MÜSNED-İ HANBEL

BUYU’ / ALIŞVERİŞ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

2- En Temiz Kazancın Kişinin El Emeği Olması

 

1. Ebu Hureyre

 

15081- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kişinin bir yük odunu sırtına vurup satması, verip vermeyeceği belli olmayan birinden dilenmesinden daha hayırlıdır"buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2074, 2374), Müslim, zekat 2/821 (1042) ve Nesai, zekat (5/93) rivayet ettiler.

 

 

2. Rafi' b. Hadic

 

15082- Rafi' b. Hadic der ki: "Ey Allah'ın Resulü! En temiz kazanç hangisidir?" diye sorulunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişinin elinin emeğinden ve doğru bir şekilde yapılan ticaretten kazandığıdır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (4411) ve Hakim, Müstedrek'te (2/10) rivayet ettiler.

 

 

3. Ebu Burde

 

15083- Cumey' b. Umeyr, dayısından bildirir: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e en temiz kacancın ne olduğu sorulunca: ''Doğru bir şekilde yapılan ticaretten ve kişinin elinin emeğinden kazandığıdır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, M. el-Kebir'de 4/277 (441) rivayet etti. Hakim (2/10) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

4. Mikdam b. Ma'dikerib

 

15084 (1) Mikdam b. Ma'dikerib'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah katında kişinin yiyebileceği en temiz yiyecek, elinin emeğiyle elde ettiği yiyecektir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, buyu' 4/303 (2072), Beyhaki (6/127) ve Bağavi, Şerhu's-Sunne'de (8/6) rivayet ettiler.

 

 

 

15085 (2)- Mikdam b. Ma'dikerib bildiriyor: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, ellerini açmış: ''Biriniz dünyadayken elinin emeğiyle kazandığından daha hayırlı bir yiyecek yiyemez'' buyurduğunu gördüm.

 

[Sahih]

 

 

5. Ebu Hureyre

 

15086 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''En hayırlı kazanç, yerinde harcanmak üzere el emeğiyle elde edilen kazançtır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Beyhaki, Şuab'da (1236) rivayet etti.

 

 

 

15087 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''En hayırlı kazanç, yerinde harcanmak için el emeğiyle elde edilen kazançtır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

6. Hz. Aişe

 

15088 (1) Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Kişinin yediği en temiz şey, kendi kazancıdır. Kişinin çocuğu (nun malı) da onun kazancı arasındadır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 3/288 (3528), Tirmizi 3/630 (1358, "hasen sahih"), Nesai 7/241 (4449), İbn Mace 2/769 (2137) ve Darimi 2/321 (2537) rivayet ettiler. Hakim (2/46) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

 

 

 

15089 (2)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Çocuklarınız da sizin en temiz kazançlarınız arasındadır. Bundan dolayı çocuklarınızın kazancından yiyebilirsiniz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15090 (3)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Kişinin yediği en temiz şey, kendi kazancıdır. Kişinin çocuğu (nun malı) da onun kazancı arasındadır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2137) ve Nesai (7/241) rivayet ettiler .

 

 

 

15091 (4)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kişinin çocuğu kazancı, hatta en temiz kazancı arasındandır. Bundan dolayı çocuklarınızın kazancından afiyetle yiyebilirsiniz'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

15092 (5)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Kişinin yediği en temiz şey, kendi kazancıdır. Kişinin çocuğu (nun malı) da onun kazancı arasındadır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15093 (6)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kişinin çocuğu kazancı, hatta en temiz kazancı arasındandır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15094 (7)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Yiyebileceğiniz en temiz şey, kendi kazancınızdır. Çocuklarınız da kazancınız arasındadır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15095 (8)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kişinin yediği en temiz şey, kendi kazancıdır. Kişinin çocuğu (nun malı) da onun kazancı arasındadır'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15096 (9)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Çocuklarınız da sizin en temiz kazançlarınız arasındadır. Bundan dolayı çocuklarınızın kazancından yiyebilirsiniz'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15097 (10)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kişinin çocuğu kazancı, hatta en temiz kazancı arasındandır. Bundan dolayı çocuklarınızın kazancından afiyetle yiye bilirsiniz'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

15098 (11)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kişinin yediği en temiz şey kendi kazancıdır. Kişinin çocuğu(nun malı) da onun kazancı arasındadır'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

 

 

15099 (12)- ''Bir önceki hadis yanlışlıkla tekrarlandığından dolayı tarafımızdan silinmiştir.

 

 

7. Abdullah b. Amr

 

15100 (1) Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Bedevinin biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Babam malımdan alıyor" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen de, malın da babana aitsiniz. Yiyebileceğiniz en temiz şey kendi kazancınızdır. Çocuklarınızın malları da kazancınız arasındadır. Bundan dolayı bu mallardan afiyetle yiyebilirsiniz'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud 3/312 (3530) ve İbn Mace (2/24) rivayet ettiler.

22266 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

15101 (2)- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Adamın biri babasını şikayet etmek üzere Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bu adam (babam) malımdan alıyor" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen de, malın da babana aitsiniz'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

 

 

15102 (3)- Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden bildiriyor: Bedevinin biri Hz. Nebi'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geldi ve: "Malım ve bir babam var. Ancak babam malımdan almak istiyor" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sen de malın da babana aitsiniz. Çocuklarınız en temiz kazançlarınız arasındadır. Bundan dolayı çocuklarınızın kazancından yiyebilirsiniz'' karşılığını verdi.

 

[Sahih]

 

Abdullah b. Ahmed der ki: "Bana bildirilene göre Habıb el-Muallim'e Habıb b. Ebi Bakiyye denilmektedir."

 

 

SONRAKİ