MÜSNED-İ HANBEL

BORÇ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

3- Darda Olandan Borcun Bir Kısmını Düşmek

 

1. Ka'b b. Malik

 

15863 (1) Abdullah b. Ka'b b. Malik, babasından bildirir: Bir adamın yanında durmuş alacağımı isterken Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uğradı. ''Ne oluyor?'' diye sorunca: "Bu adamdan alacağım var!" dedim. Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sadece yarısını almam yönünde işarette bulununca: "Olur, ey Allah'ın Resulü!" dedim. Ardından adamdan alacağımın yarısını alıp kalanını affetti(m).

 

[Sahih]

 

Diğer tahric: Buhari, sulh 5/311 (2710), Müslim, müsakat 3/1192 (1558), Ebu Davud 3/304 (3595) ve Darimi 2/339 (2587) rivayet ettiler.

 

 

 

15864 (2)- Abdullah b. Ka'b b. Malik (babasından) bildiriyor: Babam (Ka'b) Hz. Nebi (sallallahu aleyhi ye seli am) zamanında İbn Ebi Hadred'de olan bir alacağını Mescid'de isteyirıce sesleri yükseldi. Evinde olan ve seslerini duyan Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanlarına doğru çıktı. Adasının perdesini aralayarak: ''Ey Ka'b b. Malik!'' diye seslendi. Ka'b: "Buyur, ey Allah'ın Resulü!" diye karşılık verince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eliyle alacağının yarısından vazgeç diye işaret etti. Ka'b da: "Yarısından vazgeçtim ey Allah'ın Resulü!" diye cevap verdi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) borçlu olana: ''Şimdi kalk ve borcunu ona öde'' buyurdu.

 

[Sahih]

 

 

 

15865 (3)- İbn Ka'b b. Malik, babasından bildirir: Bir adamın yanında durmuş alacağım olan iki ükiyyeyi isterken Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uğradı. Eliyle bana alacağımın yarısını düşmem yönünde işarette bulununca: "Tamam, ey Allah'ın Resulü!" dedim. Sonra diğer adama döndü ve: ''Şimdi borcundan kalanı ona öde'' buyurdu.

 

[Hasen]

 

 

 

15866 (4)- Ka'b b. Malik bildiriyor: Abdullah Ebu Hadred el-Eslemi'den alacağım vardı. Onu gördüğümde bırakmadım ve alacağımı istedim. Seslerimiz yükselmişken Hz. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oraya uğradı ve: ''Ey Ka'br diye seslenip alacağımın yarısını düşmem yönünde eliyle işarette bulundu. Bunun üzerine alacağımın yarısını ondan alıp kalanını affettim.

 

[Hasen]

 

 

SONRAKİ

 

,