

 

 

2. İbn Mes'ud

 

16851 (1) Ebu'l-Ahvas el-Cuşemi der ki: İbn Mes'ud bir gün hutbe verirken, duvarda bir yılanın yürüdüğünü gördü ve hutbeyi kesip bir çubuk veya kamışla -Yunus rivayetinde: çubukla- vurarak öldürdü. Sonra: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Bir yılanı öldüren, öldürülmesi helal olan bir müşriki öldürmüş gibidir'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (4/45-46) hadisi Ebu Ya'la, Bezzar ve Taberani'ye dayandınp: "Bezzar'ın ravileri Sahih'in ravileridir" dedi. Doğrusu hadisin, tamamen İbn Mes'ud'un sözü olmasıdır.

 

 

 

16852 (2)- Ebu'l-Ahvas el-Cuşemi anlatıyor: İbn Mes'ud bir gün hutbe verirken, duvarda bir yılanın yürüdüğünü gördü ve hutbeyi kesip bir çubukla vurarak öldürdü. Sonra: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Bir yılanı öldüren, öldürülmesi helal olan bir müşriki öldürmüş gibidir'' buyurduğunu işittim" dedi.

 

[Zayıf]

 

 

3. İbn Mes'ud

 

16853- İbn Mes'ud'un bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Yılan öldürene yedi sevap vardır. Zehirli alaca keleri öldürene de bir sevap vardır. Yılanı ısırmasından korkarak (öldürmeyip) bırakan bizden değildir.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (4/45) der ki: "Hadisi Ahmed ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup, Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir. Ancak Müseyyeb b. Rafi', İbn Mes'üd'dan hadis işitmemiştir. Allah en iyisini bilendir."

 

 

SONRAKİ