MÜSNED-İ HANBEL

ZİKİRLER VE DUALAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

91- "Allahım! Beni Bağışla" Duası

FARKLI HADİSLER, FARKLI DUALAR

 

1. Ebu Hureyre

 

14855 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle dua ederdi: "Allahım! Şimdiye kadar yaptığım, bundan sonra yapacağım, gizlediğim ve açığa vurduğum, ölçüsüz bir şekilde işlediğim ve benden daha iyi bildiğin günahlarımı affet! Öne geçiren de, geride bırakan da Sensin. Senden başka ilah yoktur. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (673) rivayet etti.

Heysemi (10/172) Ahmed'in ravilerinden Mesudi'nin güvenilir, ancak sonradan ezberinin bozulmuş olduğunu ) ,öyl,di.

 

 

 

14856 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in dualarından biri de şuydu: "Allahım, Şimdiye kadar yaptığım, bundan sonra yapacağım, gizlediğim ve açığa vurduğum, ölçüsüz bir şekilde işlediğim ve benden daha iyi bildiğin günahlarımı affet! Öne geçiren de, geride bırakan da Sensin. Senden başka ilah yoktur.''

 

[Sahih]

 

 

 

14857 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in dualarından biri de şuydu: "Allahım, Şimdiye kadar yaptığım, bundan sonra yapacağım, gizlediğim ve açığa vurduğum, ölçüsüz bir şekilde işlediğim ve benden daha iyi bildiğin günahlarımı affet; Öne geçiren de, geride bırakan da Sensin. Senden başka ilah yoktur.''

 

[Sahih]

 

 

 

14858 (4)- Ebu Hureyre der ki: Duanın kabule en şayan olanı kişinin şöyle demesidir: "Allahım! Sen Benim Rabbimsin, ben Senin kulunum. Nefsime zulmettim ve günahımı itiraf ettim. Ey Rabbim! Sen benim Rabbimsin. Günahları Senden başka kimse bağışlayamaz."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari. el-Edebu'l-müfred (667) rivayet etti.

 

 

 

14859 (5)- Bu hadis başka bir kanalla, Ebu Hureyre'den nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

2. İmran b. Husayn

 

14860 (1) İmran b. Husayn der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çoğu zaman şu şekilde dua ederdi: "Allahım! Yanlışlıkla yaptığım ve kasten yaptığım, gizlice yaptığım ve açıktan yaptığım, bilmeden yaptığım ve bilerek yaptığım günahlarımı affet."

 

[Sahih]

 

Heysemi (17356) der ki: "Ahmed ve Bezzar rivayet ettiler. Taberani buna benzer bir rivayette bulundu. Avn el-Ukayli dışındaki ravileri Sahihin ravileridir. O da güvenilirdir."

 

 

 

14861 (2)- Rib'i b. Hiraş, İmdın b. Husayn veya başkasından bildiriyor:

Husayn veya Hasin, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gidip: "Ey Muhammed! Abdulmuttalib, kavmine senden daha iyi davranırdı. Onlara, ciğer ve devenin hörgüç kısmını ikram ederdi. Sen ise onları boğazlıyorsun." Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ona bazı şeyler söyledikten sonra, Husayn: "Ne dememi emredersin?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Beni, nefsimin şerrinden koru ve doğru yolu bulmam için bana azim ver'' demesini emretti.

Husayn gidip Müslüman oldu ve gelip: "Sana geldiğimde, bana: ''Allahım! Beni, nefsimin şerrinden koru ve doğru yolu bulmam için bana azim ver'' dememi söyledin. Şimdi ne diyeyim?" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Gizli ve açık işlediğim günahları, hatalarımı ve kasıtlı işlediğim günahları, bilerek veya bilmeden yaptıklarımı affet'' de’’ buyurdu .

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (602 (2431) ve Hakim (1/510 "sahih") rivayet ettiler.

Heysemi (10/181) ravilerinin Sahih'in ravileri olduğunu söyledi.

 

 

3. Ebu Musa el-Eş'ari

 

14862 (1) Ebu Musa der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu duaları yapardı: ''Allahım! Hata ve kasıtlı olarak yaptığımı haddimi aşarak işlediğim, benden daha iyi bildiğin bütün günahlarımı affet. Allahım! Ciddi ve şaka yollu yaptıklarımı, hatayla ve bilerek yaptıklarımı bağışla. Bütün bu kusurların bende bulunduğunu itiraf ederim. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (689) ve Müslim (8/80-1) rivayet ettiler.

 

 

 

14863 (2)- Ebu Musa der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şu duayı yaptığını işittim: 'Allahım! Şimdiye kadar yaptığım, bundan sonra yapacağımı gizlediğim ve açığa vurduğum, günahlarımı affet! Öne geçiren de, geride bırakan da Sensin. Senin her şeye gücün yeter. ''

 

Heysemi (10/209) İbn Bureyde'nin, hadisi kimden naklettiğini söylemediğini, bu sebeple senedinin kopuk olduğunu söyledi. Hakim (1/511 "Sahih") rivayet etti.

 

 

4. Osman b. Ebi'l-As

 

14864 (1) Osman b. Ebi'l-As ve Kays kabilesinden bir kadın bildiriyor: Bunlardan biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Allahım! Günahımı, kasıtlı ve hataen işlediklerimi affet" buyurduğunu söylerken, diğeri: "Allahım! Beni, işlerimin doğrusuna yöneltmeni diler, nefsimin şerrinden Sana sığınırım" buyurduğunu söyledi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Hibban (901) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (8369) rivayet ettiler.

 

 

 

14865 (2)- Osman b. Ebi'l-As ve Kays kabilesinden bir kadın bildiriyor: Bunlardan biri Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Allahım! Günahımı, bilerek ve yanılarak işlediklerimi affet'' buyurduğunu söylerken, diğeri: ''Allahım, Beni, işlerimin doğrusuna yöneltmeni diler, nefsimin şerrinden Sana sığınırım'' buyurduğunu söyledi.

 

[Sahih]

 

 

5. Abdullah b. Ömer

 

14866- İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında otururken yüz defa istiğfar ettikten sonra: ''Allahım, Beni bağışla, merhamet et ve tövbemi kabul et. Sen tövbeleri kabul eden ve merhametli olansın -veyatövbeleri kabul eden ve bağışlayıcısın'' dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, el-Edebu'l-müfred'de (627) ve Nesai, Amelu yevm vel-leyle'de (459) rivayet ettiler.

14479 (l)'de tekrar etmştir.

 

 

6. Abdullah b. Amr

 

14867- Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle dua ederdi: "Allahım, Günahlarımızı, zulmümüzü, şakamızı, ciddiliğimizi ve kasden yaptığımızı, bizde bulunan bütün bunları bağışla.''

 

[Hasen]

 

Heysemi (10/172),  Ahmed'in senedinin hasen olduğunu söyledi.

 

 

SONRAKİ