MÜSNED-İ HANBEL

BUYU’ / ALIŞVERİŞ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

21- Olgunlaşmamış Meyveyi Satmanın Yasaklanması

 

1. İbn Ömer

 

15379 (1) İbn Ömer bildiriyor: "ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olgunlaşma belirtileri gösterip afetten emin olmadıktan sonra meyvelerin satışını yasakladı. Bunu hem satana, hem de alana yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nafi kanalıyla Malik, Muvatta'da (2/124) Müslim (3859), Ebu Davud (3368), Tirmizi (1226-7) ve Nesai (7/270) rivayet etmişlerdir.

 

 

 

15380 (2)- Salim b. Abdullah b. Ömer'in, babasından bildirdiğine göre ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Olgunlaşma belirtileri görtermedikçe meyvelerin satışı caiz değildir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Salim kanalıyla Buhari (3/98), Müslim (5/12-3) ve Nesai (7/262) rivayet ettiler.

 

 

 

15381 (3)- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) henüz olgunlaşma belirtileri göstermemiş meyvelerin satışını yasakhdı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla Buhari (1486) ve Müslim (3864-5) rivayet ettiler.

 

 

 

15382 (4)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) henüz olgunlaşma belirtileri göstermemiş meyvelerin satışını yasakladı. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Bu belirtiler nedir?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Her türlü doğal afetten etkilenmeyecek bir hale gelmesi ve artık tat vermesidir'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

 

 

15383 (5)- Osman b. Abdullah b. Suraka der ki: Bir yolculukta İbn Ömer de bizimle birlikteydi. (Neden nafile namazı kılmadığını) sorduğumda İbn Ömer: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yolculukta farz namazların ne öncesinde, ne de sonrasında nafile namaz kıldığını görmedim" dedi. Ona meyvelerin satışını sorduğumda: "Afetten etkilenmeyecek hale gelmedikten sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olgunlaşmamış meyvelerin satışını yasakladı" karşılığını verdi. Ona: "Ey Ebu Abdirrahman! Afetin geçtiğini nasıl anlarız? Bu afet nedir?" diye sorduğumda: "Süreyya yıldızının görünmesiyle afet geçmiş olur" dedi.

 

 

 

15384 (6)- İbn Ömer der ki: "Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} henüz olgunlaşma belirtileri göstermemiş meyvelerin veya hurmanın satışını yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

15385 (7)- Zeyd b. Cübeyr der ki: Adamın biri İbn Ömer'e hurmanın satışını sorunca: "Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} henüz olgunlaşma belirtileri göstermemiş hurmanın satışını yasakladı" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Ebi Şeybe (6/510) ve Ebu Ya'la (5611) rivayet ettiler.

 

 

 

15386 (8)- Osman b. Abdullah b. Suraka der ki: İbn Ömer'e meyvelerin satışını sorduğumda: "Doğal afetten etkilenmeyecek hale gelmedikten sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olgunlaşmamış meyvelerin satışını yasakladı" dedi. Ona: "Afet ne zaman geçmiş olur?" diye sorduğumda: "Süreyya yıldızı göründüğünde" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tahavi, Şerh Meani'l-asar'da (4/23) ve Beyhaki, Sünen'de (5/305) rivayet ettiler.

 

 

 

15387 (9)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) henüz olgunlaşma belirtileri göstermemiş meyvenin satışını yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

15388 (10)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Henüz olgunlaşma belirtileri göstermemiş meyvelerin satışını yapmayın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15389 (11)- Abdullah b. Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aramızdayken kalktı ve: ''Henüz olgunlaşma belirtileri göstermemiş meyvelerin satışını yapmayın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai (7/263) rivayet etti.

 

 

 

15390 (12)- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olgunlaşma belirtileri göstermemiş meyvelerin satışını yasakladı. Bunu hem satana, hem de alana yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

15391 (13)- İbn Ömer bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olgunlaşma belirtileri göstermemiş meyvelerin satışını yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

15392 (14)- Abdullah b. Dinar der ki: İbn Ömer'in: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) henüz olgunlaşma belirtileri göstermemiş meyvelerin veya hurmanın satışım yasakladı" dediğini işittim. İbn Ömer'e: "Bu belirtiler nedir?" diye sorduğumda: "Afetten etkilenmeyecek hale gelmesidir" dedi.

 

[Sahih]

 

 

 

15393 (15)- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Meyvelerinizi olgunlaşma belirtileri göstermeden satmayınız!'' buyurdu. "Bu belirtiler nedir?" diye sorulunca da: ''Her türlü afetten etkilenmeyecek bir hale gelmesi ve artık tat vermesidir'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (14322) rivayet etti.

 

 

 

15394 (16)- Abdullah b. Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aramızdayken kalktı ve: "Henüz olgunlaşma belirtileri göstermemiş meyvelerin satışını yapmayın'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

15395 (17)- Abdullah (b. Ömer) bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Henüz olgunlaşma belirtileri göstermemiş meyvelerin satışını yapmayın'' buyurdu. Bunu hem satana, hem de alana yasakladı.

 

 

 

15396 (18)- İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) taze hurmanın kuru hurma karşılığında satılmasını yasakladı. Aynı şekilde henüz olgunlaşma belirtileri göstermemiş meyvelerin de satışını yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

15397 (19)- İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Henüz olgunlaşma belirtileri göstermemiş meyvelerin satışını yapmayın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15398 (20)- İbn Ömer der ki: Adamın biri parasını önceden vererek birinden hurma satın aldı. Ancak o yıl mahsulolarak bir şey çıkmayınca Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) huzurunda davalaştılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) satıcıya: ''(Hurma vermediysen) onun parasını neye dayanarak kendine helal kılacaksın? Adama parasını geri ver'' buyurdu ve şöyle devam etti: "Olgunlaşma belirtileri görünmedikten sonra parasını önceden vererek hurma satın almayın!'' Ebu İshak der ki: Mesruk'a: "Bu belirtiler nedir?" diye sorduğumda: "Meyvenin kızarması veya sararmasıdır" karşılığını verdi.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (14320), İbn Mace (2284) ve Ebu Davud (3467) rivayet ettiler.

 

 

 

15399 (21)- İbn Ömer der ki: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında hurmalar henüz yetişmeden bir adam hurmayı sonradan almak üzere birine para verip hurma satın aldı. Ancak o yıl mahsül çıkmayınca Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) huzurunda davalaştılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) satıcıya: ''(Hurma vermediysen) onun parasını neye dayanarak yiyeceksin?'' buyurdu ve olgunlaşma belirtileri göstermeden hurmanın satışını yasakladı.

 

[Zayıf]

 

 

 

15400 (22)- Ebu İshak, Necranlı bir adamdan bildiriyor: İbn Ömer'e: "Sana iki şey soracağım. Biri kuru üzüm ile kuru hurmanın karışımından elde edilen içeceğin hükmüdür. Diğeri de hurmayı selem akdi ile satın almanın hükmüdür" dediğimde şu cevabı verdi: Zamanında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sarhoş bir adam getirildi. Adam: "Kuru üzüm ile kuru hurmanın karışımından elde edilen meşrubatı içtim" demesine rağmen Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu kamçılattı ve bu ikisini karıştırarak meşrubat yapılmasını yasakladı. Bir adam da parasını önceden vererek (selem akdiyle) birinden o yıl çıkacak mahsülü satın aldı. Ancak o yıl ağaçlar mahsül vermeyince adam parasını geri almak istedi. Satan kişi vermeyi kabul etmeyince onu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in huzuruna çıkardı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Adamın hurmaları mahsül vermedi mi?'' diye sorunca, adam: "Hayır!" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) satan adama: ''0 zaman neye dayanarak adamın dirhemlerine el koyuyorsun?'' buyurunca adam aldığı parayı geri verdi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olgunlaşma belirtileri göstermeden hurmanın selem akdi ile satışını yasakladı.

 

[Zayıf]

 

17526 (3)'te tekrar edecektir.

 

 

 

15401 (23)- Ebu İshak, Necranlı bir adamdan bildiriyor: İbn Ömer'e hurmayı selem akdi ile satın almanın hükmü ile kuru üzüm ile kuru hurmanın karışımından elde edilen içeceğin hükmünü sorduğumda şöyle dedi: "Zamanında Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e kuru üzüm ile kuru hurmanın karışımından elde edilen meşrubatı içip sarhoş olan bir adam getirildi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu kamçılattı ve bu ikisini karıştırarak meşrubat yapılmasını yasakladı. Bir adam da parasını önceden vererek (selem akdiyle) birinden o yıl çıkacak mahsülü satın aldı. Ancak o yıl ağaçlar mahsül vermeyince adam parasını geri almak istedi. Satan kişi vermeyi kabul etmeyince onu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in huzuruna çıkardı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) satan adama: ''Hurmaların mahsül verdi mi?'' diye sorunca, adam: "Hayır!" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''O zaman neye dayanarak adamın parasına el koyuyorsun?'' buyurdu ve emredince aldığı parayı iade etti. Ardından olgunlaşma belirtileri göstermeden hurmanın selem akdi ile satışını yasakladı.

 

[Zayıf]

 

17525 (2)' de tekrar edecektir.

 

 

2. Ebu Hureyre

 

15402- Ebu Hureyre bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olgunlaşma belirtileri göstermemiş meyvelerin satışını yasakladı."

 

[Zayıf]

 

 

3. Enes b. Malik

 

15403 (1) Humeyd der ki: Enes'e hurma satışı konusu sorulunca: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) henüz olgunlaşmamış hurmanın satılmasını yasakladı" dedi. Enes'e: "Olgunlaşmasından kasıt nedir?" diye sorulunca da: "Kızarmasıdır" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1488, 2195, 2197-8, 2208), Müslim (3978), Ebu Davud 31252 (3367), Tirmizi 3/520 (1226, "hasen sahih") ve Nesai 71264 (4526) rivayet ettiler.

 

 

 

15404 (2)- Enes der ki: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olgunlaşıncaya kadar hurmanın, sertleşene kadar tahılın ve tat verene kadar da meyvenin satışını yasakladı."

 

[Zayıf]

 

 

 

15405 (3)- Enes b. Malik bildiriyor: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olgunlaşıncaya kadar hurmanın, kararıncaya kadar üzümün ve sertleşene kadar tahılın satışını yasakladı."

 

[Sahih]

 

 

 

15406 (4)- Enes bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) olgunlaşıncaya kadar hurmanın, kararıncaya kadar üzümün ve sertleşene kadar tahılın satışını yasakladı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi 1228) ve Hakim, Müstedrek'te (5/301) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ