MÜSNED-İ HANBEL

VEKALET

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

1- Vekalet Vermenin Caiz Olduğu Durumlar

 

1. Ebu Musa

 

16023- Ebu Musa'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kendisine güvenilen ve harcamaya yetkili kılınan kimse, harcaması emredilen şeyleri gönül hoşluğu ile emr olunan kimseye eksiksiz verirse sevap bakımından sadaka veren iki kimseden biridir.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, icare (3/115), Müslim, zekat (2/710), Ebu Davud 2/315 (1684), İbn Ebi Şeybe (3/216) ve Beyhaki (4/192) rivayet ettiler.

 

 

2. Hz. Ali

 

16024 (2) Hz. Ali bildiriyor: "Nebiimiz (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurbanlıkların başında durmamı, bu kurbanların etlerini, derilerini ve palanlarını da sadaka olarak dağıtmamı emretti. Ayrıca bunları kesen kişiye de ücret olarak onlardan (et, deri ve palanlarından) bir şey vermememi söyledi."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (1707,2299,1716-8) ve Müslim (3159) rivayet ettiler.

12415 (2)'de tekrar etmiştir.

 

 

2- Bir Şeyi Satın Almak için Vekalet Verilenin O Parayla Daha Fazla Şeyi Alması ve Fazlasında Tasarrufta Bulunması

 

1. Urve b. Ebi'l-Ca'd

 

16025- Urve b. Ebi'l-Ca'd el-Ba.riki anlatıyor: Hayvan pazarı kurulunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana bir dinar verdi ve: "Ey Urve! Pazara git ve bize bir koyun satın al'' buyurdu. Pazara gittiğimde sürü sahibiyle pazarlık yaptım ve bir dinara (altına) iki koyun satın aldım. Koyunları sürüp dönerken adamın biriyle karşılaştım. Koyunlardan birinin bir dinara ona satmam için pazarlık yapınca birini adama sattım. Bir dinar ve bir koyunla Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldim ve: "Ey Allah'ın Resulü! Bu verdiğin bir dinar, bu da istediğin koyun" dedim. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Nasıloldu?" diye sorunca olanları anlattım. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''AIlah sağ elinle yapacağın ticareti bereketli kılsın'' diye dua etti. Daha sonraları Kufe'nin Kunase denilen pazarına çıkardım ve eve dönmeden kırk bin dirhem kazanmış olurdum.

 

[Hasen]

 

15223 (4)'te geçmiştir.

 

 

3- Tasaddukta Bulunmak üzere Vekalet Verilen Kişinin, Bu Malı Vekalet Verenin Oğluna Vermesi

 

1. Ma'n b. Yezid

 

16026- Ma'n b. Yezid der ki: Babam ve dedemle beraber Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e biat ettik. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benim için dünürlük de yapıp berıi evlendirmişti. Ben ona şöyle bir dava götürmüştüm: Babam Yezid, zekat olarak birkaç dinar çıkarıp Mescid'deki bir adamın yanında bırakmıştı. (Bu adam dinarları bana vermişti). Ben de bu paraları alıp babamın yanına gelince: "Vallahi, onları sana (vermeyi) istememiştim" dedi. Bunun üzerine bu davayı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e götürdüğümde, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Ey Yezid! Sana niyetinin sevabı vardır. Ey Main! aldığın da senindir'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, zekat (2/138) ve Darimi 1/472 (1638) rivayet ettiler.

 

 

SONRAKİ