MÜSNED-İ HANBEL

BUYU’ / ALIŞVERİŞ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

14- İçki, Domuz, Put, Şarkıcı Cariye, Ölü Eti ve Yağı Satışının Yasaklanması

 

1. Ömer b. el-Hattab

 

15270- İbn Abbas bildiriyor: Ömer b. el-Hattab, Semure'nin içki sattığından haberdar olunca şöyle dedi: "Allah, Semure'nin canını alsın! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah Yahudilere lanet etsin! Zira Allah onlara iç yağını yemeyi haram kılınca eritip satmaya başladılar'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2223, 3460), Müslim (4055-6), İbn Mace (3383) ve Nesai (711 77) rivayet ettiler.

 

 

2. İbn Abbas

 

15271 (1) İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah Yahudilere lanet etsinl Hayvanların iç yağlarını yemeleri kendilerine yasaklanınca satıp parasını yediler. Allah da bir şeyin yenmesini haram kıldığında parasını (satılmasını) da haram kılmış demektir. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3488) rivayet etti.

 

 

 

15272 (2)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Allah Yahudilere lanet etsin! Hayvanların iç yağlarını yemeleri kendilerine yasaklanınca bu yağları satıp parasını yediler. Allah da bir şeyin yenmesini haram kıldığında parasını da haram kılmış demektir.''

 

[Sahih]

 

 

 

15273 (3)- İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'de oturmuş, odalara doğru dönmüştü. Bir ara göğe doğru bakıp güldü ve şöyle buyurdu: ''Allah Yahudilere lanet etsin! Hayvanların iç yağlarını yemeleri kendilerine yasaklanınca bu yağları satıp parasını yediler. Allah da bir topluluğa bir şeyin yenmesini haram kıldığında parasını da haram kılmış demektir.''

 

[Sahih]

 

 

3. İbn Ömer

 

15274- Abdulvahid el-Bünani anlatıyor: İbn Ömer'in yanındayken adamın biri geldi ve: "Ey Ebu Abdirrahman! Bazen satın aldığım bahçelerde üzüm bağları oluyor. Bu bağların üzümünü sıkmadan hepsini üzüm olarak satamıyoruz" dedi. İbn Ömer şu karşılığı verdi: "Bana içkiyi satmayı mı soruyorsun? Sana Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittiğim bir hadisi aktarayım. Bir defasında Hz. Nebi'le (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oturmuşken bir ara başını göğe doğru kaldırdı. Sonra yere indirip yeri eşeler gibi yaptı ve: ''İsrailoğullarına yazıklar olsun'' buyurdu. Ömer: "Ey Allah'ın Resulü! İsrailoğulları hakkında söylediğin bu söz bizi de endişeye düşürdü" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Bu sözün size bir zararı yok. Ama İsrail oğullarına hayvanların iç yağlarını yemeleri yasaklanınca aralarında anlaştılar ve bu yağları satıp parasını yediler. İçki parası da sizin için aynı şekilde haramdır.''

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (4/87, 88) der ki: "Hadisi Ahmed, el-Mu'cemu'lkebir'de Taberani rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridir. Abdülvahid, Sahih'in ravisi değildir. Bununla beraber İbn Hibban kendisini güvenilir kabul etmiştir."

 

 

4. Abdullah b. Amr

 

15275- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Mekke'de Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah ve Resulü içki, ölü hayvan eti ve domuz ticaretini yasakladılar'' buyurduğunu işittim. "Ey Allah'ın Resulü! Ölü hayvan yağının ticareti yapılabilir mi? Zira bu yağları insanlar gemileri dIalama, derileri yağlama ve aydınlatmada kullanıyorlar" denilince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hayır! O da haramdır'' karşılığını verdi. Sonra:

''Allah, Yahudilerin canını alsın! Zira hayvanların iç yağını kendilerine yasaklayınca bu yağları eritip sattılar ve parasını yemeye başladılar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (4/90, 91) der ki: "Hadisi Ahmed ve el-Mu'cemu'levsat'ta Taberani rivayet etmiştir. Ancak Taberani'nin ibaresi şöyledir: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) köpeğin ve domuzun satılarak elde edilen parasını, fahişenin zina parasını ve erkek hayvanın dölünü(n kiraya verilmesini) yasakladı." Ahmed'in ravileri güvenilir kimselerdir. Taberani'nin isnidı ise hasendir." 18619 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

5. Ebu Hureyre

 

15276 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Ailah, Yahudilere lanet etsin! Hayvanların iç yağları kendilerine yasaklanınca bu yağları sattılar ve parasını yemeye başladılar. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Nuaym, Hilye'de (8/306) rivayet etti.

 

 

 

15277 (2)- Said b. el-Müseyyeb'in bildirdiğine göre Ebu Hureyre: "Allah, Yahudilerin canını alsın! Allah hayvanların iç yağlarını kendilerine yasaklayınca bu yağları sattılar ve parasını yemeye başladılar" demiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, buyu' (3/110), Müslim 3/1207 (1581), Ebu Davud 3/280 (3486), Tirmizi 3/582 (1297) ve Nesai (7/177) rivayet ettiler.

 

 

6. Enes b. Malik

 

15278- Enes der ki: İçki yasaklandığı zaman on bir adama içki sunuyordum. Yasakla birlikte içkileri dökmemi söylediler. Diğer insanlar da ellerinde bulunan tüm içkileri dökmeye başladılar ki sokaklar içki kokusundan geçilmez oldu. O zamanlarda içkileri ise, koruk hurma ile kuru hurmanın karışımından elde edilen bir içecekti. Yasaktan sonra adamın biri Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Yammda yetim parası vardı ve bu parayla içki almıştım. Bu içkiyi satıp yetime parasını iade etmeme izin verir misin?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah, Yahudilerin canını alsın! Hayvanların iç yağları kendilerine haram kılınınca bu yağları sattılar ve parasını yemeye başladılarlı karşılığını verdi ve içki satışına izin vermedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Abdurrezzak (16970), Ebu Ya'la (3042, 3439), ve İbn Hibban (4945) rivayet ettiler.

19235 (5)'te tekrar edecektir.

 

 

7. İbn Ömer

 

15279- İbn Şerahil b. Bekil, babası Şerahil'den bildirir: İbn Ömer'e: "Mısır'da üzümden içki yapıp satan akrabalarım var" dediğimde: "Müslümanlardan bunu da yapan oldu mu?" diye sordu. "Evet!" karşılığını verdiğimde: "Yahudilerin düştüğü duruma siz de düşmeyin! Zira onlara hayvanların iç yağını yemek yasaklanınca satıp parasını yediler" dedi. Ona: "Bir salkım alıp suyunu sıkan ve içen kişi hakkında ne dersin?" diye sorduğumda: "Bir sakıncası olmaz" karşılığını verdi. Yanından giderken de bana: "İçmesi helal olan şeyin satışı da helaldir" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Buhari, et-Tarihu'l-kebir'de (4/255) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ