MÜSNED-İ HANBEL

BUYU’ / ALIŞVERİŞ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

33- Satışlarda Şahit Tutmak

 

1. Huzeyme b. Sabit

 

15596 Umire b. Huzeyme el-Ensiri, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından biri olan amcasından bildirir: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bedevinin birinden bir at satın aldı ve ona bedelini vermek için peşinden gelmesini istedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hızlıca yürürken bedevi ise arkadan yavaşça geliyordu. O esnada bazı adamlar bedevinin etrafında toplanıp elindeki atı satın almak istediler. Fakat onu Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in satın aldığını bilmiyorlardı.

Adamın biri ata Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in aldığı fiyattan daha yüksek bir fiyat verince bedevi, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Bu atı alacaksan al yoksa satacağım!" diye seslendi. Bedevinin bu seslenmesini duyan Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Ben senden bu atı satın almadım mı ki?'' diye sorunca, bedevi: "Hayır! Vallahi onu sana satmış değilim" karşılığını verdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de ona: ''Bilakis ben onu senden satın aldım'' buyurdu.

Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bedevinin bu şekilde karşılıklı konuşmalarını duyan insanlar da oraya toplanmaya başladılar. Bedevi: "O zaman sana sattığıma dair bana şahit getir" deyince orada toplanan müslümanlar bedeviye: "yazıklar olsun sana! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) doğrudan başka bir şey söylemez!" diye çıkışmaya başladılar.

Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile bedevinin konuşmaları bu şekilde devam ederken Huzeyme geldi. Bedevi bir daha: "Sana sattığıma dair bana şahit getir" deyince, Huzeyme: "Atı ona sattığına dair ben şahitlik ederim!" dedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Huzeyme'ye dönüp: ''Neye dayanarak şahitlik ediyorsun?'' diye sorunca, Huzeyme: "(Allah tarafından) doğrulanmana dayanarak" cevabını verdi. Ondan sonra da Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Huzeyme'nin şahitliğini iki erkeğin şahitliğine denk saydı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3607) ve Nesai (7/301) rivayet ettiler.

26612 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ