MÜSNED-İ HANBEL

BORÇ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

9- Borç için Satılması Caiz Olan Şeyler, Borcun Vasiyetten Önce Ödenmesi

 

1. Cabir

 

15931- Cabir bildiriyor: "Adamın biri geride müdebber (hürriyetine kavuşması efendisinin ölümüne bağlı olan) bir köle ve borç bırakarak öldü. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) borcun kapatılması için bu kölenin satılmasını emretti. Köle de sekiz yüz dirheme satıldı."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Beyhaki, es-Sünenu'l-kübra'da (10/311) rivayet etti.

 

 

2. İbn Ebi Hadred el-Eslemi

 

15932- İbn Ebi Hadred el-Eslemi bildiriyor: Bir Yahudinin benden dört dirhem alacağı vardı. Bu Yahudi beni Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in huzuruna çıkardı ve: "Ey Muhammed! Bu adamdan dört dirhem alacağım var, ancak ödemeyi yapmıyor" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: 'Adama hakkını ver'' buyurunca: "Seni hakla gönderene yemin olsun ki ödeyecek imkanım yok" dedim. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir daha: ''Adama hakkını ver'' buyurunca: "Seni hakla gönderene yemin olsun ki ödeyecek imkanım yok. Ama senin bizi Hayber'e gönereceğini ve orada elde ettiğimiz ganimettten dönünce parasını vereceğimi söyledim" dedim. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: ''Adama hakkını ver'' buyurdu. Hz. Nebi de (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir şeyi üç defa tekrarladığı zaman artık ona cevap vermezdik.

Bunun üzerine Yahudiyi alıp çarşıya çıktım. Başımda sarığım, üzerimde de izar olarak sardığım bir hırka vardı. Başımdaki sarığı çıkarıp izar olarak üzerime sardım ve hırkayı çıkarıp adama: "Bunu benden satın al" dedim. Yahudi hırkayı benden dört dirheme satın alınca ödeşmiş olduk. Sonrasında yaşlı bir kadınla karşılaştıffi. Bana: "Ey Resulullah'ın sahabisi! Neyin var?" diye sorunca olanları anlattım. Bunun üzerine: "Şunu al!" dedi ve üzerindeki bir hırkayı çıkarıp üstüme attı.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: İbn Asakir, Tarihu Dimaşk (7/354) rivayet etti.

Heysemi (4/129) der ki: "Ahmed ve Taberani rivayet ettiler. Ravileri güvenilirdir. Ancak Muhammed b. Ebi Yahya'nın ashabdan rivayeti yoktur. Bundan dolayı mürseldir."

 

 

3. Ali b. Ebi Talib

 

15933 (1) Hz. Ali bildiriyor: "Siz ayette [Nisa 12] vasiyetin borçtan önce geçtiğini okusamz da Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vasiyetten önce borcun ödenmesine hükmetti. Yine, bababir olan kardeşlerin değil, anne-baba bir olan kardeşlerin birbirlerine mirasçı olacaklarına hükmetti."

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Tirmizi (2094-5, 2122) ve İbn Mace (2715, 2739) rivayet ettiler.

16511 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

15934 (2)- Hz. Ali der ki: "Ettiğiniz vasiyet veya borç çıktıktan sonra ..... [Nisa 12] ayetinde vasiyetin borçtan önce geçtiğini okusanız da Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vasiyetten önce borcun ödenmesine hükmetti. Yine, bababir olan kardeşlerin değil, anne-baba bir olan kardeşlerin birbirlerine mirasçı olmalarına hükmetti.,,

 

[Hasen]

 

16512 (2)'de tekrar edecektir.

 

 

15935 (3)- Hz. Ali der ki: "Ettiğiniz vasiyet veya borç çıktıktan sonra .....[Nisa 12] ayetinde vasiyetin borçtan önce geçtiğini okusanız da Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vasiyetten önce borcun ödenmesine hükmetti. Yine, bababir olan kardeşlerin değil, anne-bababir olan kardeşlerin birbirlerine mirasçı olmalarına hükmetti. Yani kişiye bababir kardeşi değil anne-baba bir kardeşi mirasçı olur."

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ