MÜSNED-İ HANBEL

BUYU’ / ALIŞVERİŞ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

3- Yöneticinin Bağışını / Hibesini Almak

 

1. Ebu'd-Derda

 

15103 (1) Ebu'd-Derda der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yöneticinin yaptığı bağışı almanın hükmü sorulunca: ''İstemeden ve böylesi bir beklenti içinde olmadan Allah'ın sana verdiği rızkı alabilir, mal edinebilirsin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Hasan der ki: "Yöneticinin ayağına gitmedikten ve beklentisi içinde olmadıktan sonra yöneticinin verdiği bağışı almanda bir sakınca yoktur."

 

 

 

15104 (4)- Ebu'd-Derda der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yöneticiden bağış alma konusu sorulunca: ''İstemeden ve böylesi bir beklenti içinde olmadan Allah'ın sana verdiği rızkı yiyebilir ve mal edinebilirsin'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Hasan der ki: "Yöneticinin ayağına gitmedikten ve beklentisi içinde olmadıktan sonra yöneticinin verdiği bağışı almakta bir sakınca yoktur."

 

 

2. Hz. Aişe

 

15105- Muttalib b. Hantab bildiriyor: Abdullah b. Amir, Hz. Aişe'ye bir miktar para ve giysi gönderdi. Aişe bunları getiren elçiye: "Evladım! Ben hiç kimseden bir şey kabul etmem!" diyerek almayı kabul etmedi. Elçi çıkınca: "Adamı çağırın" dedi. Adam gelince de ona şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bana söylediği bir şeyi hatırladım. Bana: ''Ey Aişe! İstemeden sana yapılan bağışı kabul et! Zira böylesi bir bağışı Allah'ın sana ihsan ettiği bir rızıktır'' buyurmuştu."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Beyhaki, Şuabu'l-iman'da (3555) rivayet etti.

Heysemi (4554) der ki: "Hadisi, İmam Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri Sahih ricalidir. Ancak Muttalib b. Abdillah müdellistir. Aişe validemizden dinleyip dinlemediği konusu ihtilaflıdır."

9480 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ