MÜSNED-İ HANBEL

BABLAR    KONULAR    NUMARALAR

BORÇ

<< 2160 >>

10- Borca Yapılan Şatlşlarda Rehin Bırakmak

 

1. Hz. Aişe

 

15936 (1) Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bir Yahudiden borca yiyecek aldı ve ona zırhını rehin olarak bıraktı"

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, buyu' 4/302 (2068), Müslim, müsakat 3/1226 (1603), Tirmizi, buyu' 3/519 (1214, "hasen sahih"), Nesai, buyu' 7/288 (4610) ve İbn Mace, buyu' 2/815 (2439) rivayet ettiler.

 

 

 

15937 (2)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bir Yahudiden (borca) yiyecek aldı ve ona zırhını rehin olarak bıraktı."

 

[Sahih]

 

 

 

15938 (3)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zırhını bir Yahudinin yanında rehin olarak bıraktı ve buna karşılık ondan (borca) yiyecek aldı."

 

[Sahih]

 

 

 

15939 (4)- Hz. Aişe der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiği zaman zırhı, almış olduğu otuz sa' arpa karşılığında rehin bırakılmıştı."

 

[Sahih]

 

 

2. Esma binti Yezid

 

15940 (1) Esma der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiği zaman zırhı (borca aldığı yiyecek karşılığında) rehin bırakılmıştı."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2438) rivayet etti.

 

 

 

15941 (2)-Z Başka bir kanalla bu hadisin aynısı nakledilmiştir.

 

[Hasen]

 

 

 

15942 (3)- Esma bint Yezid bildiriyor: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiği zaman zırhı, almış olduğu bir vesak arpa karşılığında Yahudi bir adamda rehin bırakılmıştı."

 

[Hasen]

 

 

3. İbn Abbas

 

15943 (1) İbn Abbas der ki: "Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiği zaman zırhı, ailesine yedirmek için almış olduğu otuz sa' arpa karşılığında Yahudi bir adamda rehin bırakılmıştı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2439), Tirmizi (1214) ve Nesai (7/303) rivayet ettiler.

 

 

 

15944 (2)- İbn Abbas bildiriyor: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Uhud dağına doğru döndü ve: ''Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun ki Uhud dağı, Muhammed ailesi için altına dönüşse borcum için kaldıracağım iki dinar dışında hepsini Allah yolunda infak eder, öldüğüm zaman yanımda ondan iki dinar dahi kalmasını istemezdim'' buyurdu. Bundan dolayıdır ki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiğinde geriye ne bir dinar, ne bir dirhem, ne bir köle, ne de bir cariye bıraktı. Geriye bıraktığı tek şeyotuz sa' arpa karşılığında Yahudi bir adama rehin olarak bıraktığı zırhı oldu ..

 

[Sahih]

 

25873 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

15945 (3)- İbn Abbas der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiği zaman zırhı, ailesine yedirmek için almış olduğu otuz sa' arpa karşılığında Yahudi bir adamda rehin bırakılmıştı."

 

[Sahih]

 

 

4. Enes b. Malik

 

15946 (1) Enes der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in zırhı bir adamda rehin olarak bırakılmıştı ve vefat edene kadar onu geri alacak meblağı bulamamıştı."

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, Şemail'de (333) rivayet etti.

25652 (1)'de tekrar edecektir.

 

 

 

15947 (2)- Enes bildiriyor: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yiyecek olarak arpa ekmeğiyle beraber kokusu çıkmış yağlı et götürdüğüm oldu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'de Yahudi bir adama zırhını rehin olarak bırakmış ve karşılığında ailesine yedirmek için arpa almıştı. Bir defasında Resuluİlah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Muhammed'in ailesi bir sa' tahıl veya bir sa' buğday ile akşamlamış değildir'' buyurduğunu işittim ki o zamanlar dokuz tane hanımı vardı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari (2069, 2508), İbn Mace (2437, 4147), Nesai (7/288) ve Tirmizi, buyu' 4/510 (1215, "hasen sahih") rivayet ettiler.

 

 

 

15948 (3)- Enes b. Malik bildiriyor: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yiyecek olarak arpa ekmeğiyle beraber kokusu çıkmış yağlı et götürdüğüm oldu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Yahudi bir adama zırhını rehin olarak bırakmış ve karşılığında ailesine yedirmek için arpa almıştı. Kaç defa da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Muhammed'in ailesi bir sa' buğday veya bir Sa' tahıl ile akşamlamış değildir'' buyurduğunu işittim ki o zamanlar dokuz tane hanımı vardı.

 

[Sahih]

 

 

 

15949 (4)- Enes b. Malik der ki: Bir gün Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arpa ekmeği ile kokusu çıkmış yağlı et yemeğine davet edilmişti. Kaç defa da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun ki Muhammed'in ailesi bir Sa' tahıl veya bir Sa' buğday ile sabahlamış değildir'' buyurduğunu işittim ki o zamanlar dokuz tane hanımı vardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'de Yahudi bir adama zırhını rehin olarak bırakmış ve karşılığında ailesine yedirmek için yiyecek almıştı. Vefat edene kadar da onu geri alacak meblağı bulamamıştı.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ