MÜSNED-İ HANBEL

BUYU’ / ALIŞVERİŞ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

22- Aşılanmış Hurmanın Satılması

 

1. İbn Ömer

 

15427 (1) İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi aşılanmış hurmalığı sattığı zaman alıcının bu yönde bir şartı olmadığı sürece o yılın mahsülü satıcıya aittir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nafi kanalıyla: Malik (1806), Buhari (2204, 2716, 2206), Müslim (3899-3902), Ebu Davud (3434), İbn Mace (2210) ve Nesai (7/296) rivayet etmişlerdir.

 

 

 

15428 (2)- Salim'in, babasından bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kişi malı olan bir köleyi sattığı zaman alıcının bu yönde bir şartı yoksa kölenin malı, satan kişiye aittir. Kişi aşılanmış hurmalığı sattığı zaman da alıcının bu yönde bir şartı olmadığı sürece o yılın mahsülü satıcıya aittir. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Salim kanalıyla: Buhari (2378), Müslim (3903-5), Ebu Davud (3433), İbn Mace (2211), Tirmizi (1244) ve Nesai (7/297) rivayet etmişlerdir.

 

 

 

15429 (3)- İbn Ömer bildiriyor: "Adamın biri sahibi tarafından aşılanmış bir hurmalık satın aldı. Mahsülü konusunda satıcıyla anlaşamayınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in huzurunda davalaştılar. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de müşterinin bu yönde herhangi bir şartı yoksa o yılın mahsülünün aşıyı yapan kişiye ait olduğuna hükmetti,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2/241, 242) rivayet etti.

 

 

 

15430 (4)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi aşılanmış hurmalığı ağacıyla birlikte sattığı zamanı alıcının bu yönde bir şartı olmadığı sürece o yılın mahsülü satıcıya aittir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15431 (5)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi aşılanmış hurmalığı sattığı zamanı alıcının bu yönde bir şartı olmadığı sürece o yılın mahsülü satıcıya aittir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik, Muvatta'da (2/124) rivayet etti.

 

 

 

15432 (6)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi aşılanmış hurmalığı sattığı zamanı alıcının bu yönde bir şartı olmadığı sürece o yılın mahsülü ilk sahibine aittir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15433 (7)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kişi aşılanmış hurmalığı sattığı zaman (alıcının bu yönde bir şartı olmadığı sürece) o yılın mahsütü satıcıya aittir. Kişi malı olan bir köleyi sattığı zaman da alıcının bu yönde bir şartı yoksa kölenin malı satan kişiye aittir. ''

 

[Sahih]

 

Şu'be der ki: "Bu hadisi Eyyüb vasıtasıyla Nafı'den rivayet ederken aşılanmış hurma hakkındaki kısmı Hz. Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem), köle hakkındaki kısmı ise Ömer'den rivayet ettim."

Abdullah der ki: "Bildiğim kadarıyla bu hadisin her iki bölümü de Hz. Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) merfu' olarak rivayet edilmiştir." Başka bir defasında Abdurabbih tereddüt etmeden hadisin her iki bölümünün Hz.• Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) merfu' olarak rivayet edildiğini söylemiştir.

 

Diğer tahric: İbn Mace (2212) ve Nesai, es-Sünenu'l-kübra'da (4982) rivayet ettiler.

 

 

 

15434 (8)- AbduUah b. Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kişi aşılanmış hurmalığı sattığı zaman (alıcının bu yönde bir şartı olmadığı sürece) o yılın mahsütü satıcıya aittir. Kişi malı olan bir köleyi sattığı zaman da alıcının bu yönde bir şartı yoksa kölenin malı satan kişiye aittir.''

 

[Sahih]

 

 

 

15435 (9)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Kişi aşılanmış hurmalığı sattığı zaman alıcının bu yönde bir şartı olmadığı sürece o yılın mahsülü satıcıya aittir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15436 (10)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kişi malı olan bir köleyi sattığı zamanı alıcının bu yönde bir şartı yoksa kölenin malı satan kişiye aittir. Kişi meyveleri aşılanmış hurmalığı sattığı zaman da alıcının bu yönde bir şartı olmadığı sürece o yılın mahsülü satıcıya aittir. ''

 

[Sahih]

 

15600 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

2. Ubade b. es-Samit

 

15437-z Ubade (b. es-Samit) bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kişi aşılanmış hurmalığı sattığı zaman alıcının önceden bu yönde bir şartı yoksa o yılın mahsülünün aşıyı yapana ait olduğuna hükmetti."

 

[Zayıf]

 

 

SONRAKİ