MÜSNED-İ HANBEL

BUYU’ / ALIŞVERİŞ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

4- Ziraattan Elde Edilen Kazancın Fazileti

 

1. Suveyd b. Hubeyre

 

15106- Suveyd b. Hubeyre'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi için en hayırlı malı nesli bol bir kısrak ile aşılanmış hurmalıktır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Ahmed der ki: Ravi Ravh'a evinde: "Daha önce bunu rivayet ederken Suveyd'in 'Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim' dediğini zikretmiştin" denilince, Ravh: "Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle dediğini işittim, demiştir" karşılığını verdi.

 

Diğer tahric: Taberani, Mo el-Kebir'de 7/91 (6470), Beyhakı (10/64), Dulabi, el-Kuna'da (2/17), Kudai, Şihab'da 2/230 (1250) ve İbn Sa'd, Tabakat'inda (1/438) rivayet ettiler. Heysemi (5/258): "Ravileri güvenilirdir" demiştir.

 

 

2. Ebu Eyyub el-Ensari

 

15107- Ebu Eyyub el-Ensaü'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Kişi bir ağaç diktiği zaman ağacın verdiği ürün miktarınca Allah ona sevap yazar'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Heysemi (6266) der ki: "Hadisi, Ahmed rivayet etmiş olup ravilerden Abdullah b.

Abdilazız el-Leysl'yi Malik ve Said b. Mansur güvenilir kabul ederken bir grup alim zayıf addetmiştir. Diğer ravileri, Sahih'in ravileridir."

 

 

3. Saib b. Ballad

 

15108- HaHad b. es-Saib'in, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişinin ektiği bir ekinden kuşlar ve diğer canlılar yediği zaman Allah buna karşılık ona sadaka sevabı yazar'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Heysemi (6265) der ki: "Hadisi Taberani rivayet etmiş olup isnadı hasendir."

 

 

4. Enes b. Malik

 

15109 (1) Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kişinin ektiği bir ekinden kuşlar, insanlar veya hayvanlar yediği zaman buna karşılık ona sadaka sevabı yazılır'' buyurmuştur.

 

9751 (1)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

15110 (2)- Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ensar'dan Ümmü Mübeşşir'in hurmalığına girdi ve: "Bu ağaçları diken müslüman mı, yoksa kafir mi?'' diye sordu. "Müslüman biri" denilince de: ''Bir müslümanın ektiği bir ekinden insanlar veya hayvanlar veya kuşlar yediği zaman buna karşılık ona sadaka sevabı yazılır'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2320, 6012), Müslim (3974-5) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ