MÜSNED-İ HANBEL

BORÇ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

17- Rüşdün isbatı ve Buiuğun Alametleri

 

1. İbn Abbas

 

15984- Yezid b. Hürmüz der ki: Necde b. Amir, İbn Abbas'a mektup yazarak bazı konuları sordu. İbn Abbas bu mektubu okurken ve cevabını yazarken yanında hazır bulunmuştum. İbn Abbas: "Vallahi eğer onu bir kötülüğe düşmekten geri çevirecek olmasaydım ona cevap yazmaz, muhatap almazdım" dedi ve sorduğu sorulara karşılık şöyle bir cevap yazdı: "Bana Allah'ın zikrettiği ve ganimetten (humstan) pay verdiği yakınların (Zul-Kurba) kimler olduğunu sormuşsun. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bu yakınlarının kendimiz olduğunu düşünürdük. Ancak kavmimiz bunu kabul etmedi."

Necde yetimler konusunda: "Yetim olan kişinin bu yetimliği ne zaman biter?" diye sormuştu. İbn Abbas buna: "Evlenecek yaşa gelir, artık aklı başında olduğu görülürse yetimliği biter ve malı kendisine verilir" cevabını yazdı.

Necde: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) savaşta müşriklerin çocuklarını öldürür müydü?" diye sormuştu. İbn Abbas buna: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) savaşta çocukları öldürmezdi. Hızır gibi, çocuğun gelecekteki durumu hakkında bildiğinden dolayı onu öldürmesi gibi bir şey bilmiyorsan sen de öldürme" cevabını yazdı.

 

Necde: "Savaşa katılan kadın ve köleler için ganimetten belirli bir pay verilir miydi?" diye sormuştu. İbn Abbas: "Ganimetten onlara da bir şeyler verilirdi, ancak belirli bir payayrılmış değildir" cevabını yazdı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Müslim (2/77, 78) rivayet etti.

13300 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

2. Ali b. Ebi Talib

 

15985- Hasan bildiriyor: Ömer b. el-Hattab deli bir kadını recmetmek isteyince, Hz. Ali ona: "Onu recmedemezsin! Zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Uyanıncaya kadar uyuyan kişiden; ihtilam olana kadar çocuktan ve aklı geri yerine gelene kadar deliden olmak üzere üç kişiden sorumluluk kaldırılmıştır'' buyurduğunu işittim" deyince, Ömer onu cezalandırmaktan vazgeçti.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi (1423) ve Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de (7306) rivayet ettiler.

2954 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

3. Atiyye el-Kurazi

 

15986- Atiyye el-Kurazı der ki: "Kurayza oğulları ile yapılan savaş sonrası Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sunulduk. (Kasık kılları) çıkanlar öldürülüyor, çıkmayanlar ise bırakılıyordu. Ben de (kasık kılları) çıkmayanlardan olduğum için bırakıldım."

 

Diğer tahric: Ebu Davud (4404-5), İbn Mace (2541-2), Tirmizi (1584) ve Nesai (6/155) rivayet ettiler.

25301 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

4. İbn Ömer

 

15987- İbn Ömer bildiriyor: "Uhud savaşı öncesi (savaşa katılacaklar arasında) ben de sunuldum. Ancak henüz on dört yaşımda olduğum için kabul edilmedim. Hendek savaşı öncesi on beş yaşımdayken bir daha sunulduğumda kabul edildim."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2664), Müslim (1868), Ebu Davud (2957, 4406) ve Tirmizi (2/288, "hasen Sahih") rivayet ettiler.

 

 

5. Hz. Aişe

 

15988 (1) Muhammed (b. Sirin) bildiriyor: Hz. Aişe, Talhatu'tTalahat'ın annesi Safiyye'nin yanında misafir olduğunda kızlarından bazılarının başörtüsü olmadan namaz kıldıklarını gördü. Safiyye'ye şöyle dedi: "Kızlar baş örtüsü olmadan namaz kılamazlar. Zamanında benim himayemde olan bir kız vardı. Bir ara Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma girdiğinde üstlüğünü üzerime attı ve: ''Bunu ikiye böl ve birini yanındaki bu kıza, diğerini ümmü Seleme'nin himayesinde olan kıza örtü yapın. Gördüğüm kadarıyla bu kız -veya- her iki kız da hayız görüyor'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2664), Müslim (1868), Ebu Davud (2957, 4406) ve Tirmizi (2/288, "hasen Sahih") rivayet ettiler. Ebu Davud, salat 1/173 (642) rivayet etti.

3895 (5)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

15989 (2)- Muhammed (b. Sirin) bildiriyor: Hz. Aişe, Talhatu'tTalahat'ın annesi Safiyye'nin yanında misafir olduğunda kızlarının başörtüsü olmadan namaz kıldıklarını gördü. Safiyye'ye: "Sanırım kızların hayız görmeye başladı" deyince, Safiyye: "Evet!" karşılığını verdi. Bunun üzerine Aişe şöyle dedi "Hayız görecek olan kızlar başörtüsü olmadan namaz kılamazlar. Zamanında benim himayemde olan bir kız vardı. Bir ara Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma girdiğinde üstlüğünü üzerime attı ve: ''Bunu ikiye böl ve birinin yanındaki bu kıza, diğerini ümmü Seleme'nin himayesinde olan kıza örtü yapın. Gördüğüm kadarıyla bu kız -veya- her iki kız da hayız görüyor'' buyurdu."

 

[Sahih]

 

3896 (6)'da tekrar etmiştir.

 

 

SONRAKİ