MÜSNED-İ HANBEL

ZİKİRLER VE DUALAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

92- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in "Allahım! Beni. .. Yap / Eyle" Diye Dua Etmesi

 

1. Hz. Aişe

 

14868 (1) Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Beni, iyilik yapınca sevinenı kötülük yapınca istiğfar edenlerden eyle'' derdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric:  İbn Mace, edeb 2/1255 (3820), Tayalisi (215/1533), Taberani, Dua 3/1454 (1401) ve Beyhaki, Şuab 5/371 (6992) rivayet ettiler.

 

 

 

14869 (2)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Beni, iyilik yapınca sevinenı kötülük yapınca is tiğfar edenlerden eyle'' derdi.

 

[Hasen]

 

 

 

14870 (3)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Beni, iyilik yapınca sevinenı kötülük yapınca is tiğfar edenlerden eyle'' derdi.

 

[Sahih]

 

 

 

14871 (4)- Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allahım! Beni, iyilik yapınca sevinen, kötülük yapınca istiğfar edenlerden eyle'' derdi.

 

[Hasen]

 

 

1. Ebu Hureyre

 

14872 (1) Ebu Hureyre der ki: Hz. Nebi'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) duyduğum şu duaları hayatım boyunca terk etmem. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Allahım! Beni, Sana çok şükredenlerden, fazla zikredenlerden, nasihatine uyanlardan ve vasiyetine sahip çıkanlardan eyle'' diye dua ettiğini işittim.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (10/172) Ahmed'in ravilerinden tanımadığı kişiler olduğunu söyledi.

 

 

 

14873 (2)- Ebu Hureyre der ki: Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğrendiğim: "Allahım! Beni, Sana çok şükredenlerden, fazla zikredenlerden, nasihatine tabi olanlardan ve vasiyetine sahip çıkanlardan eyle'' duasını hiç terk etmem.

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Tirmizi 5/67 (3676 "ğarib") ve Tayalisi 1/256 (1274) rivayet ettiler.

 

 

2. Abdu'l-Kays'tan Bir Grup

 

14874- Abdu'l-Kays'tan bir grup, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle dediğini duyduklarını naklederler: ''Allahım! Bizi, seçilmiş, işaretlenmiş ve kabul edilmiş gruptan olan kullarından yap.'' Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ey Allah'ın Resulü! Seçilmiş kullar ne demektir?" diye sorduklarında, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Allah'ın salih kullarıdır'' buyurdu. Onlar:

"İşaretlenmiş kullar nedir?" diye sorunca ise: lA bdest uzuvları (abdest almalarından dolayı) beyazlaşan kişiler'' karşılığını verdi. Onlar: "Kabul edilmiş grup kimdir?" diye sorunca ise, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Bu Ümmetten, Resulleriyle beraber Rablerine giden kişilerdir'' buyurdu.

 

[Zayıf]

 

Heysemi (10/174) Ahmed'in ravilerinden tanımadığı kişilerin olduğunu söyledi.

 

 

SONRAKİ