MÜSNED-İ HANBEL

BUYU’ / ALIŞVERİŞ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

34- Satıcının Sattığı Maldan Faydalanması

 

1. Cabir b. Abdullah

 

15597- Cabir b. Abdillah der ki: Deveme binmiş bir şekilde yol alırken devem artık yürüyemez oldu. Onu orada bırakıp devam etmek istediğimde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana yetişti. Ayağıyla deveye vurup ona dua etti. Bunun üzerine deve daha önce hiç gitmediği bir hızla gitmeye başladı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: ''Bir ukiyyeye bunu bana sat!'' buyurunca (parayla) satmayı hoş görmedim. Yine: ''Onu bana sat!'' buyurunca deveyi ona sattım, ama evime varana kadar ona binme şartılli koştum. Eve vardığımda deveyi teslim etmek üzere Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e getirdim. Ancak Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sana düşük bir fiyat verince deveni elinden almak istediğimi düşündün değil mi? Alı deve de verdiğim parası da senin olsun'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric:  Buhari (5079), Müslim (s. 1221)ve Ebu Davud (3505) rivayet ettiler.

15252 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Cabir b. Abdullah

 

15598 (1) Cabir b. Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi malı olan bir köleyi sattığı zaman alıcının bu yönde bir şartı yoksa kölenin malı satan kişinin olur" buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3435) rivayet etti.

 

 

 

15599 (2)- Cabir b. Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi malı olan bir köleyi sattığı zaman alıcının bu yönde bir şartı yoksa kölenin malı satan kişinin olur. Kölenin borcu da varsa ödemesi satıcıya aittir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (4964) rivayet etti.

 

 

3. Abdullah b. Ömer

 

15600- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle 3uyurmuştur: ''Kişi malı olan bir köleyi sattığı zaman alıcının bu yönde bir şartı ')ksa kölenin malı satan kişiye aittir. Kişi meyveleri aşılanmış hurmalığı sattığı zaman da alıcının bu yönde bir şartı olmadığı sürece o yılın mahsulü satıcıya aittir. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (14620) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (4992) rivayet ettiler. ,

15436 (10)'da tekrar etmiştir.

 

 

35- Şartı Geçersiz Olan Satışın Geçerli Olması

 

1. Hz. Aişe

 

15601- Urve (b. ez-Zübeyr) bildiriyor: Berire, anlaşma bedelini ödeme konusunda maddi yardım almak üzere Hz. Aişe'nin yanına geldi. Anlaşma bedelinden de efendilerine henüz bir ödeme yapmamıştı. Aişe ona: "Git efendilerinle konuş, isterlerse taksitlerinin tümünü birden onlara ödeyeyim ama vela hakkı bende olur" dedi. Berire efendilerinin yanına gidip bu teklifi sundu. Ancak efendileri: "Şayet yardımının karşılığını Allah'ta bekleyecekse bunu yapsın, ama vela hakkı bizde kalır" cevabını verdiler. Hz. Aişe durumu  Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e söyleyince: ''Sen onu satın alıp azat et. Zira vela hakkı, azat eden kişinin olur'' buyurdu.

 

Sonrasında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir konuşma yapmak üzere kalktı ve şöyle buyurdu: ''Bazı insanlara ne oluyor da Allah'ın Kitabında yeri olmayan bazı şartlar ileri sürüyorlar! Allah'ın Kitab'ında yeri olmayan bir şartı bir değil yüz şart dahi olsa geçersizdir! Bilin ki bu konuda Allah'ın Kitabının hükmü uyulmaya daha layıktır ve onun koştuğu bir şart sizin koşacağınız bir şarttan daha sağlamdır.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2561) ve Müslim (1504) rivayet ettiler.

14012 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ