MÜSNED-İ HANBEL

BUYU’ / ALIŞVERİŞ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

36- Alışverişte Aldatmama Şartı Koşmak

 

1. İbn Ömer

 

15602 (1) İbn Ömer der ki: Kureyşli bir adam alışverişlerde hep aldatılırdI. Durumu Hz. Nebie (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e söyleyince: .. Alışveriş yaptığın zaman) ''aldatma yok'' de!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (1999), Buhari (2117, 2407, 2414, 6964), Müslim (3855-6), Ebu Davud SOO) ve Nesai (7/252) rivayet ettiler.

 

 

 

15603 (2)- İbn Ömer der ki: Adamın biri Hz. Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Alışverişlerimde hep aldatılıyorum" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Alışveriş yaptığın zaman ''Aldatma yok'' de!'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

15604 (3)- İbn Ömer der ki: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e adamın birinin alışverişIerinde hep aldatıldığı söylenince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama: "Alışveriş yaptığın zaman ''Aldatma yok'' de’’ buyurdu. Bundan dolayı alışveriş yaptığı zaman: "Aldatma yok!" derdi ki, adam da kekeme biriydi.

 

[Sahih]

 

 

 

15605 (4)- İbn Ömer der ki: Adamın biri Hz. Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Alışverişlerimde hep aldatılan biriyim" dedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Alışveriş yaptığın zaman ''Aldatma yok'' de!'' buyurdu.

 

 

[Sahih]

 

 

 

15606 (5)- İbn Ömer der ki: Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulit Alışverişlerimde hep aldatılan biriyim" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "(Alışveriş yaptığın zaman) ''aldatma yok'' del'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

15607 (6)- İbn Ömer bildiriyor: Kureyş'ten bir adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Alışveriş yaptığım zaman aldatılıyorum" deyirıce, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Alışveriş yaptığın zaman ''Aldatma yok'' del'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

15608 (7)- İbn Ömer bildiriyor: Adamın biri Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Alışveriş yaptığım zaman aldatılıyorum" deyirıce, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Alışveriş yaptığın zaman ''Aldatma yok'' de'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

15609 (8)- İbn Ömer der ki: Ensar'dan bir adam alışverişIerinde hep aldatılırdı. Dilinde de kekemelik vardı. Sonunda hep aldatılmasından yana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e şikayette bulununca Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Alışveriş yaptığın zaman ''Aldatma yok'' del'' buyurdu. Vallahi daha sonraları adamın alışveriş yaparken kekeleyerek "Aldatma yok!" demesini şu an dahi duyar gibiyim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3500), Tirmizi, buyu.' 3/543 (1250, "hasen sahih") ve Tayalisi (1337; rivayet ettiler.

15983 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

2. Enes

 

15610- Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında aklında noksanlık bulunan, ama alışveriş de yapan bir adam vardı. Adamın ailesi Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Filan kişinin alışveriş yapma hakkını elinden aL. Zira aklında noksanlık var" dediklerinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamı çağırdı ve artık alışveriş yapmamasını söyledi. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Alışveriş yapmadan duramam" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Alışveriş yapmadan duramıyorsan o zaman alışverişIerinde ''Al paranı, ver malımı, ama aldatma yok'' de'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Ebu Bekre

 

15611- Eyyub bildiriyor: Muhammed (b. Sirin), bana naklettiği kıssa içinde şunu da dedi: " ... Abdullah geldiği zaman otuz bin dirhem ile bir gümüş kap arasında tercih yapması istenildi. Abdullah gümüş kabı almayı seçti. Daha sonra Darin ahalisinden tacirler gelince bu kabı on dirhemlik gumuşu on üç dirheme gelecek şekilde onlara sattı. Ebu Bekre ile karşılaşınca: "Gördün mü adamları nasıl kandırdım" dedi. Ebu Bekre:

"Nasıl?" diye sorunca, Abdullah olanları anlattı. Bunun üzerine Ebu Bekre ona: "And veriyorum, gidip o kabı geri alacaksın! Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in böylesi bir satışı (gümüşü gümüş karşılığında satmayı) yasakladığılli işittim" dedi.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ