MÜSNED-İ HANBEL

BORÇ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

8- Ölenin, Borcundan Dolayı Cennete Girememesi

 

1. Ebu Hureyre (r.a.)

 

15921 (1) Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müminin ruhu, borcu durduğu müddetçe (cennete girmekten) alıkonulur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, cenaİz 3/380 (1078), İbn Mace, sadakat 2/806 (2413), Hakim (2/26, 27) ve BeyhakI (6/49) rivayet ettiler.

8267 (l)'de tekrar etmiştir.

 

 

 

15922 (2)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Müminin ruhu, borcu durduğu müddetçe (cennete girmekten) alıkonulur'' buyurmuştur.

 

[Hasen]

 

8269 (3)'te tekrar etmiştir.

 

 

 

15923 (3)- Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''İnsanın ruhu, borcu onun adına ödeninceye kadar (cennete girmekten) alıkonulur'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

8270 (4)'te tekrar etmiştir.

 

 

2. Semure

 

15924- Semure bildiriyor: Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabah namazını kıldırdıktan sonra üç defa: ''Filan oğullarından burada kimse var mı?'' diye sordu. Adamın biri: "Ben varım" deyince, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Sizin adamınız borcundan dolayı cennete girmekten alıkonuluyor'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

3. Sa'd b. el-Atval

 

15925- Sa'd el-Atval bildiriyor: Erkek kardeşim ölünce geriye üç yüz dirhem ile çoluk çocuk bıraktı. Bu üç yüz dirhemi çoluk çocuğuna harcamak istediğimde Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kardeşin borcundan dolayı (cennete girmekten) alıkonuluyor. Borcunu öde!" buyurdu. "Ey Allah'ın Resulü! Bütün borcunu ödedim. Ancak bir kadın, kardeşimin kendisine iki dinar borcu olduğunu iddia ediyor, elinde de kanıt yok" dediğimde, Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kadın haklı, bu borcu ona öde" buyurdu.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: İbn Mace (2433) rivayet etti.

 

 

4. Sevban

 

15926 (1) Sevbin'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişinin ruhu, kibir, borç ve ganimette ihanet olmak üzere üç şeyden uzak bir şekilde bedeninden ayrıldığı zaman cennete girer'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Tirmizi, siyer 4/118 (1573, "hasen sahih garib"), İbn Mace 2/806 (2412) ve Beyhaki (5/355) rivayet ettiler.

 

 

 

15927 (2)- Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in azatlısı Sevbin'ın bildirdiğine göre Allah Resülü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişinin ruhu, kibir, ganimette ihanet veya borç olmak üzere üç şeyden uzak bir şekilde bedeninden ayrıldığı zaman cennete girer'' veya: ''Cenneti hakeder" buyurmuştur,

 

[Sahih]

 

 

 

15928 (3)- Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) azatlısı Sevban'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişinin ruhu, kibir, ganimette ihanet ve borç olmak üzere üç şeyden uzak bir şekilde bedeninden ayrıldığı zaman cennete girer'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15929 (4)- Hz. Nebi'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) azatlısı Sevban'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişinin ruhu, ganimette ihanet, borç -Behz'in rivayetinde: kibir- olmak üzere üç şeyden uzak bir şekilde bedeninden ayrıldığı zaman cennete girer'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

 

15930 (5)- Sevban'ın bildirdiğine göre Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kişinin ruhu, kibir, borç ve ganimette ihanet olmak üzere üç şeyden uzak bir şekilde bedeninden ayrıldığı zaman cennete girer'' buyurmuştur.

 

[Sahih]

 

 

SONRAKİ