MÜSNED-İ HANBEL

SULH VE KOMŞU HAKKI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

6- Ortaklık

 

1. Zeyd b. Erkam

 

16019- Ebu'l-Minhal bildiriyor: Zeyd b. Erkam ile Bera b. Azib ortaktı ve bir kısmı peşin, bir kısmı veresiye olmak üzere gümüş satın aldılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bundan haberdar olunca, peşin alınanın caiz olduğunu, veresiye alınanın ise geri verilmesi gerektiğini söyledi.

 

[Sahih]

 

15775 (5)'te tekrar etmiştir.

 

 

2. Ruveyfi' b. Sabit

 

16020 (1) Şeyban b. Umeyye'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber gazveye katılan Ruveyfi b. Sabit dedi ki: (Savaşa katılmak isteyip bineği olmayan) ganimetin yarısı karşılığında bir deve alıyordu. Hatta (ganimeti öyle paylaşırlardı ki) kendisine ganimetten payalarak düşen okun çubuğu kendisinin olur; okun tüyü ve uç kısımdaki demiri din kardeşinin olurdu."

 

[Zayıf]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (36) rivayet etti.

 

 

 

16021 (2)- Şiyeym b. Beytan der ki: Mesleme b. Muhalled Mısır'ın sahil kesimlerindeyken, Ruveyfi' b. Sabit el-Ensari'yi görevlendirdi. Onunla beraber Şerik denilen yerden Kevm el-Alkam'a veya Kevm el-Alkam'dan Şerik'e gittik. Ruveyfi' b. Sabit dedi ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında cihaddan elde edeceği ganimetin yarısını ona vermek ve yarısının da kendisinin olmak şartıyla bir din kardeşinin devesini isterse alıp cihada giderdi. Hatta (ganimeti öyle paylaşırIardı ki) kendisine ganimetten payolarak düşen okun çubuğu kendisinin olur; okun tüyü ve uç kısımdaki demiri din kardeşinin olurdu."

 

[Zayıf]

 

 

 

16022 (3)- Şeyban b. Umeyye'nin bildirdiğine göre Ruveyfi' b. Sabit şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında (savaşa katılmak isteyip bineği olmayan) ganimetin yarısı karşılığında din kardeşinden bir deve alıyordu. Hatta (ganimeti öyle paylaşırlardı ki) ganimetten payolarak düşen okun tüyü ve uç kısımdaki demirini biri, çubuğunu da diğeri alıyordu."

 

 

SONRAKİ