MÜSNED-İ HANBEL

BUYU’ / ALIŞVERİŞ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

11- Satışta Kolaylık Gösterme ve Borç Ödeme ile ilgili Hususlar

 

ı. Osman b. Affan

 

15242 (1) Kureyşlilerin azatlısı Ata b. Ferruh bildiriyor: Hz. Osman bir adamdan bir tarla satın aldı. Ancak adam sattığı tarlanın parasını almakta gecikti. Adamı görünce: "Neden paranı almakta bu kadar geç kaldın?" diye sorunca, adam: "Bu satışta sen beni aldattın. Zira kimi görsem bu konuda beni kınadı" karşılığını verdi. Osman: "Bundan dolayı mı paranı şimdiye kadar almadın?" diye sorunca, adam: "Evet!" karşılığını verdi. Bunun üzerine Osman: "O zaman ya tarlanı, ya da paranı al" dedi ve şöyle devam etti: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Satıcı veya alıcı olsun, borçlu veya alacak olsun hoşgörülü olan kişiyi Allah cennete soksun'' buyurdu.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai (1/234) ve İbn Mace (2/12) rivayet ettiler.

 

 

 

15243 (2)- Osman b. Affan'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Satıcı veya alıcı olsun, borçlu veya alacak olsun hoşgörülü olan kişiyi Allah cennete soksunl! buyurmuştur.

 

[Zayıf]

 

 

 

15244 (3)- Osman b. Affan der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Borçlu veya alacak olsun, satıcı veya alıcı olsun hoşgörülü olan kişiyi Allah cennete soksun'' buyurduğunu işittim.

 

[Hasen]

 

 

 

15245 (4)- Osman b. Affan'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Satıcı veya alıcı olsun, borçlu veya alacak olsun hoşgörülü olan kişiyi Allah cennete soksun'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

2. Cabir b. Abdullah

 

15246- Cabir b. Abdullah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Sizlerden önce satarken veya satın alırken, borcu verirken veya alacağını isterken hoşgörülü olan bir kişiyi Allah bağışlamıştır.''

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi, buyu' (1320, "hasen garib"), Nesai, buyu' (3191), Hakim (2/56) ve Beyhaki (5/358) rivayet ettiler.

 

 

3. Hz. Aişe

 

15247 (1) Hz. Aişe der ki: Kadının biri Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve şöyle dedi: "Anam babam sana feda olsun! Oğlumla birlikte filan kişiden bahçesinin meyvelerini satın aldık. Ancak meyveleri toplayıp bir araya getirdiğimizde, sana ikramda bulunana yemin olsun ki yediğimizden ve bereketini umarak bir yoksula yedirdiğimizden başka bir şey çıkmadı. Adamdan aradaki farkı düşmesini istediğimizde bir şey düşmeyeceğine dair yemin etti. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç defa: ''Adam hayır işlemeyeceğine dair yemin etmiŞ'1 buyurdu. Söz konusu adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in böyle dediğini duyunca geldi ve: "Anam babam sana feda olsun! Dilersen aradaki farkı düşerim, dilersen de anaparadan istediğin kadarını düş" dedi. Resulullah da (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aradaki farkı düştü.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (5032) rivayet etti.

Heysemi (6605) der ki: "Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir. Abdurrahman b. Ebi'r-Rical hakkında bazı tenkitler yapılmıştır. Kendisi güvenilir biridir."

 

 

 

15248 (2)- Hz. Aişe anlatıyor: Kadının biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve şöyle dedi: "Anam babam sana feda olsun! Oğlumla birlikte filan kişiden bahçesinin meyvelerini satın aldık. Ancak meyveleri topladığımızda yediğimizden ve bereketini umarak bir yoksula yedirdiğimizden başka bir şey çıkmadı. Adamdan aradaki farkı düşmesini istediğimizde bir şey düşmeyeceğine dair yemin etti. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Adam hayır işlemeyeceğine dair yemin etmiş! Adam hayır işlemeyeceğine dair yemin etmiş! Adam hayır işlemeyeceğine dair yemin etmiş!'' buyurdu. Söz konusu adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in böyle dediğini duyunca geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Dilersen tüm parayı düşeyim, istersen de aradaki farkı düşeyim" dedi. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de aradaki farkı düştü.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ