MÜSNED-İ HANBEL

BUYU’ / ALIŞVERİŞ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

10- Alışverişte Yalan ve Yemin

 

1. Ebu Hureyre

 

15224 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yalan yere yemin malı sattırır, ancak kazancı yok eder'' buyurmuştur. İbn Cafer rivayetinde: ''Kazancın bereketini yok eder'' ibaresi geçmiştir.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (4/266), Müslim (1/472), Ebu Davud 3/250 (3335) ve Nesai (2/213) rivayet ettiler.

 

 

 

15225 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yalan yere yemin malı sattırır, ancak kazancı (n bereketini) yok eder'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15226 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yalan yere yemin malı sattırır, ancak kazancı (n bereketini) yok eder'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

2. Abdurrahman b. Şibl

 

15227 (1) Abdurrahman b. Şibl el-Ensari: der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Tacirler günahkardır'' buyurdu. Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Allah satışı helal kılmadı mı?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ancak tacirler konuşurken yalan söyler, yemin edip günaha girerler'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Hakim, Müstedrek'te (2/6-7) rivayet etti.

Heysemi (6303) der ki: "Hadislerin tamamının ravileri güvenilir kimselerdir."

 

 

 

15228 (2)- Zeyd b. Sellam, dedesinden bildirir: Muaviye, Abdurrahman b. Şibl'e bir mektup yazdı ve Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittiği hadisleri insanlara anlatmasını istedi. Bunun üzerine Abdurrahman insanları topladı ve şöyle dedi: " ... Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Tacirler günahkardır'' buyurdu. Ashab: "Ey Allah'ın Resulü! Allah satışı helal, faizi haram kılmadı mı?" diye sorunca, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kıldı, ancak yemin edip günaha girerler'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

16086 (3)'te tekrar edecektir.

 

 

 

15229 (3)- Abdurrahman b. Şibl der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Tacirler günahkardır" buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Allah satışı helal kılmadı mı?" diye sorulunca, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kıldı, ancak tacirler konuşurken yalan söyler, yemin edip günaha girerler'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Ebu Katade

 

15230 (1) Ebu Katade der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Satış yaparken çokça yemin etmekten sakının! Zira yemin malı sattırsa da sonradan (kazancı) yok eder" buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Nesai, buyu' 7/246 (4460), Ebu Davud, buyu' 3/245 (3335) ve İbn Mace, ticaret 2/745 (2209) rivayet ettiler.

 

 

 

15231 (2)- Ebu Katade der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Satış yaparken çokça yemin etmekten sakının! Zira yemin malı sattırsa da sonradan (kazancı) yok eder" buyurduğunu işittim.

 

[Sahih]

 

 

 

15232 (3)- Ebu Katade'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Satış yaparken çokça yemin etmekten sakının! Zira yemin malı sattırsa da sonradan (kazancı) yok eder'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

4. Ebu Hureyre

 

15233- Ebu Hureyre der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Bu mıntıkada edilen ancak Allah'a ulaşmayan nice yemin vardır'' buyurduğunu işittim. Daha sonra sözkonusu mıntıka, hayvan ve köle tacirlerinin pazar kurdukları bir yer oldu.

 

[Zayıf]

 

 

SONRAKİ