MÜSNED-İ HANBEL

BORÇ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

15- İflas Eden Kişi ile ilgili Hususlar

 

1. Ebu Hureyre (r.a.)

 

15969 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İflas eden kişinin yanında malının bizzat kendisini bulan alacaklı, o malda diğer alacaklılardan daha fazla hak sahibidir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Bu kanalla: Malik (421), Buhari (2402), Müslim (3989-91), Ebu Davud (3519), İbn Mace (2358), Tirmizi (1262) ve Nesai (7/311) rivayet ettiler.

 

 

 

15970 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İflas eden kişinin yanında malının bizzat kendisini bulan alacaklı, o malı almada herkesten daha fazla hak sahibidir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15971 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İflas eden kişinin yanında malının bizzat kendisini bulan alacaklı, o malı almada herkesten daha fazla hak sahibidir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15972 (4)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İflas eden kişinin yanında malının bizzat kendisini bulan alacaklı, o malda diğer alacaklılardan daha fazla hak sahibidir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15973 (5)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İflas eden kişinin yanında malının bizzat kendisini bulan alacaklı, o malı almada herkesten daha fazla hak sahibidir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, müsakat (23, 25), Abdurrezzak (15162) ve Darakutni (3/30, 4/229) rivayet ettiler.

 

 

 

15974 (6)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi iflas ettiği zaman alacaklı bizzat malını yanında bulsa, o malı almada diğer alacaklılardan daha çok hak sahibidir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15975 (7)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre ResululIah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi borçlu iken iflas ettiği zaman alacaklı bizzat malını yanında bulsa, o malı almada diğer alacaklılardan daha çok hak sahibidir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim, müsakat 3/1194 (1559) rivayet etti.

 

 

 

15976 (8)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi iflas ettiği zaman alacaklı bizzat malını yanında bulursa o malı almada (diğer alacaklılardan) daha fazla hak sahibidir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15977 (9)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi iflas ettiği zaman alacaklı bizzat malını yanında bulursa o malı almada (diğer alacaklılardan) daha fazla hak sahibidir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15978 (10)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İflas eden kişinin yanında bizzat kendi malını bulanı bu malda (diğer alacaklılardan) daha çok hak sahibidir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15979 (11)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İflas eden kişinin yanında bizzat kendi malını bulanı bu malda diğer alacaklılardan daha çok hak sahibidir'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15980 (12)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi borçlu iken iflas ettiği zaman alacaklı bizzat malını yanında bulsa, o malı almada diğer alacaklılardan daha çok hak sahibidir'' buyurmuştur.

 

 

 

15981 (13)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişi iflas eden kişinin yanında bizzat kendi malını bulduğunda, şayet iflas eden kişi hiç ödeme yapmamışsa bu malda diğer alacaklılardan daha çok hak sahibidir'' buyurmuştur.

 

 

 

2. Semure

 

15982- Semure'nin bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İflas eden kişinin yanında bizzat kendi malını bulanı bu malda (diğer alacaklılardan) daha çok hak sahibidir'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (6896) rivayet etti.

 

 

16- Kişinin Malda Tasarruf Yetkisini Elinden Alma

 

1. Semure

 

15983- Enes bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında aklında noksanlık bulunan, ama alışveriş de yapan bir adam vardı. Adamın ailesi Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip: "Ey Allah'ın Resulü! Filan kişinin alışveriş yapma hakkını elinden al. Zira aklında noksanlık var" dediklerinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamı çağırdı ve artık alışveriş yapmamasını söyledi. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Alışveriş yapmadan duramam" deyince, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Alışveriş yapmadan duramıyorsan o zaman alışverişIerinde ''AI paranı, ver malımı, ama aldatma yok'' de’’ buyurdu.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3501) ve Tirmizi (1250) rivayet ettiler.

15610 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ