MÜSNED-İ HANBEL

BUYU’ / ALIŞVERİŞ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 30- Tacirleri Yolda Karşılama, Şehirlinin Köylü Adına Satış Yapması, Başkasının Satışı üzerine Satış, Neceş ve Haset

 

3. Cabir b. Abdillah

 

15576 (1) Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şehirli kişi, köylü olan kişinin malını onun adına satmasın. Bırakın da Allah insanları birbirleriyle rızıklandırsın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (3820-1), Ebu Davud (3442), İbn Mace (2176), Tirmizi (1223) ve Nesai (7/256) rivayet ettiler.

 

 

 

15577 (2)- Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şehirli kişi, köylü olan kişinin malını onun adına satmasın. Bırakın da Allah insanları birbirleriyle rızıklandırsınl! buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15578 (3)- Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şehirli kişi, köylü olan kişinin malını onun adına satmasın. Bırakın da Allah insanları birbirleriyle rızıklandırsın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15579 (4)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

15580 (5)- Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şehirli kişi, köylü olan kişinin malını onun adına satmasın. Bırakın da Allah insanları birbirleriyle rızıklandırsın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

4. Temım Oğullarından Biri

 

15581- Salim b. Ebi Ümeyye Ebu'n-Nadr anlatıyor: Haccac(-i Zalim) zamanında Basra mescidindeyken Temim oğullarından yaşlı bir adam yanımda oturdu. Elindeki bir belgeyi göstererek: "Ey Allah'ın kulu! Sence bu belgenin şu yöneticinin (Haccac'ın) yanında bize bir faydası olur mu?" dedi. Ona: "Bu belge ne ki?" diye sorduğumda: "Vereceğimiz zekat konusunda haksızlık edilmemesi yönünde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bize yazdığı bir belgedir" karşılığını verdi. Ona: "Hayır! Vallahi onun yanında bunun sana bir faydasının olacağını sanmıyorum" dedim ve: "Bu belgeyi nasıl aldın?" diye sordum. Adam şöyle anlattı: Henüz genç biriyken babamla birlikte deve satmak için Medine'ye geldik. Babam da Talha b. Ubeydillah et-Teymi'nin arkadaşıydı. Medine'ye geldiğimizde Talha'nın yanında misafir olduk. Babam ona: "Benimle birlikte gel de şu develerimi sat" deyince, Talha:

"Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), şehirli olan kişinin köylünün mallarını onun adına satışını yasakladı. Ancak seninle çıkıp bir kenarda otururum. Develerin için seninle pazarlık edenler içinde dürüst müşteri olduğu zaman satmanı söylerim" karşılığını verdi. Bu şekilde develerimizle pazara geldik. Talha da bize yakın bir yerde oturdu. Pazara gelenler deve almak için bizimle pazarlık yapmaya başladılar. Adamın biri istediğimiz fiyatı verince babam, Talha'ya: "Adama satayım mı?" diye sordu. Talha: "Evet, satabilirsin. Adam dürüst biridir" dedi. Bunun üzerine develeri adama sattık.

Paramızı alıp Medine'deki ihtiyaçlarımızı da giderdikten sonra babam, Talha'ya: "Zekat konusunda bize haksızlık edilmemesi konusunda Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bize bir yazı al" dedi. Talha: "Senin gibi her müslümanın buna hakkı var" karşılığını verdi. Babam: "Bunun yanında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tarafından yazılmış bir belgenin de bende bulumnasını isterim" deyince, Talha bizi alıp Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürdü. "Ey Allah'ın Resulü! Bu adam çöl ahalisinden biridir ve arkadaşımdır. Zekat konusunda kendisine haksızlık edilmemesi konusunda ona bir belge yazmanı istiyor" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Hem kendisinin; hem de her bir müslümanın buna hakkı var" buyurdu. Talha:

"Ey Allah'ın Resulü! Bunun yanında senin tarafından yazılmış bir belgenin de kendisinde bulumnasını arzu ediyor" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize bu belgeyi yazdırdı.!

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Kısa metinle Ebu Davud (3441) rivayet etti.

Heysemi, Mecmau'z-ZeVlıid'de (3/82, 83): "Ahmed ve Ebu Ya'la rivayet ettiler. Ravileri Sahihin ravileridir" demiştir.

 

 

5. İbn Mes'ud

 

15582- İbn Mes'ud bildiriyor: "Kişi memesinde süt biriktirilmiş koyun satın aldığı zaman onu sahibine iade etsin. Faydalandığı sütüne karşılık da yanında bir sa' (hurma) versin. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) pazara gelen malların yolda karşılanmasını da yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4/309) ve İbn Mace (2/8) rivayet ettiler.

 

 

6. İbn Abbas

 

15583- İbn Tavus, babasından bildirir: İbn Abbas: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) pazara gelen taciderin yolda karşılanmasını ve şehirlinin köylü adına satış yapmasını yasakladı" dedi. İbn Abba.s'a: "Şehidinin köylü adına satış yapmasından kasıt nedir?" diye sorduğumda: "Simsarlık yapmasıdır" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2158, 2274), Müslim (3819), Ebu Davud (3439), İbn Mace (2177) ve Nesai (7/257) rivayet ettiler.

 

 

7. Ashabdan Biri

 

15584 (1) İbn Ebi Leyla'nın ashabdan bir adamdan bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Pazara gelen tacirler yolda karşılanmasın. Şehirli de köylü adına satış yapmasın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Heysemi (6367) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ra vileridir."

 

 

 

15585 (2)- İbn Ebi Leyla'nın ashabdan bir adamdan bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Pazara gelen tacirler yolda karşılanmasın. Şehirli de köylü adına satış yapmasın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

İbn Cafer rivayetinde: "Pazara gelen mallar yolda karşılanmasın" ibaresi geçmiştir.

 

 

8. Semure

 

15586- Semure bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) pazara getirilen ticaret mallarının yolda karşılanması, şehirlinin köylü adına satış yapmasını yasakladı."

 

[Hasen]

 

Heysemi (6365) der ki: "Hadisi Ahmed ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiştir. el-Mu'cemu'l-evsat'ta ise sadece şehirlinin köylüye satışının yasaklanması mevcuttur. Bu hadisi Bezzar da, Ahmed gibi rivayet etmiştir. Ahmed'in ravileri Sahih'in ravileridir."

 

 

9. Ukbe b. Amir

 

15587 (1) Abdurrahman b. Şimase et-Tucibi der ki: Mısır'da minber üzerinde Ukbe b. Amir'in şöyle dediğini işittim: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Hiç kimseye izni olmadıkça kardeşinin satışı üzerine satış yapması helal değildir'' buyurduğunu işittim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim 2/1034 (1414), İbn Mace 2/755 (2246), Ebu Ya'la 3/298 (1762) VE Beyhaki (7/180) rivayet ettiler.

 

 

 

15588 (2)- Ukbe b. Amir der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Hiçbir mümine kardeşinin talip olduğu kadına izni olmadıkça talip olması helal değildir. Aynı şekilde hiçbir mümin kardeşinin satışı üzerine izni olmadıkça satış yapmasın'' buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

10. Abdullah b. Amr

 

15589- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kişinin, eski karısını boşama şartı ile bir başka kadınla evlenmesi helal değildir. Hiç kimseye kardeşinin satışı üzerine izni olmadıkça satış yapması helal değildir. Taşrada bulunan üç kişinin içlerinden birini kendilerine lider seçmeden öyle kalmaları caiz değildir. Taşrada bulunan üç kişiden ikisinin diğerini bırakıp kendi aralarında konuşmaları da caiz değildir.''

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (8/63, 64) şöyle demiştir: "Ahmed rivayet etti. İsnadında hadisleri leyyin olan İbn Lehia vardır. Diğer ravileri ise Sahih'in ravileridir."

 

 

11. Ebu Said el-Hudri

 

15590- Ebu Said el-Hudri bildiriyor: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) verilecek ücret baştan belirlenmeden birini ücretle tutmayı, pazarlığı kızıştırmayı, mulamese türü satışı ve taş atmak suretiyle yapılan alışverişi yasakladı."

 

[Sahih]

 

15325 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ