MÜSNED-İ HANBEL

BUYU’ / ALIŞVERİŞ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

31- Açık Arttırmayla Satışın Hükmü

 

1. İbn Ömer

 

15591- Zeyd b. Eslem der ki: Adamın birinin İbn Ömer'e açık arttırma (müzayede) ile yapılan satışı sorduğunu işittim. İbn Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) varislerin malları ile ganimet malları dışındaki şeyler konusunda kişinin kardeşinin satışı üzerine satış yapmasını yasakladı" dedi.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (4/84) şöyle demiştir: "Ahmed ve Taberani, M. elEvsat'ta rivayet ettiler. İsnadında hadisleri hasen olan İbn Lehia vardır. Diğer ravileri ise Sahih'in ravileridir."

 

 

2. Enes b. Malik

 

15592 (1) Enes b. Malik bildiriyor: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir kase ile bir çulu açık arttırmayla sattı."

 

[Hasen]

 

 

 

15593 (2)- Ahmed başka bir kanalla Enes b. Malik'ten bir öncekinin aynısını bildirir.

 

[Hasen]

 

 

 

15594 (3)- Enes b. Malik bildiriyor: Ensar'dan bir adam Hz. Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve ihtiyaçtan dolayı yakındı. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama: ''Yanında bir şey var mı?'' diye sorunca, adam bir çul ile bir kase getirdi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oradakilere: ''Bunları kim satın alır?'' diye sorunca, biri: "Ben bir dirheme alınm" dedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim bir dirhemden daha fazla verir?'' diye sorunca, başka biri: "Ben iki dirheme alınm" dedi. Bunun üzerine Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''(İki dirheme) bunlar senindir'' buyurdu ve şöyle devam etti: ''üç kişi dışında hiç kimseye dilenmek helal değildir. Bunlar da diyet ödemesi, ağır bir borcu ve aşırı fakir olan kişilerdir.''

 

 

Diğer tahric: Ebu Davud (1641), İbn Mace (2198), Tirmizi (1218) ve Nesai (7/259) rivayet ettiler.

9282 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

32- Köle Ticareti; Akraba Olan Köleleri Ayırmanın Yasaklanması

 

1. Ali b. Ebi Talib

 

15595- Hz. Ali der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kardeş olan iki köleyi satmamı söyledi. Ben de her birini ayrı kişilere sattım. Sonra bunu Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e söylediğimde: "Hemen git ve onları geri al.! Onları birlikte ve birbirinden ayırmadan sat'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Heysemi (6518) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiş" olup ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

SONRAKİ