MÜSNED-İ HANBEL

BUYU’ / ALIŞVERİŞ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 14- İçki, Domuz, Put, Şarkıcı Cariye, Ölü Eti ve Yağı Satışının Yasaklanması

 

8. Cabir b. Abdillah

 

15280 (1) Ata b. Ebi Rebah der ki: Cabir b. Abdullah'ın Mekke'de şöyle dediğini işittim: Mekke'nin fethedildiği yıl Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah ve Resulü içki, ölü hayvan eti, domuz ve put ticaretini yasakladılar'' buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Ölü hayvan yağının ticareti yapılabilir mi? Zira bu yağlar gemileri cilalama, derileri yağlama ve aydınlatmada kullanılıyor" denilince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hayır! O da haramdır'' karşılığını verdi. Sonra: "Allah, Yahudilerin canını alsın! Zira

hayvanların iç yağını kendilerine yasaklayınca bu yağları eritip sattılar ve parasını yemeye başladılar'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2236, 4296, 4633), Müslim (4053-4), Ebu Davud (3486-7), İbn Mace (2167) ve Tirmizi (1297) rivayet ettiler.

 

 

 

15281 (2)- Cabir b. Abdillah der ki: Mekke'nin fethedildiği yıl Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah ve Resulü domuzı ölü hayvan eti, içki ve put ticaretini yasakladılar'' buyurdu. Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Ölü hayvan yağının ticareti yapılabilir mi? Zira bu yağlar, gemileri dIalama, derileri yağlama ve aydınlatmada kullanılıyor" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Allah, Yahudilerin canını alsın! Zira hayvanların iç yağını kendilerine yasaklayınca bu yağları eritip sattılar ve parasını yemeye başladılar'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

15282 (3)- Cabir b. Abdillah der ki: "Mekke'nin fethediliği gün Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içkileri döktürdü, testilerini kırdırdı ve hem içki, hem de put ticaretini yasakladı."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, eşrihe 4/82 (3675) ve Tirmizi, buyu' 3/588 (1293) rivayet ettiler.

 

 

 

15283 (4)- Cabir 'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah Yahudilere lanet etsin! Hayvanların iç yağları kendilerine haram kılınınca satıp parasını yediler'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Abdilber, Temhid'de (17/403) rivayet etti.

 

 

9. Abdurrahman b. Ganın

 

15284 (1) Abdurrahman b. Ganın bildiriyor: Temim ed-Dari her yıl Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir tulum içki hediye ederdi. İçkinin haram kılındığı yıl Temim yine hediye olarak bir tulum içki getirdi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu görünce güldü ve: ''Daha sonra içkinin haram kılındığını bilmiyor musun?'' buyurdu. Temim: "Ey Allah'ın Resulü! Satıp parasından faydalanabilir miyim?" diye sorunca, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Allah Yahudilere lanet etsin! Allah'ın yemeyi kendilerine haram kıldığı sığır ve koyun iç yağlarını eritip bir fiyat biçtiler ve bu fiyata satıp parasını yemeye başladılar. Aynı şekilde içki satışından elde edilen para da haramdır! İçki de, parası da haramdır. İçki de, parası da haramdır!''

 

[Hasen]

 

Heysemi (6402) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiştir. Ravilerden olan Şehr'in hadisi hasendir. Kendisi hakkında bazı tenkider yapılmıştır."

 

 

 

15285 (2)- İbn Canın bildiriyor: "Temim ed-Dari her yıl Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir tulum içki hediye ederdi ... " Sonrasında ravi bir öncekinin aynısı aktarır ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''... Bunun üzerine yağını eritip sattılar ve parasını yemeye başladılar'' buyurduğunu bildirir.

 

[Hasen]

 

 

10. Muğire

 

15286- Urve b. el-Muğıre es-Sekafi'nin, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İçkinin satışını helal gören kişi, domuz eti yemeyi de kendine helal görsün'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud, buyu' 3/280 (3489), Darimi, eşrihe 2/155 (2102), İbn Ebi Şeybe 6/445 (1660) ve Beyhaki (6/12) rivayet ettiler.

 

 

11. Ebu Umame

 

15287 (1) Ebu Umame'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şarkıcı cariyeleri satmak veya satın almak, ticaretini yapmak ve kazançlarından yemek helal değildir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de 8/212 (7749) ve Beyhaki (6/15) rivayet ettiler.

Heysemi (5/69) ravi Ali dolayısıyla zayıf olduğunu söylemiştir.

 

 

 

15288 (2)- Ebu Umame'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Allah, beni alemlere rahmet ve hidayet olarak gönderdi. Zurna, davul ve benzeri çalgı aletleri ile Cahiliye döneminde kendilerine tapılan putları kırmamı emretti. Yüce Rabbim, izzeti üzerine şöyle yemin etti: ''Kullarımdan bir yudum dahi olsa içki içecek olan kişiye buna karşılık cehennemin kızgın sularından içireceğim. Sonrasında da onu ya (cehennemde bırakarak) cezalandırır ya da bağışlarım. İçkiyi küçük çocuğa içiren kişiye de buna karşılık cehennemin kızgın sularından içireceğim. Sonrasında da onu ya (cehennemde bırakarak) cezalandırır ya da bağışlarım. Kullarımdan biri benden çekinerek içki içmekten uzak durduğu zaman buna karşılık ona cennet şarabından içiririm.'' (Şarkıcı cariyelerin de) satılması, satın alınması, bu işin kendilerine öğretilmesi, ticareti ve kazançları helal değildir.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de 8/232 (7803) ve Beyhaki (5/69) rivayet ettiler. Heysemi (5/69) ravi Ali dolayısıyla zayıf olduğunu söylemiştir. 19947 (1)' de tekrar edecektir.

 

 

 

15289 (3)- Ebu Umame'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Şarkıcı cariyeleri satmayın, satın almayın. Onlara bu işi öğretmeyin. Onların ticaretinde hayır yoktur. Kazançları da haramdır.''

 

[Hasen]

 

 

 

15290 (4)- Ebu Umame'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Allah, beni alemlere rahmet ve hidayet olarak gönderdi. Cahiliye işlerinden olan zurna gibi çalgı aletlerini, putları, haçları kırmamı emretti. Yüce Rabbim, izzeti üzerine şöyle yemin etti: "Kullarımdan bir yudum dahi olsa içki içecek olan kişiye buna karşılık kıyamet gününde (cehennemdeki) irinden aynısını içireceğim. Sonrasında da onu ya (cehennemde bırakarak) cezalandırır ya da bağışlarım. İçkiyi küçük ve zayıf müslüman çocuğa içiren kişiye de buna karşılık kıyamet gününde (cehennemdeki) irinden aynısını içireceğim. Sonrasında da onu ya (cehennemde bırakarak) cezalandırır ya da bağışlarım. Benden çekinerek içki içmekten uzak duran kişiye de kıyamet gününde buna karşılık cennet havuzlarından içiririm.'' (Şarkıcı cariyelerin de) satılması, satın alınması, bu işin kendilerine öğretilmesi, ticareti ve kazançları helal değildir. ''

 

[Zayıf]

 

Ferec b. Padale ile Ali b. Yezid, zayıf ravilerdir.

 

 

SONRAKİ