MÜSNED-İ HANBEL

BUYU’ / ALIŞVERİŞ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 21- Olgunlaşmamış Meyveyi Satmanın Yasaklanması

 

4. Cabir b. Abdillah

 

15407 (1) Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tat verene kadar üzümün satışım yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

15408 (2)- Said b. Mini der ki: Cabir b. Abdullah'ın: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olgunlaşma belirtileri görülmeden önce meyvenin satışım yasakladı" dediğini işittim.

 

[Sahih]

 

Süleym der ki: Said'e: "Bu belirtiler nedir?" diye sorduğumda: "Kızarması veya sararması ve yenilebilecek kıvama gelmesidir" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari: (2196), Müslim (s, 1175) ve Ebu Davud (3370) rivayet ettiler.

 

 

 

15409 (3)- Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olgunlaşıp tat verene kadar hurmanın satışım yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1536) rivayet etti.

 

 

 

15410 (4)- Cil.bir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olgunlaşıp tat verene kadar hurmanın satışını yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (6071) rivayet etti.

 

 

 

15411 (5)- Cil.bir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olgunlaşıp yenilebilecek kıvama gelene kadar hurmanın satışını yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

15412 (6)- Cil.bir b. Abdullah, İbn Ömer ve İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olgunlaşma belirtileri görülmeden önce meyvenin satışını yasakladı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (7/48-9) rivayet etti.

 

 

 

15413 (7)- Atil. bildiriyor: İbnu'z-Zübeyr tarlasından çıkacak üç yıllık mahsulü sattı. Cabir b. Abdullah el-Ensari bunu duyunca bir toplulukla birlikte Mescid'e çıktı ve orada: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olgunlaşıp tat verene kadar meyvenin satışını bize yasakladı" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tahavl, Şerh Meani'l-asa,'da (4/25) rivayet etti.

 

 

 

15414 (8)- Cabir der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olgunlaşıp tat verene kadar meyvenin satışını yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

15415 (9)- Said b. Mina bildiriyor: Cabir b. Abdillah: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olgunlaşma belirtileri görülmeden önce meyvenin satışılli yasakladı" dedi.

Süleym der ki: "Said'e: "Bu belirtiler nedir?" diye sorduğumda: "Kızarması, sararması ve yenilebilecek kıvama gelmesidir" dedi.

 

[Sahih]

 

 

5. Zeyd b. Sabit

 

15416 (1) Zeyd b. Sabit'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

''Olgunlaşma belirtileri görülmeden önce meyvelerinizi satmayın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh Meani'l-asar'da (4/23) rivayet etti.

 

 

 

15417 (2)- Zeyd b. Sabit bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye hicret ettiğinde bizler meyvelerimizi olgunlaşmadan önce satıyorduk. Bir ara Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu konuda bir tartışma işitince: ''Bu ne?'' diye sordu. "Filan kişiler meyvelerini olgunlaşmadan satmışlar ve mahsülün küllenip çürüdüğünü söylüyorlar" denilince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Olgunlaşma belirtileri görülmeden önce meyvelerinizi satmayın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3372) ve Tahavi, Şerh Meani'l-asar'da (4/28) rivayet ettiler.

 

 

 

15418 (3)- Ahmed bir öncekinin aynısını "Küllenme ve çürümeye maruz kaldığını söylüyorlar" lafzıyla bildirir.

 

[Sahih]

 

 

 

15419 (4)- Salim bildiriyor: İbn Ömer (babam), Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ‘‘Yaş hurma kuru hurma karşılığında satılamaz. Toplanmamış meyve de olgunlaşmadıkça satılamaz'' buyurduğunu bildirdi. Zeyd b. Sabit ile Abdullah b. Ömer karşılaştıklarında Zeyd: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ariye türü satışa izin verdi" dedi.

 

[Sahih]

 

Süfyan der ki: "Yoksulların yemesi için hibe edilen hurma ağaçları vardı. Ancak yoksullar bu ağaçlardaki hurmaların olgunlaşmasını bekleyemez, yemek için henüz ağacında iken kuru hurma karşılığında satarlardı. İzin verilen ariye türü satış budur."

 

15372 (10)'da tekrar etmiştir.

 

 

6. Hz. Aişe

 

15420 (1) Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Olgunlaşma belirtileri gösterip doğal afetten etkilenmeyecek bir hale gelmedikten sonra meyvelerinizi satmayın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Heysemi (6486) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir. "

 

 

 

15421 (2)- Hz. Aişe bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olgunlaşma belirtileri gösterip doğal afetten etkilenmeyecek bir hale gelmedikten sonra meyvelerin satışını yasakladı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik (2/618) ve Şafii (2/149) rivayet ettiler.

 

 

 

15422 (3)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Olgunlaşma belirtileri göstermedikten sonra meyveler satılmaz'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Abdullah b. Ahmed der ki: "Babam, ravi Harice'nin zayıf olduğunu söyledi."

 

 

7. İbn Abbas

 

15423 (1) İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Olgunlaşıp tat verecek kıvama gelmedikten sonra meyveler satılamaz" buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (14318) ve İbn Hibban (4988) rivayet ettiler.

 

 

 

15424 (2)- ''Burada önceki hadis yanlışlıkla tekrarlandığından dolayı tarafımızdan silinmiştir.

 

 

 

15425 (3)- Ebu'l-Bahteri et- Tai der ki: İbn Abbas'a hurmanın satışını sorduğumda: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sahibi ondan yiyinceye veya yenilecek kıvama gelinceye ve tartılacak hale gelinceye kadar hurmanın satışını yasakladı" dedi. "Tartılıncaya kadar da ne demek?" diye sorduğumda yanındaki bir adam: "Ne kadar çıkacağı tahmin edilebilir hale gelmesidir" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2246, 2248, 2250) ve Müslim (5/12) rivayet ettiler.

 

 

8. Ali b. Ebi Talib

 

15426- Ebu Amir el-Müzeni, Temim oğullarından bir ihtiyardan bildirir: Hz. Ali bize şöyle bir hutbe verdi veya şöyle dedi: "İnsanlar üzerine öyle bir zaman gelecek ki varlıklı olanlar elindeki malları sıkı sıkıya yanında tutacaktır. Oysa onlara emredilen bu değildir. Zira Allah: ''Aranızda iyilik yapmayı unutmayın''[Bakara 237] buyurur. Böylesi bir zaman da kötülere değer verilir, iyiler küçümsenir ve darda kalanlarla istemedikleri satışlar yapılır. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zorda kalmışa satışı, teslim alınması meçhul olan şeyin satışını ve olgunlaşmadan önce meyvelerin satışını yasaklamıştır.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3382) rivayet etti.

15320 (1)'de tekrar etmiş, 27522 (l)'de yine tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ