MÜSNED-İ HANBEL

BORÇ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

DEVAM: 4- Borçlanmaya Karşı Uyarılar

 

2. İbn Ömer

 

15871 (1) Eyyub b. Selman, San'a ahalisinden bir adamdan bildiriyor: Mekke'deyken Mescid'in duvarının dibinde Ata el-Horasani'nin yanında oturduk. Ona bir şey sormayınca kendisi de konuşmadı. Daha sonra şu an oturduğunuz gibi İbn Ömer'in yanında oturduk. Ona da bir şey sormayınca kendisi de konuşmadı. Sonra şöyle dedi: "Neden konuşmuyor, Allah'ı zikretmiyorsunuz? ''Allah büyükler büyüğüdür! Allah'a hamdederiz! Allah'ı hamd ile tesbih ederiz'' deyin. Bunu bir defa diyen kişi, karşılığını on katıyla, on defa diyen kişi de karşılığını yüz katıyla alır. Daha fazla diyen kişiye de Allah daha fazlasını verir. Susan kişiyi de bağışlar."

 

Daha sonra: "Size Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den işittiğim beş şeyi söyleyeyim mi?" diye sordu. "Tabi ki söyle" karşılığı verilince de dedi ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Her kim şeri cezadan daha hafif olan bir cezanın düşmesi için birine aracılık ederse, Allah'a kendi mülkünde karşı gelmiş olur. Kişi bir davada taraflardan birine haksız yere yardım ederse bundan geri duruncaya kadar Allah'ın öfkesine maruz kalır. Mümin bir erkek veya bir kadına iftirada bulunan kişiyi Allah cehennem ahalisinin irinIerinden oluşan çamurun içinde bırakır. Kim borçlu olarak ölürse (ahirette) ödemesini iyiliklerinden yapar. Zira orada ne dinarı ne dirhem vardır. Sabah namazının iki rekat sünnetini de kılmaktan geri durmayın. Zira bu iki reMtta çok hayırlar vardır. ''

 

[Hasen]

 

17466 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

 

15872 (2)- Yahya b. Raşid der ki: "Şam ahalisinden on kişiyle hac için çıkıp Mekke'ye geldik ... " Ravi söz konusu hadisi zikrettikten sonra şöyle devam eder: "Yanına geldiğimizde İbn Ömer yanımıza çıktı ve dedi ki: "Resulullah'ın {Sallallahu aleyhi ve Sellem} şöyle buyurduğunu işittim: "Her kim şeri cezadan daha hafif olan bir cezanın düşmesi için birine aracılık ederse, Allah'a kendi mülkünde karşı gelmiş olur. Kim borçlu olarak ölürse (ahirette) ödemesini dinar ve dirhemle değil, iyiliklerinden karşı tarafa vererek veya karşı tarafın kötülüklerinden alarak yapar. Bile bile haksız bir davayı savunan kişi bundan vazgeçinceye kadar Allah'ın öfkesine maruz kalır. Kişi müslüman birine onda bulunmayan şeyleri söylediği zaman bu sözlerinden dönünceye kadar Allah onu cehennem ahalisinin irinIerinden oluşan çamurun içinde bırakır. ''

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Ebu Davud (3/334) ve İbn Mace (2/40) rivayet ettiler.

23906 (l)'de tekrar edecektir.

 

 

3. Ebu Said el-Hudri

 

15873- Ebu Said el-Hudri der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Küfürden ve borçtan Allah'a sığınırım" buyurduğunu işittim. Adamın biri: "Ey Allah'ın Resulü! Borç da küfüre denk olur mu?" diye sorunca, Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Evet, olur" karşılığını verdi.

 

[Hasen]

 

Diğer tahric: Nesai, İstiaze 8/264 (5473) ve İbn Hibban (s. 604, no; 2439) rivayet ettiler. Hakim (1/35, 252) sahih olduğunu söylemiş, Zehebi bu hükmünde onu onaylamıştır.

14967 (l)'de geçti.

 

 

SONRAKİ