MÜSNED-İ HANBEL

BUYU’ / ALIŞVERİŞ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 30- Tacirleri Yolda Karşılama, Şehirlinin Köylü Adına Satış Yapması, Başkasının Satışı üzerine Satış, Neceş ve Haset

 

2. İbn Ömer

 

15558 (1) İbn Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) pazara gelen malların yolda karşılanmasını yasakladı. Aynı şekilde pazarlık kızıştırmayı yasakladı ve: ''Birbirinizin satışı üzerine satış yapmayın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nafi kanalıyla: Malik (1994, 1998), Buhari (2139, 2142, 2165, 6963), Müslim (3803,3812-4), İbn Mace (2171, 2173, 2179) ve Nesai (7/257) rivayet ettiler.

 

 

 

15559 (2)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şehirlinin köylü adına satış (simsarlık) yapmasını yasakladı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyururdu: ''Tacirleri yolda karşılamayın. Birbirinizin satışı üzerine satış yapmayın. İçinizden hiç kimse kardeşinin talip olduğu bir kadına talip olmasın. Ancak ilk talib olan kadından vazgeçer veya izin verirse bu durumda talip olabilir.''

 

[Sahih]

 

 

 

15560 (3)- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tacirlerin yolda karşılanmasını yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

15561 (4)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) pazara inene kadar gelen malların (tacirlerin) yolda karşılanmasını yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

15562 (5)- İbn Ömer bildiriyor: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) pazara inene kadar gelen malların (tacirlerin) yolda karşılanmasını yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

15563 (6)- İbn Ömer bildiriyor: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Tacirleri yolda karşılamayın'' buyurdu. Aynı şekilde pazarlık kızıştırmayı da yasakladı.

 

[Sahih]

 

 

 

15564 (7)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kardeşinizin satışı üzerine satış yapmayın ve kendisi izin vermedikten sonra kardeşinizin talip olduğu kadına siz de talip olmayın" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15565 (8)- İbn Ömer bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): -Kardeşinizin satışı üzerine satış yapmayın" buyurdu. Aynı şekilde pazarlık hzıştırmayı da yasakladı.

 

[Sahih]

 

 

 

15566 (9)- İbn Ömer bildiriyor: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) pazarlık kızıştırmayı yasakladı..." sonrasında ravi bir önceki hadisin aynısını aktarır.

 

[Sahih]

 

 

 

15567 (ıo)-Z İbn Ömer bildiriyor: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) pazarlık kızıştırmayı yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

15568 (11)- Abdullah b. Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in:

"Birbirinizin satışı üzerine satış yapmayın. Birinin talip olduğu kadına siz de talip olmayın" buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

15569 (12)- Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Birbirinizin satışı üzerine satış yapmayın. Birinin talip olduğu kadına siz de talip olmayın" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15570 (13)- Abdullah'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kişi, kardeşinin satışı üzerine satış yapmasın ve kendisi (ilk talib) izin vermedikten sonra kardeşinin talip olduğu kadına talip olmasın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15571 (14)- Abdullah b. Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kişinin, kardeşinin talip olduğu kadına talip olmasını veya kardeşinin satışı üzerine satış yapmasını yasakladığını işittim."

 

[Sahih]

 

 

 

15572 (15)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçinizden hiç kimse kardeşinin talip olduğu kadına kendi izin vermeden talip olmasın, Yine kardeşinin satışı üzerine kendi izin vermedikçe satış yapmasın'' buyurmuştur.

 

 

[Sahih]

 

 

 

15573 (16)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi kardeşinin satışı üzerine satış yapmasın ve kendisi izin vermedikten sonra kardeşinin talip olduğu kadına talip olmasın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15574 (17)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dışarıdan gelen tacirlerin yolda karşılanınasını yasakladı. Şehirli olanın köylü adına bir şeyler satmasını yasakladı. Yine şöyle buyurdu: ''Biri tarafından istenen bir kadına, o (ilk) kişi onu bırakana veya onunla evlenene kadar başkası talip olmasın. Güneş batana kadar ikindi namazından sonra, güneş doğana veya kuşluk vaktine kadar da sabah namazından sonra namaz kılınmaz.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tayalisi (1930) rivayet etti.

3289 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

15575 (18)- İbn Ömer bildiriyor: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) pazara gelmeden önce tacirlerin getirdiği malları yollarda karşılamayı, pazarlık kızıştırmayı yasakladı ve: ''Birbirinizin alışverişi üzerine alışveriş yapmayın'' buyurdu. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), yolculuk sırasında acele etmek zorunda olduğu zaman akşam ile yatsı namazını cemederek kılardı.

 

[Sahih]

 

6873 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ