MÜSNED-İ HANBEL

BUYU’ / ALIŞVERİŞ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

9- Alışverişte Doğruluk

 

1. Ebu Hureyre

 

15219- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Adamın biri birinden bir gayrimenkul satın aldı. Satın alan adam bu gayrimenkulde bir küp altın bulunca kendisinden satın aldığı adama giderek: ''Altınını aL! Zira ben senden altını değil sadece araziyi aldım'' dedi. Satan adam ise: ''Ben sana yeri içindekilerle birlikte saltım'' karşılığını verdi. Bir adamın huzurunda bu konuda davalaşınca da davayı gören adam: ''Çocuklarınız var mı?'' diye sordu. Biri oğlunun, biri de kızının olduğunu söyleyince davayı gören adam: ''O zaman oğlunu bu kızla evlendir. Çıkan altını onlara harcayın ve sadaka olarak dağıtın'' dedi.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4/174,175) ve Müslim (5/133) rivayet ettiler.

 

 

2. Urve el-Bariki

 

15220 (1) Urve el-Bariki bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana bir dinar verdi ve kendisine kurbanlık bir koyun almamı istedi. Ben bu bir dinarla iki koyun satın aldım. Koyunlardan birini bir dinara satarken diğerini Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e getirdim. Bunu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlattığımda alışverişIerimin bereketli olması için bana dua etti. Bundan dolayı (daha sonraları) arazi satın alacak olsam dahi karlı çıkıyordum."

 

Diğer tahric: Buhari (3642) ve Ebu Davud (3384) rivayet ettiler.

26801 (l)'de tekrar edecektir .

 

 

 

15221 (2)- Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

15222 (3)- Urve b. Ebi'l-Ca'd el-Bariki anlatıyor: Hayvan pazarı kurulunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana bir dinar verdi ve: ''Ey Urve! Pazara git ve bize bir koyun satın al'' buyurdu. Pazara gittiğimde sürü sahibiyle pazarlık yaptım ve bir dinara iki koyun satın aldım. Koyunları sürüp dönerken adamın biriyle karşılaştım. Koyunlardan birini bir dinara ona satmam için pazarlık yapınca birini adama sattım. Bir dinar ve bir koyunla Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldim ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bu verdiğin bir dinar, bu da istediğin koyun" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Nasıl oldu?'' diye sorunca olanları anlattım. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah sağ elinle yapacağın ticareti bereketli kılsın'' diye dua etti. Daha sonraları Küfe'nin Kunase denilen pazarına çıkardım ve eve dönmeden kırk bin dirhem kazanmış olurdum.

Ebu Lebid der ki: "Urve cariye alıp satardı."

Ahmed başka bir kanalla Urve b. Ebi'l-Ca'd el-Bariki'den aynısını bildirir.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3385), İbn Mace (2402) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (17/421) rivayet ettiler.

 

 

 

15223 (4)- Urve b. Ebi'l-Ca'd el-Bariki der ki: Hayvan pazarı kurulunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana bir dinar verdi ve: ''Ey Urve! Pazara git ve bize bir koyun satın al'' buyurdu. Pazara gittiğimde sürü sahibiyle pazarlık yaptım ve bir dinara iki koyun satın aldım. Koyunları sürüp dönerken adamın biriyle karşılaştım. Koyunlardan birini bir dinara ona satmam için pazarlık yapınca birini adama sattım. Bir dinar ve bir koyunla Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldim ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bu verdiğin bir dinar, bu da istediğin koyun" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Nasıl oldu?'' diye sorunca olanları anlattım. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah sağ elinle yapacağın ticareti bereketli kılsın'' diye dua etti. Daha sonraları Küfe'nin Kunase denilen pazarına çıkardım ve eve dönmeden kırk bin dirhem kazanmış olurdum.  Ebu Lebid der ki: "Urve cariye alıp satardı."

 

[Hasen]

 

16025 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

SONRAKİ