MÜSNED-İ HANBEL

BUYU’ / ALIŞVERİŞ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

13- Gayrimenkul Satan Kişinin Parayı Aynı Alanda Kullanması

 

1. Said b. Hureys

 

15266 (2) Said b. Hureys der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in:

"Gayrimenkul satan kişi bedelini yine gayrimenkulolan bir şeyde kullanmadıkça bu bedelin bir bereketi olmaz'' buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace, zühd 2/832 (2490), Darimi 2/353 (2625) ve Taberani, M. el-Kebir'de 7/65 (5526) rivayet ettiler.

 

 

 

15267 (2)- Amr b. Hureys'in kardeşi Said b. Hureys'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ev veya başka bir gayrimenkul satan kişi bedelini yine ev veya gayrimenkulolan bir şeyde kullanmadıkça bu bedelin bir bereketi olmaz'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

2. İmran b. Husayn

 

15268- Muhammed b. Ebi'l-Melih el-Hüzeli, kabilesinden bir adamdan bildirir: Ya'la b. Süheyl, İmrin b. Husayn ile karşılaşınca İmran: "Ey Ya'la! Duyduğuma göre evini yüz bin dirheme satmışsın" dedi. Ya'la: "Evet!" karşılığını verdi. Bunun üzerine İmran şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Her kim (paraya ihtiyacı yok iken) malı tutan şeyi (yani evini) satarsa, Yüce Allah da malı telef eden bir şeyi ona musallat kılar'' buyurduğunu işittim."

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Buhari, et-Tarihu'l-kebir'de (5/437) rivayet etti.

Heysemi (6540) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup görüldüğü gibi senedinde ismi bilinmeyen biri bulunmaktadır."

 

 

3. Said b. Zeyd

 

15269- Amr b. Hureys der ki: Medine'ye geldiğimde kardeşimle mal paylaşımı yaptık. Bunun üzerine Said b. Zeyd şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Satılan bir tarla veya evin bedeli yine ev veya tarla alanında kullanılmadıkça bu bedelin bir bereketi olmaz'' buyurdu."

 

[Hasen]

 

Heysemi, Mecmau'z-Zevaid'de (4/110) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup ravilerden Kays b. er-Rebl'yi Şu'be, Sevri ve başkaları güvenilir kabul ederken İbn Main, Ahmed ve diğerleri zayıf addetmiştir."

 

 

SONRAKİ