MÜSNED-İ HANBEL

SULH VE KOMŞU HAKKI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

3- Direği Komşunun Duvarına Koymak ve Yol Hakkı ile ilgili Hususlar

 

1. Ebu Hureyre

 

15996 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Hiç kimse duvarına, komşusunun direğini(n ucunu) koymasına engel olmasın'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (5627) rivayet etti.

 

 

 

15997 (2)- A'rec bildiriyor: Ebu Hureyre, Hz. Nebi'in {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Komşunuz direğinin (kirişinin) ucunu sizin duvara koyması için izin istediği zaman buna engelolmayın'' buyurduğunu söyleyince onu dinleyenler başlarını önlerine eğdiler. Bunun üzerine Ebu Hureyre: "Bakıyorum da hoşunuza gitmedi! Vallahi bu hükmü görmezden gelemeyeceğiniz bir şekilde her yerde söyleyeceğim" dedi.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Malik, Muvatta'da (s. 745) Buhari (2463), Müslim (4137-8) ve Ebu Davud 3/351 (3634), Tirmizi 2/285) ve İbn Mace (2/30) rivayet ettiler.

 

 

 

15998 (3)- Abdurrahman b. Hürmüz (el-A'rec) bildiriyor: Ebu Hureyre: "Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem}: ''Komşunuz direğinin ucunu sizin duvara koyması için izin istediği zaman buna engel olmayın'' buyurdu" dedi ve (dinleyenlerin başlarını önlerine eğdiğini görünce) şöyle devam etti: "Bakıyorum da hoşunuza gitmedi! Vallahi bu hükmü görmezden gelemeyeceğiniz bir şekilde her yerde söyleyeceğim."

 

[Sahih]

 

 

 

15999 (4)- Ebu Hureyre bildiriyor: "Resulullah {Sallallahu aleyhi ve Sellem} kişinin ayakta su içmesini, tulumun ağzından içmesini yasakladı. Bunun yanında kişinin, duvarına, komşusunun direğinin (kirişinin) ucunu koymasına engel olmasını da yasakladı."

 

Diğer tahric: Buhari (5627-8) ve İbn Mace (3420) rivayet ettiler.

18876 (5)'te tekrar edecektir.

 

 

 

16000 (5)- Abdurrahman b. Hürmüz el-A'rec'in bildirdiğine göre Ebu Hureyre: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Komşunuz duvarınıza direğinin (kirişinin) ucunu koymak isterse ona engelolmayınız'' buyurdu" dedikten sonra şöyle devam etti: "Neden sizi bundan (bu sünnetten) yüz çevirmiş olarak görüyorum. Vallahi ben bu sorumluluğu (söylemekle üzerimden atıp) omuzlarınıza Yükledim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, mezalim (2/869) ve Müslim, müsakat 3/1230 (1609) rivayet ettiler.

 

 

 

16001 (6)- Bu hadis başka bir kanalla A'rec'den nakledilmiştir.

 

[Sahih]

 

 

 

16002 (6)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Komşunuzunl duvarınıza direğinin ucunu koymasına engelolmayınız'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

16003 (7)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Komşunuz, duvarınıza direğinin ucunu koymak isterse ona engel olmayınız'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

2. Mucemmi' b. Yezid

 

16004 (1) İkrime b. Seleme b. Rabia bildiriyor: Muğire'nin oğullarından iki kardeş (aralarındaki anlaşmazlığı çözmek için) Mucemmi' b. Yezid elEnsari'nin yanına vardılar. Mucemmi': "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, komşunun komşusunun direğini duvarına koymasına engelolmamasını emrettiğini duyduğuma şahitlik ederim" dedi. Bunun üzerine yemin eden kardeş: "Kardeşim! Senin lehinde hüküm verileceğini anladım. Ben de direğinin (kirişinin) ucunu benim duvarıma koymana İzin vermeyeceğime dair yemin ettim. Sen, duvarımın yanına bir direk koy (ve direğini o direğe daya ki yeminim bozulmasın)" dedi. Adamın kardeşi de bir direk koyup direğinin ucunu onun üzerine dayadı. İbn Cüreyc der ki: Amr (b. Dinar): "Bu sırada ben bu durumu izliyordum" dedi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2336) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (19/1086-7) rivayet ettiler.

 

 

 

16005 (2)- İkrime b. Seleme b. Rabia bildiriyor: Muğire'nin oğullarından iki kardeşten biri, kardeşinin, duvarına direğini koymasına izin vermeyeceğine dair bir köle azad etmek üzere yemin etti. Birçok kişiyle olan Mucemmi' b. Yezid el-Ensari'nin yanına vardılar. Oradakiler: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, komşunun, komşusunun direğinin ucunu duvarına koymasına engelolmamasını emrettiğini duyduğumuza şahitlik ederiz" deyince, yemirı eden: "Kardeşim! Senin lehinde hüküm verileceğini anladım. Ben de direğinin ucunu benim duvarıma koymana izin vermeyeceğime dair yemin ettim. Sen, duvarımın yanına bir direk dik (ve kendi direğini o direğe daya ki yemirıim bozulmasın)" dedi. Adamın kardeşi de bir direk dikip direğinin ucunu onun üzerine dayadı. İbn Cüreyc ekledi: Amr: "Bu sırada ben de bu durumu izliyordum" dedi.

 

[Hasen]

 

 

3. İbn Abbas

 

16006 (1) İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Komşunuzun, duvarınıza direğinin ucunu koymasına engelolmayınız'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2337, 2341) rivayet etti.

 

 

 

16007 (2)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Zarar vermek ve zarara zararla karşılık vermek yoktur. Kişinin, direğinin ucunu komşusunun duvarına koyma hakkı vardır. İnsanların gelip geçtiği yolun genişliği ise yedi arşındır'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2/30-31) rivayet etti.

 

 

 

16008 (3)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Yol konusunda ihtilafa düşerseniz, yedi arşın genişliğinde yol bırakınızı sonra bina yapınız. Kişiye komşusu direğinin ucunu duvarına koymak istediğini söylerse ona izin versin.''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2339) rivayet etti.

 

 

 

16009 (4)- İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Yol konusunda ihtilafa düşerseniz, onu yedi arşın genişliğinde yapınız. Bina yapan kişi de direğini komşusunun duvarına dayasın.''

 

[Sahih]

 

 

4. Ebu Hurayra

 

16010 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ;;İki kişi yol konusunda ihtilafa düşerse; aralarında yedi arşın yol bırakılır" buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (1/474) ve İbn Hibban (5067) rivayet ettiler.

 

 

 

16011 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yol (un genişliği) konusunda ihtilafa düşerseniz; genişliğini yedi arşın yapınız"buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3633), İbn Mace (2338), Tirmizi (1356), Tayalisi 1/275 (1387) ve İbn Ebi Şeybe 7/255 (3075) rivayet ettiler.

 

 

 

16012 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yol (un genişliği) konusunda ihtilafa düşerseniz; genişliğini yedi arşın yapınız"buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (1355) ve İbn Mace (2338) rivayet ettiler.

 

 

 

16013 (4)- Ebu Hureyre der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yol konusunda ihtilafa düşen kişilerle ilgili olarak, yolun genişliğinin yedi arşın olmasına hükmetti.,

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2473) rivayet etti.

 

 

 

16014 (5)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Yol (un genişliğini) yedi arşın yapınız'' buyurduo

 

[Sahih]

 

 

5. Ubade b. es-Samit

 

16015- Ubade b. es-Samit der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolda eyler arasında bulunan, daha sonra sahipleri tarafından üzerine bina yapılmak istenen arazide, yol için yedi arşın boşluk bırakılmasına hükmetti," Ravi der ki: "O yola ortak alan adı verilirdi."

 

[Hasen]

 

 

6. Muaz b. Enes

 

16016- Sehl b. Muaz el-Cüheni'nin bildirdiğine göre babası şöyle dedi: "Abdullah b. Abdilmelik ile beraber Bizans diyarında Sinan kalesindeydik. Askerler evleri daraltıp yolu kesince Muaz şöyle dedi: "Ey insanlar! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber falan gazvedeyken askerler yolu daralttılar. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) askerler arasında: ''Kim bir evi daraltırsa ya da bir yolu keserse onun için cihad(dan nasip) yoktur'' diye bağıracak bir dellal gönderdi."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (2629-30) rivayet etti.

 

 

SONRAKİ