MÜSNED-İ HANBEL

SULH VE KOMŞU HAKKI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

4- Birine Ait Bir Ağacın Dallarının, Başkasının Mülküne Sarkması

 

1. Mekhul

 

16017- Mekhül'un bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Kişi, dalları mülküne sarkan ağacı (n kendine sarkan dallarını) kesmek veya meyvesini yemek arasında muhayyerdir.''

 

[Zayıf]

 

 

5- Yoldan Geçenlere Zarar Vermemek Şartıyla Damlardaki Su Oluklarını Yola Çevirmek

 

1. Hz. Abbas

 

16018- Abdullah'ın kardeşi Ubeydullah b. Abbas b. Abdilmuttalib der ki: Ömer b. el-Hattab'ın yolu üzerinde, Abbas'a ait bir oluk vardı. Hz. Ömer Cuma günü elbiselerini giydi. O gün Hz. Abbas'a ait iki yavru hayvan kesilmişti. Hz. Ömer oluğun altından geçerken, hayvanların akan kanının üzerine su döküldü ve bu kan Hz. Ömer'in üzerine isabet etti. Hz. Ömer oluğun sökülmesini emredip geri döndü ve elbiselerini değiştirdi, sonra gelip halka namaz kıldırdı. Hz. Abbas, Hz. Ömer'in yanına gidip: "Vallahi, orası Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bizzat oluğu yerleştirdiği yerdi" deyince, Hz. Ömer: "Senden, sırtıma çıkıp oluğu, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in koyduğu yere tekrar koymanı istiyorum" dedi. Hz. Abbas ta Hz. Ömer'in dediğini yaptı.

 

[Hasen]

 

Heysemi (7070) der ki: "Hadisi, Ahmed rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir. Ancak Hişam b. Sa'd, Ubeydullah b. Abbas'tan hadis işitmemiştir. Allah en doğrusunu bilir."

 

 

SONRAKİ